Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije niti u zemljišnim knjigama

Državna imovina: Desetine milijuna kuna utrošene u hotel koji se ne koristi

Samački hotel u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
1/4
27.05.2020.
u 12:56

- Na godinu ćemo ga obnoviti. Sredit ćemo ga da izgleda kao da je s Jelačić placa ili Beverly Hillsa. Vukovar je to zaslužio i ovo je najmanje što grad Zagreb može učiniti za Vukovar, obećavao je Bandić.

Uz Radnički dom u Vukovaru i gradskoj četvrti Borovo naselje te nadaleko poznati Vodotoranj jedan od prepoznatljivijih objekata u Vukovaru je svakako i Samački hotel. Radi se o objektu izgrađenom još prije Drugoga svjetskoga rata za potrebe radnika tadašnje tvornice obuće Bata.

Samački hotel se nastavio koristiti sve do Domovinskog rata kada je teško oštećen te je morao u obnovu. Sa prvim danima povratka na najvišem katu hotela bio je smješten Hrvatski radio Vukovar, a u sobama hotela bile su i osobe koje su tih prvih dana povratka vodile grad.

Iako je od tada prošlo više od 20 godina Samački hotel do danas nije upisan u zemljišne knjige kao izgrađeni objekt. Naime, u izvatku iz zemljišnih knjiga Zemljišnoknjižnog odjela Vukovar katastarska čestica 106/4, na kojoj se nalazi Samački hotel, vodi se izgrađeno zemljište Trg Dražena Petrovića i park na ukupnoj površini od 1521 kvadrata. Pri tome je 1/1 vlasnik RH, a kako stoji u izvatku od 12. svibnja 2020. godine nema nikakvog tereta. Postoji i zabilježba kako je na temelju pravomoćnog rješenja Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine od 14. ožujka 2014. godine, a sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, zabilježuje se svojstvo kulturnog dobra za kulturno povijesnu cjelinu Bata Ville u Vukovaru.

Foto: Branimir Bradarić

Na upit Večernjeg lista na ovu temu iz Ministarstva državne imovine odgovorili su nam kako se nekretnina na kojoj je izgrađen objekt Samačkog hotela u Vukovaru vodi u internom registru Ministarstva državne imovine.

- Očevidom je utvrđeno kako se na istoj nalazi izgrađen hotel s jedanaest katova, a koji je izgrađen između 1936. i 1940. godine. RH je vlasništvo nad predmetnom nekretninom stekla 1997. godine. Zgrada hotela izgrađena na predmetnim nekretninama nije evidentirana u zemljišnoj knjizi. Republika Hrvatska, kao stranka u različitim imovinskopravnim postupcima, koji se vode, bilo pred nadležnim općinskim i drugim sudovima, bilo pred nadležnim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave svakodnevno stječe mnoštvo nekretnina u svoje vlasništvo, stoji u odgovoru ministarstva.

Dodaju i kako tek predstoji velik broj upisa nekretnina u vlasništvo RH budući su neki od tih postupaka tek sada u pravom zamahu.

- Evidencije koje Ministarstvo državne imovine vodi vezano uz nekretnine koje RH na opisani način kontinuirano stječe su nepotpune, budući je i dalje u tijeku prikupljanje, obrada i upotpunjavanje podataka o istom. Ministarstvo državne imovine ne vodi svoju internu evidenciju nekretnina po objektima, izvijestili su iz Ministarstva.

Foto: Branimir Bradarić

Treba znati kako se Samački hotel danas ne koristi iako je do sada u njegovu obnovu i uređenje uloženo na desetine milijuna kuna. Na 11 katova nalazi se 120 soba sa ukupno 240 kreveta.

Od studenoga 2015. godine Samački hotel ponio je ime Hostel Zagreb kada je na otvaranu bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Tada je hostel djelovao u sklopu Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar te je, među ostalim, namijenjen smještaju učenika osmih razreda osnovnih škola koji su u sklopu projekta Ministarstva branitelja dva dana u Vukovaru učili o Domovinskom ratu.

- Na godinu ćemo ga obnoviti. Sredit ćemo ga da izgleda kao da je s Jelačić placa ili Beverly Hillsa. Vukovar je to zaslužio i ovo je najmanje što grad Zagreb može učiniti za Vukovar, rekao je tada Bandić.

Od tada objekt ne samo da nije obnovljen i uređen kako se najavljivalo nego nije upisan niti u zemljišne knjige.

Komentara 4

AN
antiekstremist
14:08 27.05.2020.

Je li u knjige upisan onaj što ga je Penava kupio !?

DU
Deleted user
13:49 27.05.2020.

Napravljen je krajem 60-tih godina !!

DU
Deleted user
13:47 27.05.2020.

Branimire samački NIJE napravljen prije 2 svjetskog rata,to bi trebao znati jer živiš TU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije