Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije 30 godina

Draženov sat košarke Talijanima: 47 koševa Simacu

Monografija Dražen Petrović
Foto: Monografija Dražen Petrović
1/4
06.01.2016.
u 12:45

– Dražen Petrović je genijalan igrač. On već sada može u NBA ligu. Zamislite, on je postigao skoro 50 poena i uz to nesebično asistirao u čak 20 slučajeva. Veliki košarkaš pred kojim su tek najbolje godine – sipao je komplimente trener Dan Peterson. Priču donosi tjednik Max!

Prije 30 godina Cibona je krenula u sezonu Kupa prvaka kao branitelj naslova osvojenog u Ateni u travnju 1985. Zagrepčani su u odnosu na godinu u kojoj su se okitili trofejom za najbolju momčad Europe bili bez dvojice iz startne petorke. Aco Petrović otišao je na odsluženje vojnog roka, a kapetan Andro Knego u Španjolsku. Ali, u Cibonu je stigao rođeni Zagrepčanin, Danko Cvjetičanin, koji je od svoje sedme godine živio u Beogradu i košarku započeo u Partizanu. Iz vojske se vratio Damir Pavličević, brat trenera Željka, dok su svi ostali bili iz sezone snova, sezone u kojoj su cibosi osvojili sve što su mogli – Kup prvaka, prvenstvo i Kup Jugoslavije.

Predviđanja uoči nove kampanje u najelitnijem natjecanju nisu baš bila sjajna. Govorilo se i pisalo da prvaci Europe nemaju snage i kvalitete nadoknaditi izostanak dvojice stožernih igrača. Ali, kako su se samo prevarili! Cibona je obranila naslov, moglo bi se reći, uvjerljivije nego u Ateni. U nekim utakmicama vidjeli smo gotovo savršenstvo u izvedbama, ako takvo što uopće postoji u sportu.

Deset ubačaja zaredom

Jedna od takvih utakmica bila je protiv Simaca iz Milana. U prosincu 1985. u Ledenoj dvorani Doma sportova 13.000 gledatelja nazočilo je klasičnom razbijanju velike momčadi, susretu u kojemu je Dražen Petrović briljirao. A kako su teške trenutke u prvih pet minuta prolazili prvaci Europe. Simac je poveo 17:7 i činilo se da ništa i nitko ne može zaustaviti milanski stroj s Meneghinom, D'Antonijem, Premierom, Hendersonom i Schoenejem. Ali, Dražen i ostatak homogenog sastava nije mislio tako...

Serije Dražena Petrovića bili su furiozne i spektakularne. Nanizao je deset ubačaja zaredom, a jedino što je promašio bila su dva slobodna bacanja. Gađao je obruč gostiju 25 puta, a pogodio čak 19 puta, što je činilo fenomenalnih 76 posto. Od sedam pokušaja za tricu, njih pet je prošlo kroz mrežicu. Cibosi su uhvatili Simac u 13. minuti i nakon toga više nisu ispuštali vodstvo. Sjajno su igrali u obrani, dominirao je Mihovil Nakić, koji je dohvatio čak 16 lopti. Veliku pomoć imao je u tada 20-godišnjem Franji Arapoviću, koji je dobio veliku minutažu odlaskom legendarnog Andre Knege. Bio bi grijeh ne spomenuti i Zorana Čuturu, virtuoza košarke, te Danka Cvjetičanina, koji je sve koševe postigao u drugom dijelu. Minus od deset poena Cibona je do kraja poluvremena pretvorila u prednost od deset koševa.

Gotovo 50 koševa i 20 asista

Kod Simacovih igrača, posebno kod Dine Meneghina i Mike D'Antonija na vidjelo je izašla ogromna nervoza. Meneghin je u jednom trenutku pokrio lice rukama u znak nemoći i očaja, što je išlo na mlin Cibone. Najveću prednost Zagrepčani su ostvarili u 33. minuti (+18). Završilo je 111:95 u utakmici koja će ostati u vječnoj uspomeni svima koji su joj nazočili ili je gledali putem malih ekrana.

– Dražen Petrović je genijalan igrač. On već sada može u NBA ligu. Ima sve predispozicije uspjeti. Zamislite, on je postigao skoro 50 poena i uz to nesebično asistirao u čak 20 slučajeva. Veliki košarkaš pred kojim su tek najbolje godine – sipao je komplimente na račun Dražena Petrovića gostujući trener Dan Peterson, Amerikanac koji je svoje ime izgradio na Apeninima. Cibona protiv Simaca – utakmica koju se jednostavno ne smije zaboraviti.

Cibona - Simac 111:95

KUP PRVAKA 1985./86. - 2. kolo finalne skupine.

ZAGREB – Ledena dvorana Doma sportova. Gledatelja 13.000

Cibona: M. Nakić 11, Bečić, Čutura 20, Pavličević, Petrović 47, Cvjetičanin 14, Vukičević 4, Ušić 4, I. Nakić, Arapović 11. Trener: Željko Pavličević..

Simac Milano: Bargna 3, Boselli, Blasi, D'Antoni 14, Bariviera, Premier 15, Meneghin 15, Galinari, Schoene 23, Henderson 25. Trener: Dan Peterson.

>>Curry podsjeća na Dražena i mogao bi postati najvećih svih vremena!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije