Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U ANKARI

Turska i Hrvatska posrednici su za mir u BiH, neka Sarajevu to ne smeta

Kolinda Grabar-Kitarović, Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
10.01.2018.
u 19:59

Za Hrvate je ovaj vremenski trenutak – nakon presuda hrvatskoj šestorci u Haagu – kritičan i zapravo je nužno da naša predsjednica ode i u BiH

To što su BiH i status tamošnjih Hrvata bili jedna od primarnih tema sastanka Grabar-Kitarović – Erdoğan zaokupilo je pažnju i u BiH.

Neki su se u Sarajevu i zabrinuli jer oni svako spominjanje BiH od političara iz Hrvatske, ili traženje posredovanja, pa makar i od Turske, drže uvredljivim za Bošnjake.

Obveze Hrvatske

Pa je tako Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, druge najutjecajnije bošnjačke stranke, odmah izjavio da predsjednica “treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvredljivog odnosa prema nama...”.

Turski je predsjednik pak potvrdio da će biti pokrenut “trilateralni savjetodavni mehanizam”. Tajming puta hrvatske predsjednice za vanjskopolitičke analitičare vremenski je idealan, a za razgovor o stanju i promjenama BiH nužno je bilo poruke razmijeniti i sa SAD-om i Turskom.

SAD je ovdje presudno važan bez obzira na to što sada Amerika još nema jasno definiranu politiku prema našem prostoru.

Svjedoci sastanka u Ankari kažu da je razgovor bio “izvanredan” i podsjećaju da je prije sastanka s Erdoğanom predsjednica razgovarala i s Izetbegovićem i Čovićem. Slijedi i njezin put u BiH, gdje je izborna godina, i nije to važno samo zbog Izbornog zakona, nego i stvarnog položaja Hrvata nakon što je puzajućim promjenama izmijenjen.

Činjenica je kako se trenutačno u BiH ne može implementirati odluka Ustavnog suda ni za Mostar ni za Izborni zakon. Za Hrvate je ovaj vremenski trenutak – nakon presuda hrvatskoj šestorci u Haagu – kritičan i zapravo je nužno da naša predsjednica ode u BiH.

Hrvatska, uostalom ima ustavnu obvezu zaštititi tamošnje Hrvate i kao potpisnica Washingtonskog i Daytonskog sporazuma ima pravo i obvezu sudjelovati u svim procesima oko BiH koji će osigurati konstitutivnost i ravnopravnost.

Nadalje, činjenica jest da su u Sarajevu “osjetljiviji” kada je angažman političara iz RH riječ, a da manje galame kada se, primjerice, sretnu srbijanski predsjednik Vučić i Erdoğan. Grabar-Kitarović je postigla da Turska, kažu, sada ima duboko razumijevanje za stavove RH i predsjednice osobno.

Povoljna atmosfera

Prosvjedi raznih politika u Sarajevu protiv sastanka dokaz su pak dubokog nerazumijevanja i nervoze. Jer, da je predsjednica s Erdoğanom razgovarala i o klimatskim promjenama, taj sastanak jest značajna poruka. A i u Turskoj su prenijeli stav predsjednice da se “ljudi uglavnom čine zadovoljnima mirom ili bar ‘prividnim mirom’... međutim, situacija se u momentu može zakomplicirati iz sigurnosnih ili ekonomskih razloga. BiH je potrebna povoljna atmosfera...”. 

Kolinda Grabar-Kitarović, Recep Tayyip Erdogan
1/35

Komentara 64

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
21:33 10.01.2018.

Kakve veze danas ima Erdogan sa BiH. Nije Turska potpisnik Daytona. Predsjednica treba sjesti sa Hrvatskim predstavnicima u BiH - i i sa njima dogovoriti minimalna rješenja Hrvatskog pitanja u BiH - i, a ne davati Turskoj legitimitet uplitanja u BiH - u. Autogol, nepotrebno. Tko je samo savjetuje, da mi je znati?!

ZO
Zoran66
20:22 10.01.2018.

bez kom

AA
aabbcc
22:05 10.01.2018.

"..posrednici su za mir u BiH, ___ i ako je neko jos za to neka stavi : +

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije