Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO OTKRIĆE

Duhovnost znanstvenika usklađena je s njihovom znanošću

znanstvenici
Goran Stanzl/PIXSELL
18.05.2011.
u 12:49

Prema istraživanju znanstvenici smatraju da se duhovnost podudara sa znanošću, a razlikuje se od religije

Duhovnost i religija različiti su pojmovi – otkrilo je istraživanje američkog sveučilišta Rice. U istraživanju, kako prenosi hrvatski znanstveni portal Znanost, sudjelovalo je 275 znanstvenika s područja prirodnih i društvenih znanosti, i to s najelitnijih američkih sveučilišta, a otkriveno je da čak njih 72 drži do duhovnosti koja je u skladu sa znanošću iako nisu formalno religiozni.

Naime iako javnost povezuje duhovnost i religiju, istraživanjem je dokazano da je duhovnost usklađenija sa znanstvenim otkrićima.

– Rezultati pokazuju da znanstvenici gledaju na religiju i duhovnost kao na kvalitativno različite vrste tumačenja – objasnila je Elaine Howard Ecklund, docentica sociologije na sveučilištu Rice i glavna autorica istraživanja. Upravo prema tim rezultatima može se zaključiti da ti duhovni znanstvenici ateisti traže srž osjećaja istine kroz duhovnost i to onu koja je u skladu s poslom koji oni rade kao znanstvenici.

Prema istraživanju oni smatraju da se duhovnost podudara sa znanošću, a razlikuje od religije. Po njihovu mišljenju duhovnost je otvorena za znanstveno putovanje, a religija zahtijeva vjerovanje u apsolutni nedostatak empirijskih dokaza. 

Istraživanje je dokazalo još jednu zanimljivu činjenicu. Dokazano je da duhovnost postoji čak i kod "najnecrkvenijih" znanstvenika. 

– I znanstvenici se pitaju "zašto sam ja ovdje?", i oni imaju ta osnovna ljudska pitanja i želju za pronalaženjem značenja – kazala je Ecklund. 

Duhovni znanstvenici vide granice između sebe i svojih neduhovnih kolega jer im je njihova duhovnost olakšala angažman sa svijetom koji ih okružuje. Takav angažman je, prema duhovnim znanstvenicima, izazvao drukčiji pristup prema istraživanju i predavanju. Dok se može dogoditi da se neduhovni kolege usredotoče na njihovo vlastito istraživanje po cijenu interakcije studenata, osjećaj duhovnosti duhovnih znanstvenika osigurava nepromjenjive razloge da će se pobrinuti pomoći studentima koji se teško muče da uspiju. 

Ključne riječi

Komentara 7

BO
bode
08:27 25.05.2011.

Heba te, ovo je za ne povirovat! Ovdi se znanstvenike predstavlja ka neke mutirane ljude... Da nisu to neki vanzemaljci? A u lipi... Zamisli mozak ovog nounara. hahaha

Avatar iAzra
iAzra
10:28 26.05.2011.

Eto što previše senzacije učini da se znanstveno istraživanje doživljava kao senzacionalizam, sudeći po komentatorima..

KO
kobidrugibio
10:27 19.05.2011.

u ovom sekulariziranom svijetu ovakve stvari su novost....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije