Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo bez komentara

Drama uz Norvešku obalu, snimljena ruska nuklearna podmornica: 'Ovo nismo vidjeli od doba hladnog rata'

Vladimir Putin
reuters
10.08.2022.
u 12:56

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, nakon pogoršanja odnosa između Zapada i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu uočen je nagli porast ''podvodnih patrola'' na tom području.

Ruska nuklearna podmornica poznatija pod nazivom ''morski pas'' uočena je uz obalu Norveške nakon što ju je pratio "lovac na podmornice", patrolni pomorski zrakoplov Poseidon P-8, piše Daily Mail. Sidharth Kaushal, s Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, potvrdio je za britanski tabloid da je riječ baš o toj podmornici. 

"U nedjelju navečer vidjeli smo britanski Poseidon P-8. U ponedjeljak smo vidjeli sva plovila NATO-a i podmornicu na površini. Mogli smo čuti razgovor preko radija između brodova i zrakoplova i definitivno je bilo britanskih naglasaka", kazao je inženjer koji je snimio podmornicu. On trenutačno radi u Norveškoj na jednom energetskom projektu, a fotografije možete pogledati OVDJE.

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, nakon pogoršanja odnosa između Zapada i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu uočen je nagli porast ''podvodnih patrola'' na tom području. 

"To je igra mačke i miša između podmorničkih patrola i zemalja pokraj kojih prolaze", kazao je Kaushal koji smatra da je podmornica viđena na norveškoj obali možda dio ruske Sjeverne flote koja je bila na povratku s parade u povodu Dana mornarice u Sankt Peterburgu koja je održana 31. srpnja.

U NATO-u nisu sretni ovakvim ruskim ''patrolama''. Kažu da je aktivnost ruskih podmornica na razinama koje nisu vidjeli od hladnog rata. Sličan se incident dogodio i u srpnju, kada je britanski ratni brod Kraljevske mornarice pratio kretanje dviju ruskih podmornica na tom području. I tada je u praćenju sudjelovao Poseidon P-8. Radi se o jednom od RAF-ovih pomorskih patrolnih zrakoplova velikog dometa. 

U praćenju je i tada sudjelovao, između ostalih, P8 Posejdon, jedan od RAF-ovih novih pomorskih patrolnih zrakoplova velikog dometa, kao i specijalizirani helikopter Merlin. Pratili su tada, između 16. i 19. srpnja, dvije ruske nuklearne jurišne podmornice Severodvinsk i Vepr. One su se kretale južno duž norveške obale. 

Iz ministarstva obrane nisu željeli komentirati najnoviji incident. ''Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva i njezini saveznici redovito prate plovila dok prolaze međunarodnim vodama", kratko su rekli. 

Video: Ozbiljno upozorenje zbog granatiranja nuklearke

Ključne riječi

Komentara 37

VI
_višeslav
15:18 10.08.2022.

botoksirani bi rado osvojio svijet, ali ne može, zapeo na granici s Ukrajinom

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:24 10.08.2022.

Biti podmornicar je doista opasan posao, posebno ako ih Poseidon snimi.

SI
siny
15:20 10.08.2022.

Ako su ih detektirali i pratili znaci da ih mogu i unistiti ako dodje do toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije