Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mislav Kolakušić

'Dužnik sam propisuje tražbinu i nitko ga ne kontrolira'

Mislav Kolakušić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
27.01.2014.
u 22:47

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić istaknuo je da je u Zakonu o predstečajnoj nagodbi propisano da dužnik sam propisuje tražbinu pa nema kontrole neovisnog tijela

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić istaknuo je danas u HTV-ovoj emisiji Labirint kako u predstečajnim nagodbama nema kontrole neovisnog tijela, a objasnio je i zašto se napuhuju potraživanja.

- U Zakonu o predstečajnoj nagodbi je propisano da dužnik sam propisuje tražbinu, dakle nema kontrole neovisnog tijela. U svim drugim državama gdje taj zakon postoji je propisana kontrola, dakle, prvenstveno povjerenik ispituje tražbine, a sudovi ih utvrđuju. Ovdje dužnik sam ispituje tražbine i to je dovelo do mogućnosti da se utvrde milijarde i milijarde kuna nepostojećih tražbina - rekao je sudac Kolakušić.

- Potraživanja se napuhuju isključivo radi stjecanja prava glasa. Dakle, vi ako imate 66 posto prava glasa vi možete priznati svojim tvrtkama kćeri nekoliko milijardi ili stotina milijuna kuna i preko tih tvrtki imate 66 posto glasova čime ste u potpunosti nadglasali one prave i stvarne vjerovnike i onda jednostavno otpišete njihova potraživanja - rekao je. Sudac Kolakušić ocijenio je protuustavnim trostruku ulogu Ministarstva financija.

- Ministarstvo financija upravlja preko financijske agencije čije članove bira ministar financija, a o žalbama protiv tih odluka odlučuje Ministarstvo financija, a Ministarstvo financija je često jedan od najvećih vjerovnika upravo u tim postupcima - zaključuje Kolakušić.

Podsjetimo, sudac Kolakušić je postao poznat široj javnosti kada se usprotivio  Zakonu od predstečajnim nagodbama i stopirao predstečajni postupak Dalekovoda. Njegov je zahtjev za ispitivanjem ustavnosti zakona odbačen, a sa slučaja Dalekovod je "skinut".

>> I nakon predstečajne nagodbe neke tvrtke opet u blokadi

>> Kolakušić: Predstečajne nagodbe veća su pljačka od privatizacije

Komentara 4

DU
Deleted user
08:54 28.01.2014.

Pametan nauči nešto i od budale, budala ni od koga. Što vrijedi našim vođama ukazivati na neke stvari koje nisu u redu kada oni imaju svoje vizije za kojima idu, a niti sami ne znaju kuda. Kada vidimo što ovaj Šogun radi, gdje ga sve nema a oni ga uporno štite, može cijela njemačka vlada doći u pomoć, oni će ju popljuvati.

CE
cenzura
08:59 28.01.2014.

HDZ-ovci su krali tako da to iz aviona bilo vidljivo a ovi kradu još i više samo puno perfidnije.

Avatar Nexus
Nexus
08:31 28.01.2014.

Vec sam napisao da je Hrvatska Absurdistan; Cudimo se da nema stranih ulaganja. zakon o insolvenciji je jedan od najvaznijih kriterija za ulaganje u nekoj drzavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije