Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgradnja brze ceste

Butković dubrovačkim vlastima poručio: 'Dogovorite se i što prije krenite put Zagreba'

Gornji Kneginec: Ministar Butković obišao radove na rotoru
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
14.03.2023.
u 13:33

Ministar Oleg Butković pozvao je dubrovačkog gradonačelnika i župana na što brži dogovor oko izgradnje brze ceste prema gradskoj zračnoj luci. Gradsko vijeće izjasnilo se protiv njene izgradnje zbog trase koja bi prolazila nedaleko od izvora rijeke Omble. Svoju odluku temelje na mogućem negativnom utjecaju na okoliš, ali studija rizicima se tek mora provesti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je pozvao dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića i župana Nikolu Dobroslavića da sjednu i dogovore se oko izgradnje brze ceste koja spaja Dubrovnik sa zračnom lukom te da nakon toga 'što prije krenu put Zagreba'. Butković je istaknuo da je izgradnja brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik neophodna. Ta prometnica, planirana kao jednokolnička dvotračna brza cesta u duljini od otprilike 27 kilometara, zamijenila bi postojeću državnu cestu D8 na potezu od mosta na Rijeci dubrovačkoj do Ćilipa, odnosno Zračne luke Dubrovnik. 

Gradsko vijeće Dubrovnika jednoglasno je 2021. izglasalo deklaraciju kojom se protive planiranoj trasi te prometnice, koja bi prolazila nedaleko samog izvorišta rijeke Omble, radi njegove zaštite. "Koliko znam, Dubrovačko-neretvanska županija odredila je trasu kroz svoj prostorni plan, a Hrvatske ceste slijedom te utvrđene trase rade projektno-studijsku dokumentaciju. U ovom trenutku je studija utjecaja na okoliš predana u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te će struka odrediti postoji li bilo kakva opasnost za okoliš", kazao je Butković.

Napomenuo je da se, ako postoji razlog zbog kojeg se ljudi koji žive na tom području protive izgradnji brze ceste, dubrovački gradonačelnik i župan trebaju dogovoriti i 'sa zajedničkim mišljenjem što prije doći u Ministarstvo i Hrvatske ceste'. Upozorio je da ne bi bilo dobro da Hrvatske ceste izrade studiju utjecaja na okoliš i projektnu dokumentaciju, da definiraju tu trasu "i da onda kažemo da smo protiv te trase” te dodao da će se u tom slučaju svi zajedno naći u neugodnoj situaciji. "Moja poruka gradonačelniku i županu je, a to ću im reći kad ih vidim, neku sjednu, neka se dogovore i što prije krenu put Zagreba”, zaključio je Butković.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da je održana prva sjednica Povjerenstva u Ministarstvu gospodarstva, ali da će se zbog niza primjedbi morati održati još jedna tijekom sljedećeg tjedna. "U Hrvatskoj postoji procedura po kojoj se objekti, a također i ceste grade i ukoliko taj projekt zadovolji tu proceduru, nema razloga da se netko brine o bilo kakvim posljedicama izgradnje cesta” rekao je Škorić, dodajući da će Povjerenstvo odrediti pod kojim uvjetima će se cesta graditi i propisati monitoring tijekom njezine izgradnje.

"Dakle, postoji regulativa koja otklanja sve te bojazni građana o bilo kakvim negativnim posljedicama utjecaja na okoliš i mi ćemo, naravno tu proceduru ispoštivati do maksimuma”, poručio je Škorić. Butković i Škorić danas su boravili u Varaždinskoj županiji i obišli gradilište kružnog raskrižja u Gornjem Knegincu, a tom je prilikom ministar najavio kako će najvjerojatnije 4. travnja otvoriti posebnu dionicu pristupnih cesta Pelješkom mostu, odnosno obilaznicu Stona.

VIDEO: Sisak: Andrej Plenković na proslavi 30. godišnjice osnivanja Županijskog HDZ-a

Komentara 1

DR
Dragicina
21:31 13.09.2023.

Ne treba ta brza cesta. Dubrovčani će nam poslati uplatnice za ljetovanje, Mi nećemo doći, ali ćemo uplatiti što smo mislili potrošiti. Oni se nisu trudili, nas nisu mucili svojim gostoprimstvom, a kase im pune. Ekologija na visini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije