Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni projekt

Dragi sine, čitam za tebe ovu knjigu iz zatvora...

21.03.2017., Karlovac - Kristina Cunovic iz Gradske knjiznice I. G. Kovacic Karlovac, autorica je pojekta Citaj mi u zatvoru.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
30.03.2017.
u 19:00

Čitanje knjiga zbližava kažnjenike i njihovu djecu, a za projekt koji se širi hrvatskim zatvorima prijavili su se i – nepismeni

“Dragi Marko, odabrao sam za tebe knjigu o Harryju Potteru jer mislim da će ti se svidjeti. Čujem da voliš gledati filmove o njemu. Pročitat ću ti dio knjige o tom dječaku. Dakle,...” – počeo je čitanje knjige za svog sina tinejdžera otac osuđen za trostruko ubojstvo. Točnije, tako je to najvjerojatnije zvučalo. Htio je ostati u kontaktu s djetetom i prijavio se u jedinstven čitalački program za roditelje zatvorenike koji su lani i 2015. godine provodile Udruga Roda i Hrvatsko čitalačko društvo u kaznionicama u Požegi, Lepoglavi i Glini. U program se uključilo stotinu zatvorenika očeva; osuđenih zbog ubojstava, krađa... Čitali su za 200 svoje djece.

Voljeli bi snimiti i video

- Cilj nam je bio razvijati pozitivno roditeljstvo među roditeljima zatvorenicima, ojačati emocionalnu povezanost zatvorenika s njihovom djecom. Pripremili smo listu slikovnica i knjiga koje emocionalno osnažuju, to su priče s pozitivnim krajem, svijetlim pogledom u budućnost. Odabrali smo stotinu naslova i te knjige i slikovnice poslali zatvorenicima. Oni su naslov birali prema onome što njihovo dijete voli, čitali naglas i snimali se na diktafon. Potom je zatvorsko osoblje, koje je puno pomoglo u projektu i koje smo educirali, sve presnimilo na CD koji je, s knjigom koja je čitana, poslan na adresu djeteta - objašnjava nam Kristina Čunović, knjižničarka iz karlovačke Gradske knjižnice koja je s kolegicama Snježanom Berak iz Bjelovara i Ljiljanom Sabljak, biblioterapeutom iz Zagreba u ime Hrvatskog čitateljskog društva, provodila projekt. – Povratne su informacije odlične. Zatvorenici i djeca zadovoljni su što su se tako mogli zbližiti i opet bi to ponovili. Djeca su nam kroz evaluaciju rekla da ih je poklon razveselio, da im je drago što su mogli čuti očev glas, jer su smatrali da im je tada bliže, pa će CD slušati često – kaže K. Čunović.

Puno je djece reklo da će tati reći da im se dar sviđa, da će im nešto nacrtati i poslati. Jedna nam je majka rekla da je taj trenutak da dijete sluša očev glas dok mu čita priču, najljepše što im se dogodilo od kada je tata u zatvoru. I očevi su imali dodatne ideje; od toga da bi voljeli snimiti video djetetu, do zahtjeva da se pokloni šalju izvan Hrvatske, gdje su im djeca.

Dobili svjetsku nagradu

– Sve to potaknulo nas je da projekt nastavimo i proširimo na sve zatvore u Hrvatskoj te da uključimo i žene, što nam je odobreno. Više od 600 zatvorenika, očeva i majki, želi sudjelovati u projektu. Krećemo uskoro u zatvoru u Bjelovaru, Turopolju, pa dalje u 18 županija – kazala nam je K. Čunović. Prijavili su se i zatvorenici koji ne znaju čitati.

– Ako su djeca u bliskom kontaktu s roditeljem zatvorenikom, u manjem su riziku od razvoja nepoželjnog ponašanja, to im pomaže da budu bolji u školovanju. Program je dobar i za zatvorenike. Bilo je slučajeva da otac koji svoje dijete nije vidio pola godine ili godinu ne zna o čemu s njim razgovarati kada mu dođe u posjet. Upućivali smo ih da razgovaraju o knjizi koju su djetetu poslali. U projektu se, kako kaže Čunović, ističe da je glasno čitanje aktivnost koja uključuje cijelu obitelj – roditelje, bake i djedove, braću i sestre, rođake, udomitelje, ali i prijatelje. Projekt čitanja u zatvorima jedinstven je u ovom dijelu Europe (sličan imaju tek Njemačka i Velika Britanija) te je dobio Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. koju dodjeljuje svjetska organizacija za promicanje pismenosti.

> > 'Djeca ne razumiju važnost riječi i da sve što uče, slušaju i gledaju prvo postoji na papiru'

> > Priče za laku noć u bolnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije