Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazne do 500 eura

Hrvati masovno odlaze u BiH: Ušteda je ogromna, neke su stvari jeftinije i 90 posto

Slavonski Brod: Pojačan promet vozila na graničnom prijelazu s BiH
Ivica Galovic/PIXSELL
18.03.2023.
u 20:18

“Carini se treba prijaviti unos sve robe iznad 300 eura pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu sve ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni ju prijaviti carinskom službeniku”, istaknuo je Jure Ursić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići.

Trebinje, grad smješten na samom jugu Hercegovine omiljena je dubrovačka automehaničarska destinacija. Popravak automobila tamo je skoro upola jeftiniji. Iako je jeftinije, radovi se moraju prijaviti carini, a ukoliko se to ne učini, građanima prijeti kazna od 500 eura. “Razlike su, pogotovo na uslugama, tipa zamjena je kod nas dosta jeftinija”, pojasnio je Vaso Tarana, vlasnik automehaničarske radionice u Trebinju za RTL Danas.

Objasnio je i da su uštede za hrvatske građane tamo velike jer su neke stvari jeftinije i do 90 posto. “Pogotovo tko ima više auta na godišnjoj razini izađe velika suma novca”, rekao je Tarana. Iako odluka da se popravci moraju prijaviti carinskom deklaracijom nije nova, Dubrovčani su s nezadovoljstvom dočekali tu vijest. 

Video: Hrvati masovno odlaze u BiH: Ušteda je ogromna, neke su stvari jeftinije i 90 posto

 

“Carini se treba prijaviti unos sve robe iznad 300 eura pa i ti auto-dijelovi dijele sudbinu sve ostale robe koju putnik sa sobom nosi i kao takvu su dužni ju prijaviti carinskom službeniku”, istaknuo je Jure Ursić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići. Prošle je godine u Hrvatsku cestovnim putem ušlo i izašlo oko 51 milijun putnika, izdano je vise od 10.000 carinskih prekršaja u putničkom prometu, a naplaćeno je preko 16 milijuna eura kazni.

VIDEO: Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina

 

Komentara 30

DU
Deleted user
22:49 18.03.2023.

Nije kompletna informacija. Čovjek je napravio generalku u BiH i tražio uvećani račun, kako bi ga ovjerio i dobio povrat poreza, pa je naletio na carinika, koji mu je odrezao kaznu. Jer ako tražiš povrat poreza u zemlji izvoznici u zemlji uvoza plaćaš carinu i carinski prekršaj. Da nije htio muljati ne bi carinik ni vidio račun i sve pet. Toga je bilo uz granicu sa Slovenijom dok nismo i mi bili u EU. Ljudi kupe gume u Sloveniji, ovjere izlazak iz države i sljedećim ulaskom zatraže povrat poreza. Problem bi nastao kad bi u prtljažnik stavili stare gume i ne bi prijavili kupnju novih, a carinik otvori . Neprijavljivanje robe za carinjenje povlači carinski prekršaj. Uvijek prenesete pola informacije i ispada da nevini stradaju, a oni pokušali prevariti dvije države.

DU
Deleted user
21:51 18.03.2023.

Da mi je znati kako carinik prepozna dio u autu koji je zamjenjen?

BR
brzizestok
07:28 19.03.2023.

Sta kazu jel im dobra bolnica u Mostaru koju su platili Hrvatski porezni obveznici ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije