Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Debaljcevu

Duet ‘Putras’ postao noćna mora Europske unije

tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
19.02.2015.
u 21:00

Oružje grmi Separatisti oko Mariupolja gomilaju teško naoružanje i vojsku

Vladimir Putin i Alexis Tsipras postali su noćna mora Europske unije. Putin je osvojio Debaljcevo, Tsipras je danas popustio pred pritiskom Bruxellesa – može li Europa napokon malo odahnuti. Je li duet Putin-Tsipras, “Putras”, dobio ono što je želio?

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i François Hollande u svom današnjem telefonskom razgovoru pokušavali su na životu održati mirovni sporazum iz Minska. Iako su svi osudili kršenja prekida vatre i naglasili da dogovoreni sporazum treba poštivati “strogo i u potpunosti”, u ovome trenutku čini se da nitko ne može zaustaviti borbe koje se vode duž imaginarne linije razdvajanja. Teško naoružanje još uvijek tutnji oko Debaljceva, a pod intenzivnom minobacačkom vatrom su i položaji ukrajinske vojske oko lučkog grada Mariupolja. Uz to, otamo stižu izvješća kako pobunjenici na to područje dovlače značajno naoružanje i vojnike, što je scenarij koji se mogao očekivati.

Ubojica sporazuma

Petro Porošenko ono što se proteklih dana događalo s Debaljcovim nazvao je “jasnim kršenjem prekida vatre i događajem koji je u potpunoj suprotnosti s onim što je dogovoreno i potpisano u Minsku prije tjedan dana”.

Svoje sugovornike upozorio je da pred tim ne zatvaraju oči i ne pretvaraju se da je taj scenarij dogovoren u Minsku. Jasno je da nenaoružani promatrači OESS-a ne mogu nadzirati poštuje li se prekid vatre, pa je od UN-a zatražio da u istočnu Ukrajinu pošalje svoje mirovne snage. Kao drugu mogućnost naveo je policijske snage EU.

No Porošenkov službeni poziv UN-u na stražnje noge digao je Moskvu, točnije ruskog veleposlanika pri UN-u Vitalija Ćurkina koji je odbio takvu mogućnost, a Porošenkov zahtjev nazvao “destruktivnim potezom”. On je Porošenka izravno optužio da želi uništiti dogovore iz Minska i nametnuti neko svoje rješenje. Ćurkinu su se pridružile vođe proruskih pobunjenika iz samoproglašene republike Donjeck koji su osudili Porošenkov potez i to nazvali “kršenjem sporazuma iz Minska”.

Vitalij Ćurkin, koji je od 1992. do 1994. bio zamjenik šefa ruske diplomacije, koji je ujedno bio i posebni izaslanik za mirovne pregovore vezane uz područje bivše Jugoslavije, poznat je kao diplomat verziran za “ubijanje sporazuma i dokumenata”. Mnogi naši diplomati bili su itekako frustrirani njegovim zahvatima u tom razdoblju, pa je za očekivati da je on i sada u akciji.

Kada se zbroje izjave koje dolaze iz Moskve, od pobunjenika i od Ćurkina, postaje poprilično jasno da svi oni zajedno žele “ubiti” sporazum iz Minska i za njegov neuspjeh optužiti Ukrajinu i njezina predsjednika. Znakovito je i to da se Vladimir Putin nije oglašavao u javnosti, što bi moglo sugerirati da je svojim suradnicima prepustio da obave prljave poslove.

Prevaga se trenutno nalazi u rukama Moskve i pobunjenika. U Debaljcevu su oni pokazali da su vojno daleko superiorniji od Ukrajine čija vojska nije dobila ni sigurnu odstupnicu iz opkoljenog grada. Ukrajina ni na diplomatskom planu praktički ništa ne može nametnuti. Na Porošenkov zahtjev za dolaskom “plavih kaciga” na istok Ukrajine, Rusija će u Vijeću sigurnosti sigurno staviti veto, ako uopće dođe do glasanja.

Zacementirano stanje

Ni Moskvi, ni separatistima ne odgovara da na teren izađu mirovnjaci s međunarodnim mandatom zato što oni obično “zacementiraju” zatečeno stanje, odnosno liniju razdvajanja. Oni zapravo žele postići da Moskva postane nadglednik provedbe sporazuma, što bi bio način kako međunarodno legalizirati rusku vojsku koja se već ondje nalazi.

>> Putin procijenio da Europa blefira oko Ukrajine

Komentara 45

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:24 19.02.2015.

Putras, Butras, Mutras ili sto god vec izmislili EU se sama zakopala i sada bere plodove svog sluganstva i nesposobnosti a neka i dalje izmisljaju druge kao razlog za vlastite greske. Kada krene Spanjolska pa Italija onda ce vjerojatno izmisliti izraz "Iglesigrillo" od Pablo Iglesias iz Podemos-a i Beppe Grillo iz M5S. Nista im ne pomaze realnost je realnost a oni samo neka nastave optuzivati druge dok brod tone li tone.

Avatar Floyd1
Floyd1
21:12 19.02.2015.

Copy-Past Washington Post

CR
CrniP
06:52 20.02.2015.

Nije u Mauriopolju po wikipediji 95% glasača bilo za svrgnutog proruskog predsjednika? A sad su tamo na strani "službenog Kijeva" strani plaćenici koji se bore u Azov diviziji protiv zlih proruskih ukrajinaca? Tko su u Mariupolju "dobri" Ukrajinci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije