Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznati i detalji istrage protiv Kovača, Severa i Lednečana: Za Severa se traži pritvor

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika Marija Severa.
11. rujna 2021. u 10:35 4 komentara 1472 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana, Stjepana Kovača, Marija Severa te Damira Lednečana (1974., 1976., 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

DOVEDENI U USKOK Prvi osumnjičenici Posavec, Kobal i Novković stigli na ispitivanje

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 15. travnja 2019. do 11. ožujka 2020. u Čakovcu, prvookrivljeni Mario Sever, kao policijski službenik Policijske uprave međimurske, Službe kriminalističke policije, kojem su u okviru službe bile dostupne informacije da se nad više osoba provode posebne dokazne radnje zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima posredstvom trgovačkih društava, jednoj od tih osoba rekao da se u odnosu na njega i druge osobe primjenjuju posebne dokazne radnje. To je učinio u cilju da osobama koje su bile uključene u navedenu kriminalnu aktivnost omogući da izbjegnu kazneni progon i sakriju dokaze o počinjenju kaznenih djela. Jednako tako je tijekom provedbe navedenih mjera toj osobi kontinuirao dojavljivao podatke o tijeku i sadržaju radnji uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije kriminalističkog istraživanja. Slijedom toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje po policijskim službenicima i potom realizirala njihovu prodaju.

Nadalje se osnovano sumnja da je u razdoblju od 27. travnja 2021. do 1. lipnja 2021. u Čakovcu, drugookrivljeni Stjepan Kovač gradonačelnik Grada Čakovca, nakon što su na jednoj internetskoj stranici koju je kreirala nepoznata osoba objavljeni navodi koje je drugookrivljeni doživio kao klevetničke i uvredljive sadržaje koji bi mogli naštetiti njegovoj časti i ugledu te umanjiti izglede za pobjedu na predstojećim lokalnim izborima na kojima se natjecao za novi mandat gradonačelnika, 26. travnja 2021. Policijskoj upravi međimurskoj, Službi kriminalističke policije, podnio kaznenu  prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela klevete.

DEMANTIRAJU OPTUŽBE HDZ uzvratio oporbi: S čega smo 'skretali pažnju' kada je uhićena Rimac?

Navedenu kaznenu prijavu osobno je zaprimio prvookrivljeni policijski službenik koji je drugookrivljenog upoznao s činjenicom da se kazneni progon za klevetu poduzima po privatnoj tužbi te da stoga nema zakonske osnove za daljnje policijsko postupanje po toj prijavi. Zatim je drugookrivljeni, koristeći autoritet gradonačelnika, zatražio od prvookrivljenog policijskog službenika da poduzme sve radnje potrebne da se otkrije identitet osobe koja je izradila navedenu internetsku stranicu te da mu zatražene podatke dostavi kako bi ih koristio za vlastite potrebe. S tom namjerom je prvookrivljeni angažirao trećeokrivljenog Damira Ladnačana, a potom su zajedno s drugookrivljenim  dogovorili kako će inscenirati kazneno djelo prijetnje na štetu drugookrivljenog, a koje se progoni po službenoj dužnosti. Tako su dogovorili da će drugookrivljeni poslati trećeokrivljenom prijeteće SMS poruke iz čijeg sadržaja bi proizlazilo da je počinitelj tog kaznenog djela ista osoba koja je izradila predmetnu internetsku stranicu, sve kako bi se pod izlikom prijave tog događaja Policijskoj upravi međimurskoj od strane drugookrivljenog stvorila osnova za pokretanje kriminalističkog istraživanja u okviru kojeg bi se poduzimale potrebne izvidne mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta autora te internetske stranice. Radi realizacije dogovorenog, 6. svibnja 2021. trećeokrivljeni je na mobitel drugookrivljenog poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću.

Potom je drugookrivljeni 7. svibnja 2021. podnio kaznenu prijavu protiv NN počinitelja zbog kaznenog djela prijetnje  premda je znao da se radi o fingiranim SMS porukama i da ih je prema prethodnom dogovoru poslao trećeokrivljeni. Nemajući razloga sumnjati u istinitost navoda kaznene prijave, policijski službenici su formirali predmet koji je dodijeljen u rad prvookrivljenom jer je nadređene upoznao s činjenicom da je prethodno osobno zaprimio prijavu. Tijekom kriminalističkog istraživanja prvookrivljeni je poduzimao mjere i radnje radi otkrivanja identiteta osobe koja je izradila internetsku stranicu, a zatim je po utvrđenju njezina mogućeg tvorca s rezultatima upoznao drugookrivljenog koji je od načelnika navedene Policijske uprave zahtijevao žurni dovršetak operativne obrade. Osim toga je tražio da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Čakovca protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave zbog kaznenog djela prijetnje te da se podaci o tome priopće javnosti kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača. Drugookrivljeni je tijekom istupanja u javnosti tijekom izborne kampanje objavio da je počinjeno kazneno djelo prijetnje na njegovu štetu i da se prema rezultatima provedenih policijskih izvida mogućeg počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata na predmetnim izborima.

Posavec je na izborima podržao HNS-ovku Ljerku Cividini koja je pobijedila Kovača, što je bilo veliko iznenađenje jer je Čakovec do svibnja bio neosvojiva SDPova utvrda UHIĆENJA U MEĐIMURJU Za što se sve tereti Matija Posavec: Očito je neko vrijeme bio tajno praćen i prisluškivan

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika Marija Severa. 

INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'
Plitvička jezera
DOBRO DOŠLI!
Vikend putovanja i obilasci Hrvatske ne prestaju dolaskom jesni i hladnijeg vremena
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar 11_poskok
  11_poskok:

  Ovo je prljavije zlodjelo od uzimanja mita.

 • Avatar Lugarin50
  Lugarin50:

  Glumatanje ,umjetne suze,kme kme,sramota.Hoče li se polizanko pojavit u saboru.

 • valerijan:

  Očito je viša razina USKOK-a koruptivna, u službi ljevice kada može za manje od 24 sara pustiti kriminalce od kojih su mogli saznati brojna imena zločinačke hobotnice