Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odveli ga hrvatski vojnici

Država obitelji nestalog civila mora isplatiti 600.000 kuna odštete

Vladimir Milanković
Foto: Davor Javorović/Pixsell
17.03.2015.
u 15:00

Obitelj 15 godina nije znala gdje je završio Dragan Miočinović

Republika Hrvatska mora obitelji Dragana Miočinovića, Srbina koji je nestao u Sisku u rujnu 1991. kada su ga u nepoznatom smjeru odveli pripadnici MUP-a i ZNG-a, a tijelo mu je pronađeno mjesec dana kasnije u Savi u Mačvanskoj Mitrovici u Srbiji, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog građanskog suda, isplatiti odštetu od ukupno 600.000 kuna.

Radio u JNA

Miočinović je u to vrijeme radio kao mehaničar u JNA, a u trenutku kada je zarobljen nalazio se s dvojicom vojnika JNA u vojnom vozilu. Sva trojica odvedena su u policijsku postaju u Sisku, a vojnici su kasnije te večeri završili u Okružnom zatvoru, dok se Miočinoviću izgubio svaki trag. Tijelo mu je pronađeno mjesec dana kasnije u Savi i pokopano, a njegova obitelj to je saznala tek 15 godina kasnije.

Tko ga je usmrtio, nije nikada točno utvrđeno, a na saslušanju na Općinskom građanskom sudu njegova je supruga Anđa ustvrdila da je za njegovu smrt odgovorna Hrvatska vojska.

– Smatram da ga je ubila Hrvatska vojska. Ne znam točno tko ga je ubio. Netko treba odgovarati za ono što smo proživjeli – zaključila je udovica. U vrijeme Miočinovićeva nestanka sin Krešmir imao je 10, a sin Željko 25 godina. Sve troje od države je tražilo po 220.000 kuna odštete, a tražili su i da im država nadoknadi troškove pokopa. Sud je potpuno prihvatio odštetni zahtjev udovice i mlađeg sina, dok je starijem sinu dosuđena naknada od 150.000 kuna. Miočinovićev nestanak bio je, među ostalim, predmet suđenja bivšem zamjeniku načelnika PU Sisak Vladimiru Milankoviću te bivšem pripadniku SJP Vukovi Dragi Bošnjaku. Njima se na osječkom Županijskom sudu sudilo zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Siska i Banovine tijekom 1991. i 1992., a Milanković je pravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog, prije svega, zapovjedne odgovornosti za ratni zločin. Bošnjak je oslobođen optužbe.

Bio osumnjičen i Brodarac

U tom slučaju osumnjičen je bio i Đuro Brodarac, no on je kao pritvorenik u srpnju 2011. preminuo u bolnici pa nije dočekao da mu se sudi. Na tom je suđenju jedan svjedok i spomenuo kako je u postaji vidio zarobljenog Miočinovića, a ispričao je i to kako je službena verzija bila da je uspio pobjeći iz postaje, dok se neslužbeno po gradu pričalo da je dobio kamen u glavu te je potom bačen u Savu.

>>Brodarac, Milanković i Bošnjak ostaju u pritvoru mjesec dana

>>Iz Domovinskog rata ima devet odličja, ali to nije podloga za zločine

Komentara 35

RA
rakikaki
15:30 17.03.2015.

Koga da mi tuzimo za ratnu stetu? Ooooo drzavo jadna li si.

DU
Deleted user
15:16 17.03.2015.

Ok, uštedimo novac... jel ostatak petokolonaške obitelji još uživa blagodati Rh?.... znate već...

GO
goga12
16:02 17.03.2015.

Nama hrvatskim braniteljima 800 kn socijalne pomoći,a petokolonaškim obiteljima milijuni.Bravo.Nema šta.A tko će naš narod obeštetit.Po nama može svak mlatit bez odštete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije