Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA U ZAVRŠNICI

Dosad turističkih noćenja više nego cijele prošle godine

plaža
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
12.09.2016.
u 21:25

Nešto više od 13,6 milijuna turista do 9. rujna ostvarilo je 80,24 milijuna noćenja, prema eVisitoru

Hrvatskom je turizmu za nepunih devet mjeseci uspjelo ono za što mu je lani trebalo svih dvanaest. Od početka tekuće godine do 9. rujna, prema novom sustavu evidencije eVisitor i eCrew koji prati nautički čarter, ugošćeno je 13,63 milijuna turista.

Noćenja je u tom razdoblju registrirano 80,24 milijuna, dok ih je u cijeloj prošloj godini registrirano 80,02 milijuna. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, koji je dugo bio rezerviran prema usporedbama s prošlogodišnjom sezonom jer se metodologija brojenja turista promijenila, sada kaže da je riječ o izuzetnom uspjehu.

– Sezona je rekordna i to sada doista možemo reći bez imalo suzdržavanja. Dakako, broje se i prihodi, a prema našim procjenama i oni će biti iznad očekivanja – kaže Ivičić.

Procjene o deviznom prihodu od turizma penju se i do 8,5 milijardi eura, a dobre vijesti o (po)sezoni stižu s terena.

Iz lošinjske turističke kompanije Jadranka, primjerice, jučer javljaju da su milijunto noćenje dosegnuli u noći s 10. na 11. rujna, dan ranije nego lani. U Jadranki, gdje je u posljednjih pet godina investirano više od 100 milijuna eura, uvjereni su kako su dobri rezultati posljedica upravo kontinuiranih ulaganja, odnosno dizanja kvalitete.     

>> Turisti donose 400 milijuna eura više, prihod gotovo 8,5 milijardi

Komentara 5

LI
liliZG
09:32 13.09.2016.

već smo čuli i zašto, ...sustav eVisitor ne odjavljuje automatski turiste pa oni ostaju u sistemu i tako se lažno broje noćenja ljudi koji su već otišli doma odavno...

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
11:15 13.09.2016.

Boli me briga za noćenja. Koliko je to u ojrima? Dajte o tome informaciju.

Avatar nekakav
nekakav
10:50 13.09.2016.

novi sustav evidencija, pojačane kontrole iznajmljivača,i eto boljih rezultata. ne znamo kakvi su bili prije, jer se kod nas sve skriva. plus sustav koji nije registrirao dojave. pa je tako svaki turist kod nas 'proveo' 2-3 dana više. meni inačenače ni sad nisu jasne procjene o devizama koje turisti 'ostavili' kod nas, i općenito prihodima od turizma. tolko ga se uveličava i preuveličava, da je to strašno. znatan jest, al ne vjerujem da turizam kod nas nosi više od 8% BDP-a. razlog tomu jest činjenica da se potrošnja, tj. prihodi, u turizmu vode skupa sa održavanjem, i kojekakvim drugim djelatnostima. kao da automehaničarske radionice sa 3 dizalice imaju nešto zajedničkog sa iznajmljivačima 3 sobe... španjolska, grčka, tunis, ne provode se baš lijepo radi ovisnosti o turizmu. par bombi, par silovanja, i gotov je turistički bum. turska se posvadi sa rusima, i promet joj padne 40%. kad bi povlastice kakve uživa turizam, tj. dalmacija, da budemo precizni, država dala poljoprivredi, jeli bi daleko zdraviju i više domaću hranu. a koristi od toga bi imali svi, a ne samo 70.000 iznajmljivača i turističke zajednice po moru, kao sada. država nek subvencionira prijevoz na otoke, al za poljoprivredu se kao nema. smiješno. dalmatinci zabranili držanje domaćih životinja na rubovima gradova... ni kokoš više ne možeš vidjeti. a magarca... naš turizam je jedna voćka, na koju se mnogi penju i jedu plodove, ali i trgaju grane, ne brinu se o njoj. svako selo je skoro svu površinu odlučilo prenamijeniti u građevinsku zonu, kako bi zarađivali na prodaji zemlje, za gradnju, pazite, vikendica! divno, samo mene ne interesira takav kraj. španjolska, kao i francuska obala, su sve betonirane. prvi red do mora, ne pitaj za cijenu. zašto mi ne bi zabranili širenje naselja uz obalu samu? dozvoliti gradnju samo na udaljenostima većim od jednog kilometra? dobili bi daleko više svi, oni koji imaju kuće uz obalu bi postali malo bogatiji, a oni koji imaju parcele malo dalje od mora bi isto nešto dobili, jer bi se samo tamo moglo graditi nešto novo. samu obalu ostaviti za sadržaje, zelenilo, plaže. a ne za marine, od kojih ne vidiš grad, niti iz grada more. pa nisam ja na more došao da gledam u 528 jarbola!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije