Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Duhovnost znanstvenika usklađena je s njihovom znanošću

Prema istraživanju znanstvenici smatraju da se duhovnost podudara sa znanošću, a razlikuje se od religije
18. svibnja 2011. u 12:49 7 komentara 12 prikaza
znanstvenici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Duhovnost i religija različiti su pojmovi – otkrilo je istraživanje američkog sveučilišta Rice. U istraživanju, kako prenosi hrvatski znanstveni portal Znanost, sudjelovalo je 275 znanstvenika s područja prirodnih i društvenih znanosti, i to s najelitnijih američkih sveučilišta, a otkriveno je da čak njih 72 drži do duhovnosti koja je u skladu sa znanošću iako nisu formalno religiozni.

Naime iako javnost povezuje duhovnost i religiju, istraživanjem je dokazano da je duhovnost usklađenija sa znanstvenim otkrićima.

– Rezultati pokazuju da znanstvenici gledaju na religiju i duhovnost kao na kvalitativno različite vrste tumačenja – objasnila je Elaine Howard Ecklund, docentica sociologije na sveučilištu Rice i glavna autorica istraživanja. Upravo prema tim rezultatima može se zaključiti da ti duhovni znanstvenici ateisti traže srž osjećaja istine kroz duhovnost i to onu koja je u skladu s poslom koji oni rade kao znanstvenici.

Prema istraživanju oni smatraju da se duhovnost podudara sa znanošću, a razlikuje od religije. Po njihovu mišljenju duhovnost je otvorena za znanstveno putovanje, a religija zahtijeva vjerovanje u apsolutni nedostatak empirijskih dokaza. 

Istraživanje je dokazalo još jednu zanimljivu činjenicu. Dokazano je da duhovnost postoji čak i kod "najnecrkvenijih" znanstvenika. 

– I znanstvenici se pitaju "zašto sam ja ovdje?", i oni imaju ta osnovna ljudska pitanja i želju za pronalaženjem značenja – kazala je Ecklund. 

Duhovni znanstvenici vide granice između sebe i svojih neduhovnih kolega jer im je njihova duhovnost olakšala angažman sa svijetom koji ih okružuje. Takav angažman je, prema duhovnim znanstvenicima, izazvao drukčiji pristup prema istraživanju i predavanju. Dok se može dogoditi da se neduhovni kolege usredotoče na njihovo vlastito istraživanje po cijenu interakcije studenata, osjećaj duhovnosti duhovnih znanstvenika osigurava nepromjenjive razloge da će se pobrinuti pomoći studentima koji se teško muče da uspiju. 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • bode:

  Heba te, ovo je za ne povirovat! Ovdi se znanstvenike predstavlja ka neke mutirane ljude... Da nisu to neki vanzemaljci? A u lipi... Zamisli mozak ovog nounara. hahaha

 • Avatar iAzra
  iAzra:

  Eto što previše senzacije učini da se znanstveno istraživanje doživljava kao senzacionalizam, sudeći po komentatorima..

 • kobidrugibio:

  u ovom sekulariziranom svijetu ovakve stvari su novost....