Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DORH u 'češljanju' Agrokora angažirao Marka Rakara, plaćeno mu milijun kuna

ŽDO: riječ je o uslugama koje zahtijevaju znanja i alate kojima država ne raspolaže
04. prosinca 2018. u 20:41 23 komentara 6925 prikaza
Marko Rakar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U istragu o aferi Agrokor Državno je odvjetništvo angažiralo i – informatičkog Jamesa Bonda Marka Rakara!

Davor Bernardić DAVOR BERNARDIĆ 'Plenković je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2'

Naime, u postupanja Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenim predmetima povezanim s nepravilnostima i nezakonitostima u postupanju odgovornih osoba trgovačkog društva Agrokor koncern d.d. i s njime povezanih i ovisnih trgovačkih društava i odgovornih osoba angažirana je tvrtka Mrak usluge d.o.o. iz Zagreba, dakle tvrtka Marka Rakara, potvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Rakarovoj je tvrtki za te usluge plaćeno 1.062,500 kuna a riječ je o, kako kažu u ŽDO-u, analizi informacijskih, poslovnih i/ili komunikacijskih sustava, analizi i/ili rekonstrukcija poslovno-financijskih procedura i tokova, analizi i/ili rekonstrukciji poslovne dokumentacije, rekonstrukciji, analizi i/ili uparivanju raznih vrsta strojno obradivih podataka iz različitih izvora, rekonstrukcija, analizi i/ili uparivanju raznih vrsta podataka koji nisu nužno strojno obradivi, no sadrže analitičke i druge podatke od interesa za naručitelja te drugim zadacima koji bi se mogli pojaviti tijekom izvršavanja ugovora.

Za taj tip posla – nije puno

Tih nešto više od milijun kuna za usluge u trajanju od ukupno 14 mjeseci plaćeno je poznatom informatičkom stručnjaku iz ukupnih sredstava od pet milijuna kuna isplaćenih iz državnog budžeta odobrenih za ovu istragu od hrvatske Vlade. Riječ je o Ugovoru o pružanju savjetodavnih usluga i stručne pomoći od dana 7. lipnja 2017. sklopljenom na vrijeme od pet mjeseci, potom 25. listopada 2017. na vrijeme od šest mjeseci, a nakon toga 20. kolovoza 2018. na vrijeme od tri mjeseca.

agrokor Prijepori o statusu Zašto Martina Dalić tvrdi da Agrokor nije koncern i kakve su posljedice te njezine tvrdnje

Ne mogu komentirati ništa od svega navedenog. Nikada ne govorim o svojim klijentima, a osobito ne o konkretnim radnim zadacima koje sam za njih radio – rekao nam je Rakar na upit da prokomentira informacije koje su prvo izašle danas u tjedniku Nacional.

Marko Rakar
1 / 12
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak oko 17 sati izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je smješten nakon što je 7. studenoga izručen Hrvatskoj.

Taj tjednik u svojem tekstu tvrdi kako je njihov izvor do tog saznanja došao nakon poreznog nadzora ŽDO-a u Zagrebu jer na Rakarovim računima nije bilo točno specificirano koje je poslove njegova tvrtka obavljala u konkretnom slučaju. No, u angažiranju Marka Rakara na ovakvim poslovima zapravo nema ništa neobično. Kako i u dopisu samog Županijskog državnog odvjetništva stoji, radi se o uslugama koje zahtijevaju specijalistička znanja i alate kakvima državno odvjetništvo niti druga tijela poput policije, ministarstva nadležnog za financije, Državnog ureda za reviziju i drugih državnih tijela, ne raspolažu. Neki od naših sugovornika također kažu kako niti cijena koja na prvu zvuči prilično visokom to zapravo nije. Za taj tip posla to je, doznajemo, jako malo novca kada se on rasporedi na količinu radnih sati, opremu i softver koji se koristio, pa onda i na infrastrukturu koja je nužna da bi sve adekvatno funkcioniralo. Pronaći ćete, uvjeravaju nas, i viših revizora koji zarađuju toliko ili znatno više.

Andrej Plenković i Zdravko Marić MISLAV ŠIMATOVIĆ Kako je uspješni ministar postao politička moneta za potkusurivanje HDZ-a i Mosta

Povjerljivi ugovor

Poslovi koje je radio Rakar u slučaju Agrokor doista jesu takve kakve sustav u ovom trenutku ne može odraditi, no za informatičkog je stručnjaka to karakteristično, o čemu svjedoče i prijašnji slučajevi na kojima je bio angažiran. Već se iz odgovora ŽDO-a u Zagrebu vidi kako nije riječ o stalnom angažmanu kako se spekulira u Nacionalovu članku, u svakom se slučaju ne radi o nekom paušalno i redovito plaćenom poslu. Marko Rakar sa svojim Mrak uslugama d.o.o. uvijek radi na vrlo ograničeno vrijeme koje je redovito vezano za konkretan cilj, a pri čemu ugovor prestaje kada se taj cilj postigne.

Također, Rakarove usluge tražene su ne samo unutar granica Hrvatske. On i njegovi stručnjaci bave se vrlo specifičnim poslovima rekonstrukcije događaja i tijekova novca za domaće ili strane institucije kojima su takve stvari potrebne ili detekciju takvih događaja, kako je Rakar već i sam rekao u kratkoj izjavi za Nacional. Po ovome je očito zašto je Županijsko državno odvjetništvo za zahtjevnu istragu Agrokora izabralo upravo Mrak usluge d.o.o. Zbog povjerljivosti ugovora sklopljenih između Rakarove tvrtke i Županijskog državnog odvjetništva nije poznato niti što su njegove Mrak usluge otkrile u slučaju Agrokor.

Pogledajte video Todorićevog izlaska iz Remetinca:

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • Deleted user:

  ako j eovo informaticki james bond onda sam ja Q! ovaj ima samo politicke veze i konekcije a o IT tehnologiji ne zna dalje od uporabe par programa za dekodiranje i nadzor mobitela, koje moze svatko kupiti ili skinuti. da ... prikaži još! o enkripciji ili presretanju mreznih poruka ne govorim. preslika naseg plitickog afganistana

 • LizaLimenni:

  Covjek umjesto da bude u zatvoru zbog ddos napada u vrijeme kampanje za predsjednika rh, kad je rusio sve stranice koje su imalo navijale za Koli, on radi za Dorh. To je znak da u rh na snazi krivosuđe.

 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Ako DORH, MUP SOA trebaju/moraju angažirati privatnu tvrtku za taj posao, onda sve odgovorne treba odmah otpustiti i tražiti odštetu, kako od ovih sada tako i od svih bivših odgovornih osoba na toj poziciji. Pa to je ravno veleizdaji. Mladi ... prikaži još! IT stručnjaci napuštaju Domovinu, umjesto da ih država odmah preuzima sa fakulteta. Sramota !!!