Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.09.2017. u 22:12

Šef HDZ-a primirio je koalicijske partnere a da pritom nije ponizio ni vlastitu stranku

Banski dvori u javnost su konačno, doduše neslužbeno, pustili rješenja kojima bi se ad acta stavile priče o spomen-ploči poginulim braniteljima pripadnicima HOS-a u Jasenovcu i o kadru za kurikularnu reformu. Iako ni jedno ni drugo rješenje ne jamče da će se ta pitanja doista trajno i kvalitetno i riješiti, ono što je osmišljeno u Plenkovićevu laboratoriju krhku parlamentarnu većinu moglo bi dugoročno zaštititi od većih ideoloških zamki. Micanje HOS-ova grba sa spornim natpisom “za dom spremni” ostavit će, doduše, prostora za pitanja zašto se taj poklič smatra ustaškim samo u Jasenovcu, ne i u drugim mjestima, no spas za Vladu tu pruža najava cjelovitog zakona o kažnjavanju isticanja fašističkih, ali i komunističkih simbola.

S takvim raspravama ova nacija ima bogato iskustvo pa gotovo sa stopostotnom sigurnošću možemo predvidjeti da će cijela priča još jednom zapeti na pitanjima može li se crvena zvijezda petokraka izjednačavati s fašističkim znakovljem, kada petokraka simbolizira antifašizam, a kada komunizam, znači li “ZDS” u Thompsonovoj pjesmi isto što i u pismima Ante Pavelića... Unatoč svemu, takva je situacija zastupnicima nacionalnih manjina znatno lagodnija od ploče u blizini ustaškog logora pa mogu računati na ublažavanje pritiska svojih birača. Od jasenovačke ploče HNS-u je znatno važnija kurikularna reforma, s obzirom na to da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak vrlo jasno dala do znanja da ne namjerava biti samo ukras liberalno-demokršćanskoj koaliciji. Nije, doduše, uspjela u namjeri da osobno preuzme ravnanje Povjerenstvom za provedbu obrazovne reforme, no na toj funkciji neće ostati ni Dijana Vican, čije je micanje ministrica uporno tražila. Na čelo Povjerenstva, izgleda, stavit će se sam Plenković, čime preuzima i osobnu odgovornost za provedbu reforme.

Čak i ako rezultat ne bude pozitivan, Plenković je za sada umirio partnere a da pritom nije ponizio vlastitu stranku pa se koalicija može, umjesto ideološkim, posvetiti životnijim temama.     

Komentara 15

KA
KarlKutniak
23:33 02.09.2017.

Na svu našu žalost, Plenković je osoba koja niti ima povijesno a još manje poltičko-ekonomskog znanja državu i narod voditi i izvesti iz ove močvare na rubu velikog ponora koji nam prijeti totalnom devastacijom opustjelih životnih prostora gdje nam mladostt neprekidno traži spas na Zapadu i nepovratno odlazi, dok ovaj trabunja sa mnoštvom mulaca o sporednim i trećerazrednim temama jer nema blage veze o istinskoj hrvatskoj povijesti, pa trabunja kao neka Milka na pazaru umjesto da očita bukvicu svima devijatorima istine ma koliko se isti zvali Milorad Pupovac ili već drugačije, abolirani i nesuđeni zločinac, koji još uvijek zahvaljujući takvima kao što je sin lekarke i majora UDBA-e i JNA, drug Andrej DEZERTEROVIĆ koji dozvoljava Pupovcu i bratiji triumfirati slaviti dokazani zločin počinjen u Srbu i okolici od strane četnika i velikosrba vođenih od starojugoslavenkog žandara Vasilja Gaćeše i Đoke Jovanića, kasnijeg krdovođinog generala i narodnog heroja, gdje su zajednički nabili živog na kolac hrvatskog katoličkog župnika i mučenika, gospodina Jurja Gospodnetića pred njegovim pukom istog roštiljali 27. srpnja 1941. te poslije sav puk pobili, istrijebili gotovo cijelo pleme IVEZIĆA i to se do današnjeg dana slavi kao borba glede fašiszma i ustaške NDH pod geslom ustanka naroda banije a zaključno sa 1991. kao Dan ustanka naroda SRH - sapienti sat!

ST
stefj
22:37 02.09.2017.

Pupovac koristi priliku da pokupi hrpu političkih poena kod svojih birača. Ovo je ono što vidimo, a čistke na televiziji, uhljebljivanje u javna poduzeća i sve ostalo dešava se u pozadini. HNS pak čuva svoj kadar, stranka s 1% biračkog tijela ima 50% pozicija u javnim službama... Plenkoviću stalno guraju ideološka pitanja, čisto zato jer su i mediji i oporba nesposobne neznalice. Ispada da za njih vrijedi ono - umem da kažem samo dve reči: fašisti i antifašizam... Kada bi oporba nešto vrijedila, stalno bi podbadala Plenkovića da je odustao od reformi, a novinari bi ga kod svakog intervjua to upitali. Samo se sjetite kako se zbunio kada ga je to pitao jedan novinar na jednoj televiziji, više nikada nije mogao napraviti intervju s njime...

KA
KarlKutniak
23:05 02.09.2017.

Vadis, kako u RH ne postoji "desnica" već samo jako dobro organizirana crveno-fašistička antifa koja štiti interese svojih čelnika, počevši od Ive YUsipovića, gdje ista nikada ne postavlja pitanje gdje je pospremio 115 milijuna kunića otuđenih putem prijatelja mu ii adlatusa Marka Vojkovića iz ZAMP-e, ili isto tako 350 milijuna USD nestalih iz "Viktora Lenca" zahvaljjući drugovima Slavku Liniću i kumu mu Vrhovniku, glede koga je onomad prije mnogo godina započet sudski proces ali je završio kao rijeka ponornica, jer se Vrhovnik "razbolio"! Gdje je tu "desnica" kada nema ni jednoga zastupnika u HDS, a zločinačka organizacija Milorada PUpovca zakonski tri minimalno? Bilo bi za hrvatsko društvo puno bolje kada bih se spomenuti sudski gonili, a ne od vas ljevičara neprekidno izmišljala tobožja ustaška guja i opasnost, de facto vi ljevičari ste glavni uzrok nestanka propale ali i isto nimalo manja opasnost za opstanak i razvoj boljitka Republike Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije