Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Dubrovački gradski vijećnik Marko Vuletić upozorio javnost na nepravilnosti

Dubrovnik: Ilegalno izabrani ravnatelji javnih ustanova u kulturi

20.11.2008.
u 15:23

DUBROVNIK – Ravnatelji Umjetničke galerije Dubrovnik, Dubrovačkih muzeja i Dubrovačkog simfonijskog orkestra izabrani su ilegalno, odnosno protivno propisima, i spremaju se tužbe na odluke koje je u utorak donijelo Gradsko vijeće.

Tim riječima nezavisni vijećnik Marko Vuletić napravio je veliku pomutnju pri kraju višesatne sjednice Gradskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o novim-starim ravnateljima.

Bez kvoruma
– Prije dolaska ovih točaka na raspravu u Gradsko vijeće, mišljenje o imenovanjima mora dati Kulturno vijeće Grada Dubrovnika koje nije imalo kvorum za donošenje bilo kakvih odluka.

Naime, od pet članova zapisnik su potpisala njih trojica, ali jedan od njih, predsjednik Kulturnog vijeća Mišo Đuraš, na početku sjednice dao je ostavku pa je i njegov potpis pravno nevažeći – za govornicom je rekao Marko Vuletić, što je izazvalo burnu reakciju vladajućeg HDZ-a na čelu s gradonačelnicom Šuicom. Naime, u zapisniku sa sjednice Kulturnog vijeća stoji kako je sjednici nazočio i Hrvoje Macan, a da je odsutni član, Davor Mišković, svoje mišljenje poslao računalnom poštom. No Vuletić je imao odgovor i na te tvrdnje.

– Macanova potpisa na zapisniku sjednice nema, stoga on pravno nije bio na njoj, a zakon zabranjuje da se bilo kakvo mišljenje donosi pismima, telefonom ili računalnom poštom pa Miškovićevo mišljenje nije pravno valjano – istaknuo je Vuletić koji je naglasio kako to nije jedina nepravilnost vezana uz ove natječaje.

Istekli rokovi
– Svi rokovi za ova tri natječaja istekli su i ova imenovanja nisu valjana ni na toj osnovi. Natječaj za mjesto ravnatelja orkestra raspisan je prije 46 dana, a rok je za imenovanje 45 dana. Još je gora situacija s drugim dvama natječajima. Onaj za mjesto ravnatelja Dubrovačkih muzeja raspisan je prije 52 dana, a onaj za Umjetničku galeriju Dubrovnik raspisan je prije čak 108 dana. Ne znam zbog čega bilo tko od nas očekuje da ćemo dignuti ruke za ove natječaje kada se zna kako bi time svjesno prekršili zakone – rekao je Vuletić.

S njim se složilo i nekoliko oporbenih zastupnika koji su ostali na sjednici do ovih točaka koje su na red došle tek nakon višesatne rasprave o rebalansu gradskog proračuna za 2008., odnosno donošenju istog za 2009. godinu.

No bez obzira na neslaganje oporbenjaka, vladajući HDZ sa svojim partnerima, nezavisnim vijećnicima Margaretićem i Sentićem, donijeli su odluke o imenovanjima novih-starih ravnatelja ovih javnih ustanova u kulturi. Tako je Pero Šiša ponovno izabran za ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a Antun Maračić dobio je novi mandat na čelu Umjetničke galerije Dubrovnik. Na čelo Dubrovačkih muzeja došla ja Pavica Vilač koja je do sada obnašala funkciju v.d. ravnateljice ove ustanove otkada je smijenjena Varina Jurica-Turk.

No s obzirom na najavljene tužbe, ponajprije Marija Nardellija u vezi s orkestrom, još će se pričati o dubrovačkim ravnateljima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije