Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Dodik formira paravojne postrojbe, sve podsjeća na '91.'

Mektić je također rekao kako bi od Kolinde Grabar-Kitarović trebalo zatražiti pojašnjenje njezinih ranijih izjava o osobama povezanim s radikalnim islamom koje mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju
16. siječnja 2018. u 12:26 19 komentara 3385 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je danas kako vlasti u Republici Srpskoj pod kontrolom Milorada Dodika formiraju paravojne postrojbe čiji je zadaća zastrašiti političke protivnike a sve je usporedio sa stanjem kakvo je bilo 1991. kada su upravo pripadnici takvih postrojbi prouzročili incidente koji su doveli do eskalacije oružanih sukoba.

Daytonski sporazum Ustroj BiH 'Dayton 2' išao bi prema rušenju Republike Srpske

Mektić je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kazao kako je navodna humanitarna organizacija pod nazivom "Srbska čast" čiji su se pripadnici pojavili u Banjoj Luci 9. siječnja na obilježavanju dana RS zapravo paravojna formacija sastavljena od kriminalaca koji su pravomoćno osuđivani za teška kaznena djela poput nasilničkog ponašanja i krijumčarenje droge.

"Vrlo je opasno što se pojavljuju na način na koji to čine. Smiješna je tvrdnja o humanitarnoj organizaciji", kazao je Mektić pokazavši novinarima niz fotografija na kojima se pripadnici "Srbske časti" vide u odorama elitnih vojnih postrojbi i s naoružanjem.

'Moramo se braniti'

Ta organizacija koje je registrirana u Srbiji pokušava uspostaviti svoj ogranak i u BiH odnosno u RS a njezini pripadnici fotografirali su se i s Dodikom.

Vlasti u RS uporno tvrde kako nemaju dokaza da je "Srbska čast" uključena u bilo kakve kriminalne aktivnosti no Mektić ističe kako se time obmanjuje javnost jer postoje jasni dokazi o njihovom protuzakonitom djelovanju.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Milorad Dodik
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 

"Oni su kriminalna organizacija i za to postoje dokumenti", kazao je Mektić dodajući kako ga sve to podsjeća na početak 90-ih godina kada su se počele pojavljivati razne paravojne postrojbe na čijem su čelu bili kriminalci koji su isprovocirali sukobe.

On tvrdi kako ovakve organizacije danas predstavljaju "eskadrone smrti" čija je zadaća "utjerivati strah u kosti" Dodikovim političkim protivnicima i o u izbornoj godini.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako se to neće dopustiti. Pojasnio je kako će sigurnosne agencije u narednim danima Tužiteljstvu BiH dostaviti sve prikupljene informacije o djelovanju takvih paravojnih skupina a očekuje da pravosuđe žurno reagira i odluči o mjerama koje bi policija trebala poduzeti.

"Ovo je paravojno organiziranje i moramo se braniti", kazao je Mektić pojašnjavajući kako su policijske agencije u BiH definitivno u stanju obračunati se s takvim prijetnjama.

Bjelolasica: Prognanici i izbjeglice smješteni u olimpijskom centru 1993. Prognanici Ni 20 godina nakon rata BiH nije riješila problem izbjeglica

'Predsjednicu Hrvatske pitati o njezinim tvrdnjama o opasnosti od islamskog radikalizma'

Mektić je također rekao kako bi predstavnici njegove zemlje od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović trebali zatražiti pojašnjenje njezinih ranijih izjava o osobama povezanim s radikalnim islamom koje mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu Mektić je kazao kako se neće sastati s hrvatskom predsjednicom tijekom njezina predstojećeg službenog posjeta BiH no kako bi, da je u prilici, od nje zatražio pojašnjenje tvrdnji o tisućama potencijalnih ekstremista u BiH.

"Pitao bih je zašto je to govorila i otkuda joj takve informacije", kazao je Mektić pojašnjavajući kako ne zna hoće li to pitanje pokrenuti netko od bosanskohercegovačkih dužnosnika s kojima bi se predsjednica Grabar-Kitarović trebala sastati u Sarajevu.

Mektić je podsjetio kako je u ranijim kontaktima predstavnika policijskih i sigurnosnih agencija iz Hrvatske i BiH razjašnjen razmjer stvarne opasnosti koju predstavljaju osobe povezane s radikalnim islamom odnosno povratnici s ratišta u Siriji i Iraku.

Navodi o najmanje deset tisuća takvih osoba, kako je konstatirano tijekom prošlogodišnjeg susreta ravnatelja hrvatske SOA-e i bosanskohercegovačke OSA-e odnose se na procjene stanja u cijeloj regiji a ne u BiH.

"Kazao bih joj (predsjednici) kako smo kontaktirali s obavještajnim službama Hrvatske koje su nam kazale kako te informacije nisu točne i zato bih tražio od nje da kaže zašto je plasirala takve tvrdnje", izjavio je Mektić.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Milorad Dodik
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Američka veleposlanica: Dodik ostaje pod sankcijama sve dok ne promijeni ponašanje Kolinda Grabar-Kitarović, Recep Tayyip Erdogan SASTANAK U ANKARI Turska i Hrvatska posrednici su za mir u BiH, neka Sarajevu to ne smeta Kolinda Grabar-Kitarović Jozo Pavković I doček predsjednici RH test je odnosa Hrvata i Bošnjaka
Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Sve je uzalud:

    .....poceli su se gomilati oko Save......a nasi njihovi vršnjaci se gomilaju u Irskoj.....Kanadi....zavrsavaju poso....

  • jojordan:

    SANU o kojem je dacic ne tako davno govorio na djelu.

  • trabant7:

    Dodik je okupio pički.ce na anabolicima.