Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procedura

Dr. Ljutić: Nema panike na splitskoj dijalizi. Napravili smo sve po protokolu

Split
Foto: Tino Jurić/Pxsell
12.01.2015.
u 17:00

Između dvije dijalize aparat je steriliziran i nema šanse da je pacijent bio u kontaktu sa zaraženom krvlju

Nema nikakve panike! Poduzeli smo sve mjere opreza prema propisima i protokolima, iako je vjerojatnost za zarazu HIV-om posredstvom aparata za dijalizu gotovo nikakva.U literaturi nikad nije zabilježen nijedan slučaj! – kaže dr. Dragan Ljutić, voditelj Zavoda za hemodijalizu splitskog KBC-a, u kojem je prije deset dana dijaliziran pacijent s virusom HIV-a koji o svom zdravstvenom stanju liječnike nije obavijestio.

Negativni rezultati

Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji je primljen na Hitnoj pomoći zbog bradikardije, odnosno smanjenog broja otkucaja srca. Poslali su ga na dijalizu, a prije toga krv su mu testirali na hepatitis i HIV.I dok su rezultati za hepatitis bili negativni i stigli su odmah, kada je stigao pozitivan nalaz na virus HIV-a, već je bio dijaliziran, a nakon njega na istom je aparatu na dijalizi bio drugi pacijent, Splićanin koji već godinama dolazi na dijalizu.

Za njega je počela prava noćna mora nakon što su ga iz KBC-a pozvali da bi ga testirali na HIV.

Nalaz je negativan, ali pije lijekove za prevenciju od zaraze jer će se tek za mjesec dana na sigurnošću moći ustvrditi da nije zaražen opakim virusom. Zaraženi pacijent koji nije obavijestio splitske liječnike o svom zdravstvenom stanju ugrozio je i zdravstveno osoblje tako da je i medicinska sestra koja mu je uzimala uzorak krvi također na preventivnoj terapiji.

– Ništa se užasno nije dogodilo i nema mjesta širenju panike. Riječ je o uobičajenoj, normalnoj proceduri propisanoj u našem svakodnevnom radu. Nalaz je došao kasnije, ali postupalo se u skladu s jasno propisanom procedurom. Aparat za dijalizu steriliziran je između dva pacijenta, nema mogućnosti da je drugi pacijent došao u kontakt sa zaraženom krvlju. Ali, jasno, postoji propisana procedura u takvim slučajevima i mi je se držimo – poručuje dr. Ljutić.

Pacijent s HIV-om, iako je u registru i na terapiji je, nema zakonsku obvezu obavijestiti liječnike o svom zdravstvenom stanju, ali dr. Ljutić smatra da im je ipak trebao reći.

– Susrećemo se s pacijentima s HIV-om, bilo bi bolje da je imao povjerenja i rekao nam. Mi čuvamo liječničku tajnu, ne bismo ga ugrozili, ali poduzeli bismo najviše mjere zaštite. Došao je u stanju koje je vrlo teško, kao da ima infarkt, bio je životno ugrožen i reagirali smo odmah, nismo mogli čekati nalaze. Nismo ni u čemu pogriješili – dodaje dr. Ljutić.

Na pitanje što bi splitski liječnici učinili drukčije da su znali da imaju pacijenta zaraženog HIV-om, odgovorio je kako je mjera opreza da se dijaliza HIV pozitivnih pacijenata odvija na posebnom aparatu.

Preventivna terapija

Dodaje da razumije uznemirenost mladića dijaliziranog nakon zaraženog pacijenta, koji je sada na preventivnoj terapiji, ali ponavlja kako se nikada nitko na taj način nije zarazio.

– Nema panike! Sve smo napravili kako treba! – poručuje dr. Ljutić.

>>Zbog HIV-a na testiranju pacijent i medicinska sestra

Ključne riječi

Komentara 2

NV
novo vriijeme
20:30 12.01.2015.

Kakav je to protokol po kome se ne uzme anamneza pacijentu, ne dočeka nalaz serologije prije nego se priključi novi pacijent na aparat. Ako su nam protokoli takvi po bolnicama onda su bolnice opasnije od bolesti. Za očekivati je da ovaj doktor kaže "hitno mijenjamo protokole da nam se to više ne dogodi" ali ništa od toga.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:35 12.01.2015.

A kuži parkinga ispred, samo za vrle mozgove......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije