Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Volonter u dvije godine riješio milijunske dugove

Nezavisni gradonačelnik Željko Lacković ima recept: srezati troškove administracije i objediniti javnu nabavu
06. lipnja 2015. u 12:10 14 komentara 13203 prikaza
27.03.2014., Djurdjevac - Nezavisni kandidat Zeljko Lackovic je na izborima za gradonacelnika Djurdjevca uvjerljivo pobijedio protukandidate iz redova SDP-a, HDZ-a i drugih stranaka koje vec godinama kroje sudbinu grada. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Politikom štednje i racionalizacije poslovanja nezavisni đurđevački gradonačelnik Željko Lacković i njegov tim u dvije su godine uspjeli namiriti nagomilani gradski dug od oko pet milijuna kuna i dovesti proračun u ravnotežu. Za to je Lacković naišao i na odobrenje ljutih političkih protivnika iz SDP-s i HDZ-a, čiji su vijećnici podržali izvješće o izvršenju proračuna u 2014. godini, koje je pokazalo petmilijunski suficit.

Mandat bez naknade

Uravnoteženje poslovanja Lacković je ostvario dvjema polugama – smanjenjem troškova gradske administracije i objedinjavanjem javne nabave za sve javne ustanove i poduzeća. Jednostavno, ali i rijetko korišteno u mnogim drugim jedinicama lokalne uprave, pa i na državnoj razini.

– Plaće zaposlenika u gradskoj upravi i ustanovama prije dvije godine smanjene su između 1500 i 1800 kuna u bruto iznosu, što je donijelo uštedu od oko dva milijuna kuna, a za još milijun kuna u dvije godine smanjene su naknade gradskim vijećnicima i mjesnim odborima – pojašnjava Lacković, koji se na početku mandata bio odrekao gradonačelničke plaće te ne prima nikakvu naknadu iz javnog izvora.

Objedinjenjem javne nabave za ustanove i poduzeća, pak, došlo je do još 1,6 milijuna kuna ušteda.

– Prije toga svako poduzeće i ustanova samostalno su naručivali, primjerice, struju, uglavnom bez natječaja. Samo na toj stavci uštedjeli smo 800.000 kuna. Zanimljivo je da smo na natječajima postizali cijenu koja je bila i do 25 posto niža od naših procjena, a dobro smo prije natječaja ispitali tržište. Konkurencija je, jednostavno, učinila svoje. "Tajna" štednje leži u malim računima, u njima se krije pravo bogatstvo – tvrdi Lacković.

Reforma nije pomogla

Đurđevcu, kao i drugim gradovima, na ruku nije išla porezna reforma, koja je odnijela desetak milijuna kuna od poreza na dohodak, ali glavninu je ipak nadoknadilo povećanje rudne rente, koju uživa zahvaljujući plinskim poljima na svome području. Lacković ističe i kako štednju potrebiti građani nisu osjetili jer je zadržana prijašnja razina socijalnih prava, pa su normalno provođeni programi sufinanciranja školske prehrane, nabave udžbenika, pomoći najugroženijima, kao i sufinanciranje udruga.

>> MOST nezavisnih lista najavio izlazak na izbore: Država nam je teški kronični bolesnik

>> Nema pregovora sa SDP-om i HDZ-om. Neki su njihovi potezi na rubu zločina prema vlastitom narodu

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • stjepan.klincic:

  A što se tu ima komentirati. Smanjenje rashoda - troškova administracije, to je jedini put za izlazak iz krize. Nažalost, to ne mogu naptaviti niti lijeve niti desne političke opcije jer imaju previše uhljeba u strukturama vlasti, a i sami ... prikaži još!i nerazmno raskalaeno troše novac poreznih obveznika.

 • franeeee:

  sve je stvar odgoja i ništa drugo, ove priče titokracija,hdz,sdp, to su sve gluposti,kako te odgojen koje vrijednosti su najvažnije,ma nemože te smantat nikakva stranka,ako imaš temelje i ako imaš u glavi sve posloženoooooooo! mama i tata samo to i ... prikaži još! naravno ljubav,puno ljubavi!

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Rezanje troškova, ali ne i socijalnih prava. Što reći nego kapa dole za gospodina Željka Lackovića.