Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbija konzultacije

Milanović bojkotira: Odgovaram SDP-u, a ne predsjednici

milanović, kolinda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
13.04.2015.
u 11:56

J. Kosor: Vidim isti obrazac kakav je prema meni poduzeo Josipović 2011. u svrhu pritiska na Vladu, a u korist oporbe

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović neće se odazvati pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na konzultacije, termin koji mu je predsjednica rezervirala za utorak u 9 sati ujutro ostat će prazan. Izvor blizak Milanoviću prenosi da je premijer isprva mislio da je predsjednica pozvala sve šefove parlamentarnih stranaka zajedno pa je razmišljao kako bi na sastanak mogao uputiti ministra Gordana Marasa kao potpredsjednika SDP-a.

Odgovoran samo stranci

No, s obzirom na to da je shvatio kako su sastanci sazvani odvojeno, odlučio je ne otići. – Kao predsjednik SDP-a odgovaram samo svojoj stranci, a nikako predsjednici države – obrazlaže Milanović najbližim suradnicima i dodaje da po Ustavu predsjednik države šefove parlamentarnih stranaka može zvati na konzultacije jedino nakon parlamentarnih izbora, kako bi odlučio koga će odrediti za mandatara nove vlade. Za razliku od njega, šefica HNS-a Vesna Pusić još dvoji što učiniti.

– To jest jedina situacija u kojoj je predsjednik države po Ustavu dužan pozvati parlamentarne frakcije na konzultacije. Druga je u slučaju pada Vlade kada mora odlučiti hoće li raspisati prijevremene izbore ili će drugoj osobi povjeriti sastavljanje vlade – kaže Goran Čular, profesor na Fakultetu političkih znanosti. No, to što je predsjednica RH predsjednike stranaka pozvala na sastanak drugim povodom, ipak ne čini nikakav bitan ustavni iskorak, smatra Čular, koji misli da tu ne treba previše formalno gledati na predsjedničke ovlasti.

Bivši predsjednik Ivo Josipović za svojega mandata jednom je pozvao na konzultacije predsjednike parlamentarnih stranaka, početkom ožujka 2011. godine. Povod su bili Facebook-prosvjedi, pitanje datuma održavanja izbora, pad podrške EU i pitanje hoće li se referendum za EU održati prije ili poslije parlamentarnih izbora. – Predsjednik ne smije biti oporba. Kada se gleda ustavnu normu, ne treba je samo gramatički iščitavati, nego gledati i iza nje – kaže Josipović i objašnjava da je upravo zbog toga te predlagao promjene Ustava kako bi se objasnila funkcija predsjednika u smislu da bude naglašena njegova integrativna i politička uloga. Reakcija tadašnje premijerke Jadranke Kosor bila je vrlo slična današnjoj Milanovićevoj. – Jako sam se naljutila na taj Josipovićev poziv i dala izjavu da konzultacije saziva kako bi pogodovao oporbi. Rekla sam mu da neću doći na sastanak kao predsjednica HDZ-a, već da se mogu odazvati jedino kao premijerka – prisjetila se Kosor, koja je tada i otišla na Pantovčak kao šefica Vlade s ministrima Jandrokovićem i Čobankovićem. Nakon sastanka s njima Josipović se sastao sa šefovima Kukuriku saveza. Bivša premijerka ovdje vidi potpuno isti obrazac, a sve u svrhu pritiska na Vladu i na korist oporbi.

Odlazak u Poljsku

– Ne dođu li na sastanak s predsjednicom, to jest nedžentlmenski, no taj potez valja staviti u kontekst predizborne kampanje, koja je već počela. Ne dođe li predsjednica HNS-a Vesna Pusić, to onda samo dokazuje da su njezine ambicije i vjerojatnost da bude izabrana za glavnu tajnicu UN-a smanjene na 0,2 posto. U protivnom, sigurno bi došla – kaže sociolog Slaven Letica. Smatra da je predsjednica jako dobro počela mandat, još joj se i posrećilo kada se dogodio skandal s odlaskom pilota “Krila Oluje” jer se pokazalo da je bila u pravu kada je u kampanji govorila da ni obavještajne službe ne rade dobro svoj posao. Rejting joj je, pored toga, skočio “do neba” zahvaljujući i poslijeizbornom Josipovićevu ponašanju jer se pokazalo da je to ipak bio čovjek bez dimenzije. – Kolinda Grabar-Kitarović, međutim, morala bi planirati aktivnosti i poteze u kojima joj ne prijeti rušenje kredibiliteta, kao u ovoj situaciji, ne odazovu li se njezinu pozivu Milanović i Pusić – kaže Letica i predlaže da ona svakako ode u Poljsku, u Gdanjsk 8. svibnja, gdje Poljaci organiziraju svojevrsnu “protuobljetnicu” onoj u Moskvi. Obilježava se i kraj fašizma i dugi period vladanja staljinizma, koji je također donio golema ljudska stradanja. Prilika je to da tamo odu i predsjednica i Milanović. Nadalje, Letica smatra jako dobrom njezinu ideju o vojnoj paradi za obljetnicu Oluje, misli kako ona može “srediti” da u Zagrebu sudjeluju i neke manje snage iz NATO-a, čime bi se odgovorilo i na zveckanje oružjem koje u susjedstvu provode Rusija i Srbija. U Uredu predsjednice očekuju da će razgovore o društvenom konsenzusu s političarima, sindikatima i poslodavcima obaviti ovaj i dovršiti idući tjedan. 

>> Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović navija u dresu Zagreba za 'plinare' 

>> Hoće li Milanović opet odbiti predsjedničino arbitriranje

Komentara 123

ZO
zoom
12:20 13.04.2015.

dakle hrvatski narode jesmo li sada konačno shvatili? milanović odgovara samo partiji! on ne odgovara hrvatskom narodu koji ide na izbore svake 4 godine i odlučuje tko će 4 godine upravljati zemljom! kad za par mjeseci izađete na izbore vodimo računa o tome želimo li da našom država upravlja partija koja ne poštuje instituciju hrvatskog predsjednika jer predsjednica nije iz partije! ako vas to podsjeća na sjevernu koreju, na dobrom ste putu!

RA
ravko1952
12:16 13.04.2015.

Ova djetinja gesta Milanovića samo dokazuje da je on zajedno s SDP-om sam sebi svrha. Stalo mu je do Hrvatske kao do ovogodišnjeg snijega. No neće dugo...

IV
ivanvidaspuntaii
12:17 13.04.2015.

Taj kokošar odgovara narodu i njenoj predesjednici an SKH-SDP. Koji partizan iz šume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije