Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zeleni forum:

Dopušta se eksploatacija sedimenta iz rijeka za nečiji profit

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.07.2019.
u 00:30

“Tvrdnja o obrani od poplava i ekonomskom prosperitetu jeftina je politička trgovina i prodaja naše budućnosti zbog profita pojedinaca jer činjenice su upravo suprotne od ovih navoda”, ističu u Zelenom forumu.

Zeleni forum, mreža udruga za zaštitu okoliša, u petak je upozorila na izmjene Zakona o vodama, tj. prihvaćanje amandmana kojim se dopušta nekontrolirana eksploatacija sedimenta iz rijeka, pod paskom obrane od poplava, a sve zbog, tvrde, kratkoročnog profita pojedinaca i uz negativne posljedice za prirodu i ljude.

“Jedina prepreka koja je ometala neograničeno iskapanje šljunka i pijeska iz rijeka bila je zakonska obveza procjene utjecaja zahvata na okoliš i ekološku mrežu. Ovim izmjenama zakona te ukidanjem te obveze, pojedini koncesionari, poput onih koji provode mjere obrane od poplava, dovedeni su u povlašteni položaj, što je i protuustavno”, istaknuo je Zeleni forum.

Tvrdi kako je tim amandmanom Zakon o vodama u suprotnosti s tri EU direktive – o vodama, o staništima i o pticama te bi Hrvatska mogla očekivati i reakciju iz Europske komisije. U Zelenom forumu kažu kako su saborski zastupnici 28. lipnja, umjesto da nađu rješenje, prihvatili amandman kojim se Zakonom o vodama dopušta iskapanje sedimenta unatoč negativnim posljedicama za prirodu i ljude. Dodaju kako je “kao priprema za usvajanje tog iznimno štetnog amandmana poslužila neutemeljena ‘vijest’ o sušenju Kopačkog rita zbog ‘neeksploatiranja pijeska’, to jest ‘zaštite prirode’”.

“Tvrdnja o obrani od poplava i ekonomskom prosperitetu jeftina je politička trgovina i prodaja naše budućnosti zbog profita pojedinaca jer činjenice su upravo suprotne od ovih navoda”, ističu u Zelenom forumu.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Maybe
01:16 06.07.2019.

Pa naravno još samo mulj i sediment je ostao ajmoooo još to da sredimo!

OB
ObrenM
09:04 06.07.2019.

ZNA SE, tko to dopusta.Nazalost nema segmenta u zivotu,koji nije zatrovan uz njihovu asistenciju.

TI
Tirano
07:31 06.07.2019.

Zar nije to tako od 90-ih godina!? Donese se Zakon, okoristi se manje njih tim Zakonom, onda se brže bolje ukine!? Sjetite se samo Zakona o Menadžerskim kreditima, tko ih je uzeo i koliko je trajao?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije