Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudac protiv zakona

Kolakušić: Predstečajne nagodbe veća su pljačka od privatizacije

mislav kolakušić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
07.12.2013.
u 11:34

Sudac Mislav Kolakušić s Trgovačkog suda smatra da suci moraju komentirati društvene pojave i reagirati gdje mogu.

Dužnost je sudova da komentiraju društvene pojave i reagiraju kad mogu. Smatra to sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić kojeg je javnost i upoznala jer se usprotivio  Zakonu od predstečajnim nagodbama i stopirao predstečajni postupak Dalekovoda. Njegov je zahtjev za ispitivanjem ustavnosti zakona odbačen, a sa slučaja Dalekovod je "skinut".

Za zakon i dalje tvrdi da je protuustavan, ali i  najavljuje ustavnu tužbu protiv odluke da ga manku s Dalekovoda.

Gostujući u Intervjuu Tjedna na Radiju 101 decidarno je kazao:

- Da su suci reagirali kad se donosio Zakon o pretvorbi i privatizaciji mislim da ne bismo dva desteljća kasnije trebali ukidati zastaru.

Smatra da je "ovo što se događa veća pljačka negoli što su bile pretvorba i privatizacija".

Tada je, kaže, uništeno jedno poduzeće koje je dano "na poklon velikom gospodarstveniku", a sada se događa da predstečajnim nagodbama tvrtke u  propast vuku stotine drugih trgovačkih društava. 

- Dolazi do multipliciranja propadanja i srozavanja morala. Zašto bi netko platio vjerovniku? Prije, kad ne biste platili vjerovniku, on bi pokrenuo stečaj i tvrtka bi ostala bez novca, pojašnjava Kolakušić.

Besplatni stečaj

Kolakušić je u razgovoru ponovio svoje stavove oko Zakona o predstečajnoj nagodbi za koji kaže kako je protuustavan, iako je njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona "pao".

- Zakon o predstečajnoj nagodbi jedini je zakon u Hrvatskoj koji je zasigurno povrijeđen u najmanje 80 posto slučajeva. I to je zato što je 80 posto svih prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe odbačeno. Zašto? Dužnici su zahtjeve podnosili samo zato da ih se odbaci pa da kasnije provedu stečajni postupak bez plaćanja naknada, kazao je Kolakušić.

- Prevara se manifestira vrlo jednostavno - dolazi se do besplatnog stečaja, pojašnjava dodajući da je, između ostalog, problem što dužnik sam utvrđuje tražbinu.

 

Kadija te tuži, kadija te sudi

Mislav Kolakušić

U usporedbi s kaznenim nedjelom, Zakon omogućava onom tko je nešto pokrao da sam sebi određuje je li odgovoran za to kazneno djelo, a ako je koja će mu biti kazna. Uloga suda pri tom je samo da temeljem odluke vjerovnika da nije kriv odnese odluku.

- Zakon je poziv svim tvrtkama da odu u predstečajnu nagodbu kako bi izbjegle plaćanje svojih dugova, smatra Kolakušić koji je nedavno skinut sa slučaja Dalekovoda.

Čuvanje vlasničke strukture

- Podnijet ću ustavnu tužbu protiv te odluke, najavio je na Radiju 101 dodajući da će se obratiti i europskim sudovima ako za to bude potrebe.

Suci u RH temeljem Ustava RH sude temeljem ustava, međunarodnih ugovora i zakona koji su, nakon ulaska u EU, u skladu s europskim propisima. Neutemeljene su zato tvrdnje da suci moraju suditi  po lošim zakonima, pojašnjava Kolakušić. Smatra da suci imaju pravo zastati u postupku, zahtjevati ocjenu ustavnosti i suditi direktno primjenjivati ustav.

Kazao je i kako vjerovnici koji se ne uspjevaju naplatiti često kucaju na njegova vrata i žale mu se jer ne znaju što da rade.

- Ja im kažem: Javno istupite. A oni: Pa sutra će mi doći inspekcija.

Ponovio je kako smatra da je temelj i smisao predstečajne nagodbe sačuvati vlasničke strukutre.

 - Institucija predstečaja je protuustavna, to je tipična situacija:  Kadija te tuži, kadija te sudi.

Komentara 12

MA
maja007
12:04 07.12.2013.

kolakušić je u pravu, u predstečajnoj nagodbi kao vjerovnik opraštate 70% duga dužniku, pa gdje to ima, u smrdiji od države koju vodi knjigovođa slavko, jadno i bijedno svi trebamo ustati protiv ovakve vlade i ovakvih pljačkaških zakona

TI
tihomir91
11:50 07.12.2013.

Politika je i dalje poduzetnik a njezine promašaje plaćaju građani kroz stalna zaduženja države. Ako se je netko nadao da će s SDP-om doći do promjena onda je u zabludi jer i oni imaju svoje donatore u privatnom sektoru kao i HDZ ili HNS. Kad bi se kojim slučajem pravosuđe moglo natjerati na pošteni rad Svi Hrvatski poslovni subjekti imali bi svoje sudske epiloge. Do kada tako neznam ali sam uvjeren da je sistem korumpiran do srži.

AN
angjur
11:49 07.12.2013.

privatizacija ili predstecajni postupak sasvim svejedno jer sve se svodi na pljacku i ostaje nekaznjeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije