Naslovnica Vijesti Hrvatska

DUUDI: Gdje će joj biti rezidencija, ne odlučuje predsjednica, nego Vlada

Za šest dana istječe rok za formiranje povjerenstva o sjedištu Ureda predsjednice
13. travnja 2015. u 23:26 198 komentara 12456 prikaza
08.03.2015., Zagreb - U dvorani Josipa Sokcevica obiljezen je Svjetski dan Roma. Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Josip Leko.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Nakon što je odbio doći na konzultacije na Pantovčak, gdje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pojedinačno sazvala sve šefove parlamentarnih stranaka, premijer Zoran Milanović sabotirat će i sudjelovanje u radu predsjedničina povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o sjedištu Ureda predsjednice. Točnije, koje bi razriješilo famoznu dvojbu – hoće li Ured predsjednice ostati na Pantovčaku ili će se predsjednica preseliti u rezidenciju u Visokoj, kao što je obećavala u kampanji.

Prema neslužbenim informacijama iz Ureda predsjednice, svi pozvani da sudjeluju u radu tog povjerenstva odazvali su se pozivu Kolinde Grabar-Kitarović, osim Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Odluku o formiranju povjerenstva predsjednica je objavila 20. ožujka i navela je rok od 30 dana u kojem bi pozvane institucije i tijela predložili svoje predstavnike. Taj rok istječe za šest dana, a sudeći i po ranijem stavu premijera Milanovića, kada je govorio da formiranje takvog povjerenstva koje bi uključivalo državna tijela prelazi ovlasti predsjednice, od te suradnje neće biti ništa. Uostalom, Vlada je prema želji predsjednice iz kampanje, odmah nakon njene inauguracije, donijela odluku da joj dodjeljuje rezidenciju u Visokoj, a pod upravljanje DUUDI-ja uzima Pantovčak. I ta je odluka i dalje na snazi. U DUUDI-ju neslužbeno doznajemo da su napravili analizu zahtjeva predsjednice o sudjelovanju u tom povjerenstvu i poslali je Vladi. U toj su analizi zaključili da predsjednica nije navela osnovne parametre; odnosno kakva joj rezidencija uopće treba jer nije iznijela podatke o racionalizaciji Ureda ni predstavila novu sistematizaciju. Također navode da nije predsjednica ta koja donosi odluku o tome gdje će joj biti rezidencija, nego o tome formalno odluku donosi Vlada, a zamjeraju i to što predsjednica u rad povjerenstva želi uključiti i državno tijelo "jer se zna koja je vertikala i tko je pod čijom ingerencijom".

– U trenutku kada se predsjednica izjasni što ona želi, DUUDI će se očitovati i dati prijedlog Vladi koja će u konačnici donijeti odluku. Ali ključna je racionalizacija i u skladu s tim će se procjenjivati je li predsjedničin zahtjev opravdan ili nije. Pa ne može racionalizacija ostati samo na jelenima, ona se tiče smanjivanja broja ljudi – rekao nam je izvor iz DUUDI-ja.

Predsjednica pak želi da povjerenstvo, koje obuhvaća i predstavnike SOA-e, Glavnog stožera Oružanih snaga, gradskog zavoda za prostorno uređenje..., odredi je li za Ured predsjednice prikladna rezidencija u Visokoj, ona na Pantovčaku ili nešto treće. 

>> Milanović bojkotira: Odgovaram SDP-u, a ne predsjednici 

>> Leko komentirao izjavu predsjednice o Milanoviću: 'To smatram nekorektnim' 

>> 'Dopustite premijeru da donese odluku i pokaže koliko mu je stalo do Hrvatske'

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

  • Uvijek_iskreno:

    Milanovic stalno pokusava sabotirati rad predsjednice, jer se jos nije pomirio s cinjenicom da je njegov kandidat izgubio izbore. Zoki se ponasa kao razmazeno deriste.

  • jupimi:

    Nedaj predsjednice vise niti jednom diplomatu komunistickom da ide mlatiti jaja po svitu na nasin ledima, kako sad stvari stoje 99 posto diplomata su komunisti ili udbasi

  • Crocap:

    Iva nije fer, da krivo navodiš kako je predsjednica obećavala u kampanji preseliti ured. Ona je doslovce rekla, da bi radije došla u Visoku ali da prije toga mora stručni tim proučiti troškove i ako je računica za, da će ... prikaži još!će to predložiti vladi. Smanjila je svitu skoro na razinu pokojnog predsjednika dr.Tuđmana. Vi "lijevi" novinari u bukvalnom i političkom smislu toliko iskrivljujete istinu kao čovjek koji zna da mu je došao kraj a svejedno uživa u jelu i piću....