Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Doprinos studenata u pandemiji: 'Svi su bili oduševljeni njihovom ozbiljnošću i angažmanom'

Studenti su od 19. studenoga do 10. siječnja kontaktirali 70.000 osoba
15. veljače 2021. u 12:29 0 komentara 642 prikaza
Studenti medicine u pandemiji
Foto: Večernji TV
Pogledajte galeriju 1/4

Veliki broj studenata volontirao je tijekom pandemije. Dio njih radio je u pozivnim centrima, dio je radio i u bolnicama, u administraciji, na trijaži, uzimanju briseva i tu su dali veliki doprinos. S koordinatorom volontera Medicinskog fakulteta u Zagrebu Dankom Relićem i predsjednikom Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Marinom Bobanom razgovarala je novinarka Lana Kovačević.

Zagreb: Alemka Markotić potvrdila da je cijepljena i njena majka, viškom cjepiva OD DANAS NOVE MJERE Markotić: Ni jednom novinaru nisam omogućila cijepljenje, čula sam da se hvali nekome

"Samu bazu napravili smo u ljeto prošle godine. Baza se ažurira. Ono gdje studenti rade i daju doprinos su call-centri, jedan je u Ministarstvu zdravstva za onkološke bolesnike, a drugi za praćenje kontakata oboljelih. Studentska sekcija za pedijatriju se angažirala, sekcija za infektologiju... To je jedan dio. Ono gdje rade konkretno jest klinički rad u bolnicama, uzimanje briseva, trijaža, administracija, to su mjesta gdje su studenti dali golem doprinos", kazao je Relić.

"Odaziv studenata bio je fenomenalan. Trenutačno se 650 studenata javilo za volontiranje. U svakome trenutku su spremni uskočiti. Određeni su i bili uskočili i u bolnice, a riječ je o studentima svih godina", kazao je Boban.

"Od ministra zdravstva Vilija Beroša, od ravnatelja HZJZ-a... Svi su oni bili oduševljeni studentima, njihovom ozbiljnošću, angažmanom i brzinom", kazao je Relić. Dodao je da su svi studenti bili educirani. "Studenti su od 19. studenoga do 10. siječnja kontaktirali 70.000 osoba, obavili toliko telefonskih razgovora, sada imamo i još mjesec dana", dodali su studenti.

Otvaranje kafića u Zagrebu Rijetki otvorili vrata nakon popuštanja VIDEO Kafići u Zagrebu otvorili vrata: Promet nije nešto. Bez otvorenih terasa potpuno smo nekonkurentni

Boban je objasnio kako je bilo volontirati i kako se radilo na terenu.

"Mi smo dobivali popise, sve ono što se nije moglo odraditi, odlično smo napravili. Imate pacijente koji su navikli na studente i drago im je da vide nekoga mladog. Imate pacijente koji odbiju da ih student pregleda zbog straha. To je ipak manjina pacijenata", kazao je. "Meni je bilo najteže pitati pacijente osobne stvari, malo je neugodno kada pitate neke obiteljske stvari", naglasio je.

Na pitanje kako se volontiranje studenata vrednovalo, Relić je rekao da je volontiranje prije svega dobrovoljan rad. 

"Svi studenti koji su radili dobit će potvrdu. Mi bismo kao fakultet htjeli potaknuti tu kulturu volontiranja. U nekim zemljama to se vrednuje. Nadamo se da će te potvrde omogućiti studentima prednost u zapošljavanju", dodao je.

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.