Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol: Reforma državne uprave – dostignuća i izazovi

Državni činovnici se ponašaju kao vlast nad građanima

20.11.2008.
u 11:09

Svi koji su bili na rubu živaca rješavajući i najmanji problem, hvatanjem u koštac s državnim službenicima, koji su najčešće neljubazni, bahati te nezainteresirani za posao kojega rade, znaju koliko je Hrvatskoj potrebna reforma državne uprave te činovnici po mjeri građana.

Da se često državna administracija postavlja iznad građana kojima bi trebala služiti, zapazio je i Antun Palarić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu ističući kako se stvari nužno moraju mijenjati u tom sektoru ne samo radi skorog članstva u Europskoj uniji, već dobrobiti svih nas.

Prema Palariću mora se poraditi na promjeni svijesti službenika te njihovom ponašanju koje se često demonstrira kao vlast nad građanima. Službenici moraju shvatiti da se poreznim obveznicima treba pomagati u uslugama za koje su zaduženi na svom radnom mjestu, pa i kada to uključuje odgovaranje na telefonske pozive, iznio je državni tajnik na danas održanom okruglom stolu na temu „Reforma državne uprave – dostignuća i izazovi“.

A ovom reformom se već pet godina bavi aktualna vlast, u čijoj ćemo provedbi prema ocjeni predsjednika Vlade Ive Sanadera, dobiti povećanje stručnosti i profesionalnosti državne administracije, ali i uporište za borbu protiv korupcije. Provedba reforme državnog aparata, dovest će do smanjenja nepotrebnih troškova, smatra premijer, te podići njenu kompetentnost ne samo na dobrobit građana već i poduzetnika.

Molitva za provedbu reforme državne administracije
U ožujku ove godine predviđena Strategija reformi države uprave do 2011 predviđa njezinu transformaciju, pojasnio je predsjednik Vlade, u sustav povećane efikasnosti i pristupačnosti, u kojoj će vladati etičnost i pravo, a svaka korupcija biti onemogućena. U prilog tomu svakako će ići uvođenje osobnog identifikacijskog broja koje nas čeka od iduće godine, iznio je Sanader na okruglom stolu.

Istaknuo je da ova reforma neće stati zbog otežanih gospodarskih okolnosti, već naprotiv ide dalje, jer je ključna za naše građane, ali i temelj za gospodarski rast.

Kako je reforma javne uprave problem kojega prolaze i moderne demokracije, približio je na okruglom stolu Colin Talbot, predavač na poslovnoj školi Sveučilišta u Manchesteru pozivajući da se prije provedbe svake od njih pozovemo na molitvu: „Bože daj mi snage za stvari koje mogu promijeniti, te strpljenje za stvari koje ne mogu promijeniti, te mudrost da uočim razlike između tih dviju stvari. Sada!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije