Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah za sigurnost

Drama u zagrebačkoj osnovnoj školi: Ravnateljica zbog jednog oca zaključala djecu

škola
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
26.04.2023.
u 12:11

Drama u školi počela je kada je jedan od učenika zaprijetio ravnateljici. Ona je na razgovor pozvala njegova oca. No tek tada su počeli problemi...

Učenici zagrebačke osnovne škole Sveta Klara jučer na kraju školskog dana nisu mogli izići iz svoje škole – izlaz učenika s pravom je zabranila ravnateljica škole Tajana Babić i pokazala kako u praksi ravnatelji moraju i trebaju postupati da bi učinili sve za sigurnost svojih učenika i kako, u konačnici, ravnatelji moraju reagirati kada se suoče s prijetnjama na svoj i račun zaposlenih djelatnika. Cijela drama započela je nakon što se jedan od učenika škole počeo ponašati neprimjereno, a onda i direktno zaprijetio ravnateljici. Zbog izrečene prijetnje ravnateljica Babić pozvala je roditelje u školu, došao je otac učenika, a ravnateljica je uputivši ga u situaciju, kazala da dijete mora biti udaljeno s nastave. 

Iako ravnateljica nije precizirala kako je tekao razgovor kada je otac došao u školu, nakon izlaska iz školske zgrade, a za trajanja odmora, neki od učenika počeli su dovikivati uvrede njegovu sinu i njemu, na što je otac, navodno, odgovorio uvredom i prijetnjom usmjerenom prema djeci. Nakon izrečene uvrede otac i sin napustili su školski objekt, a škola je nakon prijetnji kontaktirala policiju i doslovno ih molila da izađu na teren. "Policija je došla na našu inicijativu i naše inzistiranje", kazala je ravnateljica Tajana Babić

Ono što je sve uznemirilo jest da su se i otac i sin vratili pred kraj nastave, oko 19.10 ispred škole. U tome trenutku ravnateljica nije bila u školi, no po dojavi, budući da je bila u blizini, dotrčala je do škole i pritom naredila da se škola zaključa, a da se učenici unutra zadrže, ne znajući u tome trenutku, kako je kazala, što je bio povod povratka oca pred školu, budući su ranije tijekom dana imali problem. Znala je, kaže, da mora riješiti situaciju i pritom zaštititi sve u školi.

"Zaključavanje škole bila je mjera predostrožnosti. Prijetnja je bila usmjerena prema meni i znala sam da moram izići ispred škole. Otac mi je tada kazao da nije imao nikakve namjere, da se pred školu vratio kako bi dočekao drugog učenika koji s njegovim sinom ide na trening na koji ih obojicu prati. Otac i ja tada smo razgovarali još jednom, smirili cijelu situaciju, a učenici su iz škole pušteni za pet minuta", kazala je ravnateljica koja je postupala po svim protokolima predviđenima za takve situacije. Naime, učenik koji je ravnateljici jučer izrekao prijetnje, otprije ima izrečene pedagoške mjere – posljednja je strogi ukor, a nakon jučerašnjeg događaja i još jednog ozbiljnog prijestupa učeniku će biti izrečena mjera isključenja iz škole. Zagrebačka policija za Večernji list potvrdila je da je zaprimila dojavu po kojoj su izišli na teren, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela.

Ovakav događaj, između ostalog, i više nego jasno oslikava s kojim se i kakvim problemima susreću nastavnici, profesori, učitelji za radnog vremena, a ovakve situacije, potvrdilo je to i nedavno objavljeno istraživanje koje su proveli stručnjaci s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izdavač udžbenika Profil Klett te članovi Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, sve su češće. Naime od 2811 profesora i nastavnika koji su sudjelovali u istraživanju, njih 93,5 posto samo u posljednjih godinu dana, susrelo se s neprimjerenim ponašanjem ili postupanjem roditelja svojih učenika. Njih čak  29,7 posto susrelo se s fizičkim ili verbalnim ponašanjem roditelja prema nastavnicima i profesorima.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar lola lola
lola lola
13:08 26.04.2023.

Ucitelji su nekoc bili Bog I batina a danas su nitko I nista.

Avatar Idler
Idler
13:14 26.04.2023.

Bilo bi dobro napisat - kakšne posljedice po roditelje budeju nakon sih tih incidentof !?

OT
otrovnijezik
14:31 26.04.2023.

Sjećam se kako sam od oca dobio po tamburi samo zato što sam povisio glas na učiteljicu jer sam se nešto opravdavao. Nije ga bilo briga jesam li kriv ili ne, bitno je bilo da sam ja na nju vikao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije