Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država odredila proračun za kupnju nove vatrogasne opreme

Zapovjednik HVZ-a Sanader rekao je da su sa zahvalnošću primili ovu odluku Vlade te naveo kako je dogovoreno da će HVZ zajedno s DUZS-om ta sredstva podijeliti najzaslužnijima i onima kojima su najpotrebnija
04. rujna 2017. u 15:41 3 komentara 213 prikaza
Đevrske: Vatrogasci dogašavaju požar koji je tijekom jučerašnjeg dana prijetio kućama
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) od države će ukupno dobiti 7,6 milijuna kuna za nagrade vatrogascima te nabavku potrebne opreme, kao svojevrstan izraz zahvalnosti za aktivnosti tijekom ovogodišnje vrlo teške protupožarne sezone.

migranti 'NIJE RIJETKA POJAVA' Osječki vatrogasci iz bunara izvukli ilegalnog imigranta

Izaslanstvo HVZ-a predvođeno predsjednikom Antom Sanaderom o tome je izvijestio premijer Andrej Plenković na sastanku u Banskim dvorima kojem su nazočili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić te ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić.

"U skladu s najavama koje je predsjednik Vlade dao, razgovaralo se o nagrađivanju vatrogastva za jednu vrlo tešku sezonu. Odlučeno je da će se iz proračunskih zaliha izdvojiti 7,6 milijuna kuna koji će se rasporediti HVZ-u koja će kasnije odlučiti o modalitetima daljnje raspodjele", izvijestio je Božinović nakon sastanka dodavši da je to "vrlo konkretan izraz zahvalnosti jednom sustavu koji je odradio težak posao ovog ljeta".

Vatrogastvo pokazalo svu svoju profesionalnost

Kazao je i da je već u tijeku analiza ovogodišnje protupožarne sezone koja će, siguran je, dati konkretne zaključke vezane za organizaciju, opremanje i funkcioniranje sustava vatrogastva koji je "pokazao svu svoju profesionalnost".

Zapovjednik HVZ-a Sanader rekao je da su sa zahvalnošću primili ovu odluku Vlade te naveo kako je dogovoreno da će HVZ zajedno s DUZS-om ta sredstva podijeliti najzaslužnijima i onima kojima su najpotrebnija.

"Svjedoci ste ovogodišnje požarne sezone, a ne možemo još uvijek reći da je ona završila, mnogobrojnih požara koji su bili na području priobalja. Akcije i reakcije, svega što se događalo na terenu, aktivnosti vatrogasaca i napora koji su vatrogasci napravili", kazao je.

O načinu kako će se raspodijeliti novac odlučivat će, temeljem kriterija HVZ-a, svih 20 županijskih zapovjednika, zajedno s DUZS-om, objasnio je Sanader istaknuvši kako će se voditi računa i o nabavci potrebne opreme i tehnike. Novac će se rasporediti prema već postojećim kriterijama, uvažavajući ovaj put broj požara, prisustvo na požarima i aktivnost vatrogasca, dodao je.

Zdravko Marić Zvonimir Despot Odgovornost je u Hrvatskoj čudo, a ne pravilo

Do iduće sezone rješavanje problema s opremom

Ministar Božinović naveo je da će se u pogledu obnavljanja tehnike ići i na mogućnost privlačenja sredstva iz EU fondova kako bi se u najkraćem mogućem roku, poželjno do početka iduće sezone, riješilo pitanje nedostatka neke opreme za vatrogasce.

Sanader je uputio i zahvalu medijima na korektnom izvješćivanju, na vrlo pozitivnoj slici s terena i pohvalama koje su dali vatrogascima. "Ove godine ste i vi bili prisiljeni s nama do zadnje čuke, kako se kaže vojnom tehnologijom, do zadnjeg brda, dolaziti pratiti nas na gašenju požara", rekao je.

Ministar Božinović izvijestio je da su do sada dovršena kriminalistička istraživanja za 65 požara te da je policija 28 osoba privela i predala ih tijelima pravosuđa. "Naravno, posao se nastavlja dalje", dodao je.

Na novinarsko pitanje o postupanju policije u vezi prosvjednog skupa A-HSP-a u subotu, Božinović je kratko rekao da je policija stupila u kontakt i suradnju sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom te "zajedno rade na tom slučaju".

Zagreb: Požar u potkrovlju stambene zgrade na Malešnici Malešnica Požar u Zagrebu: zapalila se ostava u potkrovlju zgrade Andrej Plenković IVA BOBAN VALEČIĆ Plenkovićeva rješenja štite krhku većinu od ideoloških zamki požar Davor Božinović: 'Privedene dvije osobe zbog podmetanja požara, 28 osumnjičenih'
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Avatar ČUBE
    ČUBE:

    Bolje radite novi popis nas srba ne možete vi gasiti koliko možemo mi paliti

  • Avatar PošteniHrvat
    PošteniHrvat:

    Kome treba vatrogasna oprema kada imamo Hrvatsku i ljubav do domovine koju nesmiješ gasiti..