Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najopsežnija vojna vježba

Uspješno lansirana raketa RB-15B i pogođen cilj na Dugom otoku

Dugi otok, Velebit 18
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/5
Autori: Frane Šarić, Hina
14.10.2018.
u 12:23

Ante Gotovina i Mladen Markač prisustvovat će u ponedjeljak na završnom dijelu vježbe Velebit 18 na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju.

Drugi dan vojne vježbe Velebit 18 - Združena snaga odvija se na Dugom otoku. Pomorske operacije uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku. 

Kroz razrađeni scenarij u sklopu vježbovnih pomorskih operacija uspješno provedeno raketno gađanje protubrodskom raketom RB-15B Mk I, koja je ispaljena s raketne topovnjače RTOP 42 "Dubrovnik" na ciljanu metu u moru udaljenu 30 kilometara. Nakon provedenog raketnog gađanja, tri raketne topovnjače RTOP 41 "Vukovar", RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-21 „Šibenik upućene su prema ostatku ciljane mete te su se usmjerile na glavnu metu na moru „Ponton“ na koju su izvršile topničko gađanje kalibrima 57 mm, 30 mm i 23 mm. Po završetku topničkih gađanja na moru, brodovi su zauzeli postroj te su izvršili gađanje na ciljanu metu u zraku. Gađanje je izvršeno kalibrima 30 mm i 23 mm na vučenu metu „Rukavac“ u zraku koju je vukao avion HRZ-a MIG-21.

Dugi otok, Velebit 18
1/12

Vježbu s postaje obalnog motrenja Vela straža na tom otoku promatraju i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov,  zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Ivo Raffanelli i ministar obrane Damir Krstičević te novinari.

Foto: MORH/Josip Kopi
Foto: MORH

Zapovjednik združenih snaga Jug u toj vježbi komodor Raffanelli izvijestio je ranije premijera Plenkovića da je sve spremno za današnji dio vježbe na moru te da je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini.

„Ova vježba pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske. Činjenica da je u vježbu uključeno 5500 pripadnika pokazuje odličnu pripremu i jako dobru organiziranost te spremnost i snagu, visoko domoljublje i privrženost ostvarenju ciljeva Hrvatske vojske“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade izrazio je zahvalu svim zapovjednicima, prije svega ministru obrane, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRM-a i svim sudionicima na svemu što su napravili tijekom dosadašnjih aktivnosti  te najveće operacije "Velebit" nakon Domovinskog rata -  združena integrirana operacija - koja pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske.

Ante Gotovina i Mladen Markač prisustvovat će u ponedjeljak na završnom dijelu vježbe Velebit 18 na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju.

Vježbovne aktivnosti s postaje obalnog motrenja „Dugi otok“ promatrali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general bojnik Neil G. Loidolt, zapovjednik Zapovjedništva snaga „Jug“ i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.

Foto: MORH/Josip Kopi
Foto: MORH

Uoči početka vježbe održana je video-konferencija sa Zapovjedništvom snaga Sjever kojim zapovjeda zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te sa Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovjeda brigadni general Perica Turalija na kojoj je zapovjednik Zapovjedništva snaga Jug i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli izvijestio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i prisutne sudionike i uzvanike vježbe o tijeku priprema i provedbe vježbe naglasivši: „Sve je spremno za današnji dio vježbe na moru te je moral sudionika vježbe na vrlo visokoj razini“.

Čestitke na uspješnoj provedbi vježbe svim zapovjednicima najopsežnije vježbe nakon Domovinskog rata uputio je predsjednik Vlade RH Plenković istaknuvši: „Ova vježba pokazuje visoke sposobnosti Hrvatske vojske. Činjenica da je u vježbu uključeno 5500 pripadnika pokazuje odličnu pripremu i jako dobru organiziranost te spremnost i snagu, visoko domoljublje i privrženost ostvarenju ciljeva Hrvatske vojske“. Također, naglasio je da Hrvatska vojska predstavlja sigurnost, od obrane teritorija RH što je pokazala u današnjoj vježbi, sudjelovanja u međunarodnim misijama i operacijama do pomoći civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodma.

Foto: MORH/Josip Kopi

" Čestitke na pogocima na moru i u zraku. Vjerujem da ćemo do kraja aktivnosti polučiti odlične rezultate. Možemo biti ponosni na sve u vježbi, " izjavio je Šundov. 

Svoju čestitku uputio je i Krstičević. 

"Čestitam na događaju kojim ste pokazali da je HRM spreman izvršiti sve zadaće, pokazali ste spremnost, snagu i moć, pogodak s 30 kilometara raketom "točno u sridu". Možemo poslati poruku da Hrvatsku štiti moderna jaka i respektabilna vojska koja može štititi i pomoći narodu u nevolji. Ključ ste vi, ljudi i hvala na motivaciji i domoljublju koje pokazujete. 

 

Poslušajte što je rekao Milenko Crljen, kapetan bojnog broda...

- Raketa je ispaljena s broda i pogodila je i uništila cilj udaljen 28 kilometara. Ovo je dokaz da Hrvatska ratna mornarica ima sposobnost raketnog gađanja i uništavanja dometa na srednjimi većim daljinama. To je i dokaz da je Hrvatska spremna obraniti svoj teritorij. Raketa putuje 300 metara po sekundi pa joj je do cilja udaljenog 28 kilometara trebalo oko minutu i pol, pojasnio je Crljen.   

- Hvala svim zapovjednicima na najvećoj operaciji koja pokazuje visoku sposobnost Hrvatske vojske i jako dobru organiziranost, poručio je premijer Plenković na Dugom otoku. 

 

Dugi otok, Velebit 18
1/40

Aktivnost provode Flotila HRM-a, Obalna straža RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Na vježbi je preko 600 pripadnika HRM-a.

Podsjetimo, u ovoj, najopsežnijoj vojnoj vježbi od Domovinskog rata, a koja traje 72 sata, sudjeluje oko 5500 vojnika. Vježba je započela jučer, u subotu, u 6h sati ujutro.  

Pogledajte videa kako je bilo jučer u Udbini...

Komentara 150

KR
Krotila
08:58 14.10.2018.

Hrvatski sokolovi moji.

AR
aristip
10:36 14.10.2018.

U Izraelu premijeru su gotovo uvijek ratni heroji, bivši komandosi i/ili istaknuti generali a kod nas likovi koji su dezertirali ili na neki drugi način izbjegli vojnu službu. A znamo da sve počinje od vrha države. Loš vrh države loša i država.

RO
rotuutor
11:51 14.10.2018.

Vidim i Anemična Andreja je na vježbi,ona ima veliko ratno iskustvo sa Prve crte Bojišnice u Briselu,bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije