Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZZO reže troškove

Duljinu bolovanja određuje obiteljski liječnik, a ne specijalist

liječnik
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
17.12.2012.
u 18:00

Psihijatar ili ortoped daje samo preporuku za terapiju, što je, kažu u zavodu, zakonska odredba koja se godinama nije poštovala.

Uobičajena praksa da liječnik specijalist nakon pregleda pacijenta u svom nalazu preporučuje bolovanje od prošlog je tjedna prošlost, a vrijeme oporavka od bolesti pacijentima može prepisati samo obiteljski liječnik.

Poteškoće “sive zone”

Naime, prošlog je tjedna Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje svim bolnicama poslao dopise u kojima ih podsjeća na ovu zakonsku odredbu koja se godinama nije poštovala u praksi pa su obiteljski liječnici, koji su inače odgovorni za stopu bolovanja, bili prisiljeni prepisivati ih po preporukama bolničkih kolega. Jedna je to od mjera, nakon što je još lani bivša HDZ-ova uprava pojačala kontrole, kojima aktualna uprava zavoda želi dodatno smanjiti troškove za broj dana koje zaposleni provedu na bolovanju pa odsad, bez obzira na to što kaže specijalist, obiteljski liječnik, kada je u pitanju bolovanje i njegovo trajanje, ima zadnju riječ.

Iako je riječ o zakonskoj odredbi, ovakva bi odluka mogla stvoriti probleme pacijentima koji imaju psihijatrijske, traumatološke i neurološke dijagnoze za koje u HZZO-u kažu da su oduvijek bila siva zona u kojoj su specijalisti često i nepotrebno ljude držali na dugotrajnim bolovanjima. 
– Tim dopisom liječnici specijalisti u bolničkim zdravstvenim ustanovama kao i ugovorni liječnici specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite upućeni su na postupanje u skladu s odredbama zakona, podzakonskih akata i općih akata HZZO-a, kojima je propisana nadležnost za utvrđivanje prava na bolovanje kako se osigurane osobe HZZO-a ne bi dovodilo u zabludu u vezi s nadležnošću – poručuju iz zavoda. Objašnjavaju da liječnik specijalist odsad može dati samo preporuku liječenja osiguranih osoba, ali ne i preporuku u vezi s pravom na bolovanje budući da ono nije u njegovoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti izabranog liječnika obiteljske medicine.

Kazne do 10.000 kn

A s ovakvom se odlukom slažu i obiteljski liječnici koji će bolovanja odsad prepisivati isključivo prema Pravilniku o rokovima najduljeg trajanja bolovanja ovisno o vrsti bolesti.

– Često smo bili u problemima, posebice u posljednje vrijeme kada pacijenti s psihijatrijskim ili drugim dijagnozama odlaze na bolovanje ne bi li odgodili otkaze koji im prijete, a mi protiv toga, s obzirom na nalaz specijalista, nismo mogli ništa – objasnio je dr. Mario Malnar iz KOHOM-a, udruge obiteljskih liječnika.

Obiteljski liječnici, slaže se s upravom HZZO-a, moraju konačno preuzeti odgovornost za procjenu radne (ne)sposobnosti svojih pacijenta posebice jer su, otkrije li kontrolor HZZO-a da su nepotrebno prepisali bolovanje, plaćali kazne od tri do 10 tisuća kuna.

– Ne samo to! HZZO nas može tužiti i da nadoknadimo svu štetu koju je pacijent primajući naknadu tijekom lažnog bolovanja prouzročio zavodu – objašnjava Malnar.

Iako su do sada “primarci” uglavnom prepisivali samo uputnice i recepte, odsad će morati detaljno pregledati pacijenta, a svoju procjenu je li pacijent sposoban za rad detaljno obrazložiti. – I sad, ako nismo sigurni, možemo zatražiti stručno mišljenje HZZO-ova specijalista ili se konzultirati s kolegama liječnicima medicine rada – pojasnio je.

Ne složi li se pacijent s njihovom procjenom, objašnjava, ima pravo žalbe HZZO-u, a onda i Upravnom sudu. To u praksi, kaže Malnar, znači da će obiteljski liječnik bez obzira na nalaz, primjerice psihijatra ili ortopeda, morati procijeniti zdravstveno stanje pacijenta i onda donijeti odluku je li on sposoban raditi ili ne.

Detaljni kartoni

– Zapad ne poznaje bolovanja zbog depresije osim ako je riječ o ekstremno teškim slučajevima – tvrdi liječnik. Na pitanje što će se dogoditi i tko će biti odgovoran ode li pacijent koji je psihički nestabilan na posao i tamo zbog svog stanja učini kakvu pogrešku, Malnar kaže da obiteljski liječnik odgovara samo za procjenu stanja tijekom pregleda.

– Ne može obiteljski liječnik biti odgovoran ako se, po dolasku kući, pacijentu stanje pogorša – tvrdi.

Za sve dijagnoze postoje postupci i pregledi kojima obiteljski liječnik može utvrditi stanje pacijenta, no liječnici će ih morati detaljno upisivati u kartone pacijenta kako bi obrazložili svoje odluke.

Predstavnik Udruge hrvatskih pacijenata zaprepašten je odlukom HZZO-a i poručuje da takva odredba njemu djeluje kao da je specijalistima oduzeto pola mozga.

– Ako obiteljski liječnik šalje pacijenta na pregled specijalistu, onda to znači da bi on morao imati pravo dati kompletnu preporuku liječenja – istaknuo je predsjednik UHP-a Mario Drlje. Objasnio je i da takva odluka znači da je papa veći od pape te da traži da se zdravstvo vrati u ruke kompetentnim ljudima među kojima su i specijalisti.

>>Osječanin tražio dvije i pol godine bolovanja - do mirovine

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
18:57 17.12.2012.

Davši povjerenje ovim pobjednicima, presudili smo našu propast. Dozvolilo se da liječnici odlučuju o stvarima za koje nemaju pojma. O ministru zdravlja i njegovoj sposobnosti nije vrijedno uopće diskutirati. Poznato je koliko je afera u zdravstvu okončao. Ni jednu. Starimama je dodano poveći broj novih. Na čelu HZZO-a postavljen je na žalost dentista, koji isključivo vodi brigu o svojoj privatnoj ordinaciji, te je logično da za druge zdravstvene probleme nema sluha i znanja. Samo je tolerantna figura uz ostatak bivših. Žalosno je da specijalista kojem se upućujemo nije nadležan predlagati bolovanje, ili kako navode da su pojedine Dg bile siva zona u kojoj su specijalisti nepotrebno ljude držali na dugotrajnom bolovanju. Uglavnom se radilo o osobama bližim Oltaru HDZ-a ili uz pomoć novca. Za to su zaslužni liječnici obiteljske medicine i kontrolori HZZO-a. Mnogo slučajeva ima kao što je bio slučaj sa frizerkom koja je bila na bolovanju 12 godina, prethodno dužnik kao obrtnik.

OB
-obrisani-
19:09 17.12.2012.

Nije to jedini slučaj, kada ste situirani platite i bezbrižno uživate dane na bolovanju. Nju smo na svim tv programima gledali, a mnogi su bili van naše države i bili na bolovanju, te uredno primali naknade. Pravi bolesnici ispaštaju. Upućuju ih u mirovine, iako je postojala mogućnost osposobljavanja za rad, ali to nije kod mnogih bilo moguće. Milinićev glupi Pravilnik o rokovima najduljeg trajanja bolovanja, trebalo je eliminirati a ne podržati. Mnogim bolesnicima sada na onom Svijetu uništen je život. Zar smo zaboravili javno iznesene slučajeve, kada su maligno oboljeli upućeni u mirovine, te sada ista te Odluke žele poništiti. Zahv aljujući svojoj sreći i svome uloženom novcu su izliječeni ili zaliječeni, te poradi male mirovine prisiljeni su tražiti povratak na posao. To budale u HZZO-u ne podržavaju. Njima je najvažnije skinuti samo one koji nemaju nikakvu zaštitu sa bolovanja, umjesto raditi na njihovom ozdravljenju. Pacijent je za obiteljskog liječnika broj isključivo broj koji im donosi dobit. Od pregleda nema ništa, ne pogledaju vas, osim upornih umirovljenika..

OB
-obrisani-
19:21 17.12.2012.

Ni jedna korupcija, ni jedna afera u zdravstvu nije procesuirana, jer glavni čelnici su sastavni dio njih. Porezna, Linić i svi oni koji bi trebali malo više zaviriti u bogate a i skrivene račune javnih službenika, državnih službenika, čelnika HZZO-a, njihovih korumpiranih kontrolora, bezdušnika koji odlučuju odbijenicama teško bolesnim pacijentima. Pogledati naročito imovna stanja zagrebačkih, splitskih zaposlenika u HZZO-u. Koje bogatstvo će se dati isčitati u Poreznoj. Što se tiće specijalista, uskoro ne će biti moguće doći do njih jer će nas porađati, operativno zbrinjavati nesposobni uglavnom korumpirani obiteljski liječnici, zaštićeni od kontrolora HZZO-a. Malo je onih koji nisu korumpirani, a to će ako se uopće objavi uskoro biti objavljeno a odnosi se na propisivanje lijekova iz nedavno prozvane afere sa lijekovima. Dok o nama vode računa liječnici-nesposobnjaci sa ministrima, ni Udruge pacijenata ne će uspijeti ovo sramotno stanje u zdravstvu izmijeniti. Užas na ćeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije