Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZALUD VAM TRUD...

I nakon predstečajne nagodbe neke tvrtke opet u blokadi

Brane Golubić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
11.12.2013.
u 13:26

Tvrtke koje su prošle predstečajnu nagodbu izgubile su povjerenje vjerovnika pa kreću daleko ispod nule. Pozitivan signal je smanjenje insolvetnosti za oko osam milijardi kuna

Zakon o predstečajnim nagodbama je dobar za ekonomiju, no ima puno rupa i ipak nije donio očekivane rezultate, rečeno je na okruglom stolu magazina Banke organiziranom pod nazivom "Od velikih očekivanja do velikih razočaranja".

- Pozitivan signal je smanjenje insolvetnosti, za oko osam milijardi kuna, od početka primjene zakona - rekao je Dragutin Kovačić iz Fine.

Da je zakonom izazvan blagi kaos smatra sutkinja Visokog trgovačkog suda Nevenka Marković. Primjerice, popis tražbina često nije vjerodostojan, događa se da ih prijavljuju povezana društva dužnika, a i pitanje je tko je kompetentan za ocjenu plana restrukturiranja. Mnoge tvrtke koje su završile predstečajni postupak već su sada u blokadi.

- A i da nisu, izgubile su povjerenje vjerovnika. Odnosno, takve tvrtke kreću s poslovanjem daleko ispod nule -  kaže Miho Glavić, predsjednik uprave AWT Internationala.

Brane Golubić, član uprave Hypo banke, upozorio je da su, zbog sve više kompanija u predstečajnoj nagodbi, povećane rezervacije banaka koje ne mogu naplatiti čak 27 posto tražbina. Analitičarka Suzana Košćak, koja dugo ističe manjkavosti zakona, ponovila je kako u planovima restrukturiranja koje izrađuju dužnici nedostaje ključni element - prihodi od prodaje i razvoj. Kaže da su u nekim slučajevima revizori sami rekli da je plan neprovediv, a u konačnici bi ipak prošao. Osim toga, zbog pravila Eeropske komisije, koja kažu da se neki otpisi mogu tretirati kao potpore, uslijedit će tužbe pred sudovima.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:50 11.12.2013.

dobro jutro....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije