Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTROŠAČ UPOZORAVA

Društvo Potrošač: Opomene su postale izvor zarade!

jadranka kolarević
Boris Ščitar/Pixsell
14.03.2012.
u 16:50

Proračunsko izdvajanje za provedbu „Nacionalnog programa zaštite potrošača“ za 2012. godinu iznosi gotovo 2,100.000 kuna za cijeli sustav, što iznosi 0,47 kuna po stanovniku i ispod je najnižih izdvajanja u EU - ukazuje Klarević

Neriješeni problemi iz 2011. godine umnožili su se stvarajući pravnu nesigurnost potrošača, a Sabor od rujna 2009. godine nije dobio cjelovito izvješće o stanju sustava zaštite potrošača u RH. Utvrđuje to uoči sutrašnjeg Svjetskog dana prava potrošača društvo Potrošač i Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača.

– Umjesto gospodarskih aktivnosti razvila se nečuvena kreativnost u stjecanju prihoda bez zakonske osnove. Opomene su postale sredstvo za stjecanje prihoda, pri čemu svaki poslovni subjekt određuje svoju cijenu, dok Zakon o obveznim odnosima ne poznaje tzv. opomenu kao instrument u naplatnim poslovima. Komunalna poduzeća i lokalna samouprava naplaćuju usluge koje ne pružaju i koje se ne koriste. Osnova za naplatu komunalnog otpada su objekti, kao i u poreznom sustavu. Nadležno ministarstvo „čuva“ ekonomski neodrživa poduzeća zatvarajući oči pred takvom praksom – navodi Jadranka Kolarević, predsjednica Potrošača.

Ovršni zakon visi nad glavama građana posljednjih 14 mjeseci, nastavlja Kolarević, a koristi se za naplatu prastarih potraživanja koja su se mogla provesti i prije desetak godina, od koji su davno odustali, ali su sada s kamatama od nekoliko desetaka tisuća kuna jako isplativa.

Hrvatska je potpisala Pristupni ugovor s EU i pri tome prihvatila cijeli niz ozbiljnih obveza, među kojima je "Ubrzana integracija hrvatskog sustava u sustav zaštite potrošača i zdravlja EU".

– Proračunsko izdvajanje za provedbu „Nacionalnog programa zaštite potrošača“ za 2012. godinu iznosi oko 2,100.000 kuna za cijeli sustav, što iznosi 0,47 kuna po stanovniku i ispod je najnižih izdvajanja u EU – ukazuje Klarević.

"Potrošač" traži žurnu promjenu aktualnog modela financiranja područja zaštite potrošača i zdravlja i njegovo približavanje praksi EU-a.

Komentara 30

DU
Deleted user
18:49 14.03.2012.

NIste ništa drugo ni zaslužili nego da vas pljačkaju.

GR
gradjanski
17:13 14.03.2012.

Zaštita potrošača je kod nas još uvijek na najnižim razinama jer vlasti ne odgovara da se bode s onima kojima je dala privilegij da se ponašaju kako žele. Meni je Zagrebačka banka za desetak dana uzela 50 kn a da nisam ni prešao nuli i tako me zapravo gurnuli u dug! I nikome ništa. T-mobile me isključi zbog dva neplaćena a treći mi ispostavi kao da sam koristio sve usluge iako sam bio mjesec dana isključen a onda još za novo priključivanje naplate dodatnih 60kn. Dakle i kada ne koristiš plaćaš i to je postalo legalno kod nas!

VR
vrelac
20:08 14.03.2012.

U Čakovcu, poduzeće Čakovec plin, opomenu naplačuje 30,00 kuna.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije