Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDNA DRAMA

Državi odšteta od 12,8 milijuna kuna zbog unošenja GMO sjemena kukuruza

Ilustracija
Foto: Getty Images
15.01.2020.
u 16:20

Tvrtka Pioneer nije priznavala da je u njezinu sjemenu, proizvedenom u SAD-u, a uvezenom iz Austrije, utvrđen sastojak GMO-a, iako je to potvrđeno višestrukim analizama u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Švicarskoj.

Nakon što je 2004. godine buknula afera s plasiranjem Pioneerova sjemenskog kukuruza PR34G13 koji je sadržavao GMO u Hrvatskoj, Županijsko državno odvjetništvo je objavilo kako je, 15 godina od tužbe za naknadu štete, Općinski sud u Zagrebu 17. prosinca 2019. donio nepravomoćnu presudu kojom tvrtka Pioneer sjeme d.o.o. iz Zagreba mora platiti 12.888.947,44 kuna sa zateznom kamatom od 2004. te još 1,4 milijuna troškova sudskog postupka.

Naime, 2004. godine u javnost su izašle informacije kako je u Hrvatskoj Pioneer plasirao, preko svoje domaće posredničke tvrtke,  genetski modificirano sjeme kukuruza PR34G13, iako nije imao propisano dopuštenje niti je ispunjavao uvjete iz tadašnje Uredbe o razini genetski modificiranih organizama u proizvodima.

Tvrtka Pioneer nije priznavala da je u njezinu sjemenu, proizvedenom u SAD-u, a uvezenom iz Austrije, utvrđen sastojak GMO-a, iako je to potvrđeno višestrukim analizama u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Švicarskoj. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo ukloniti sav zasijani kukuruz te je država snosila troškove uklanjanja Pioneerova GM-sjemenskog kukuruza zasijanog na 1790 hektara, za što je u ljeto 2004. poljoprivrednicima isplaćeno i obeštećenje od 12,8 milijuna kuna.

Iduće godine, nakon neuspjele nagodbe da Pioneer snosi troškove uklanjanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo tužbu radi naknade štete u visini od 12.888.947,44 kuna sa zateznom kamatom od 2004. Petnaest godina kasnije kompliciran prvostupanjski sudski postupak na Općinskom sudu je završen u korist države te je potvrđeno da je Pioneer sjeme d.o.o. nekontrolirano uveo genetski modificirane organizme u prirodu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:11 15.01.2020.

15 godina je trebalo za presudu?!

KO
Kokoiduhovi
17:46 15.01.2020.

A što mi građani Hr imamo od te priče? Ništa, imamo Zakon o gmo organizmima koji je stupio na snagu 1.1.ove godine i podzakonske akte. Sve je gmo, prisutan je u mesu, žitaricama,mlijeku,jajima, ribama a nitko nema pojma kakve učinke ima na ljude, posebno na dulje staze. Ali, mi smo stoka sitnog zuba, kaj ne, pa nismo bitni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije