Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Doprinos studenata u pandemiji: 'Svi su bili oduševljeni njihovom ozbiljnošću i angažmanom'

Studenti medicine u pandemiji
Foto: Večernji TV
1/4
15.02.2021.
u 12:29

Studenti su od 19. studenoga do 10. siječnja kontaktirali 70.000 osoba

Veliki broj studenata volontirao je tijekom pandemije. Dio njih radio je u pozivnim centrima, dio je radio i u bolnicama, u administraciji, na trijaži, uzimanju briseva i tu su dali veliki doprinos. S koordinatorom volontera Medicinskog fakulteta u Zagrebu Dankom Relićem i predsjednikom Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Marinom Bobanom razgovarala je novinarka Lana Kovačević.

"Samu bazu napravili smo u ljeto prošle godine. Baza se ažurira. Ono gdje studenti rade i daju doprinos su call-centri, jedan je u Ministarstvu zdravstva za onkološke bolesnike, a drugi za praćenje kontakata oboljelih. Studentska sekcija za pedijatriju se angažirala, sekcija za infektologiju... To je jedan dio. Ono gdje rade konkretno jest klinički rad u bolnicama, uzimanje briseva, trijaža, administracija, to su mjesta gdje su studenti dali golem doprinos", kazao je Relić.

"Odaziv studenata bio je fenomenalan. Trenutačno se 650 studenata javilo za volontiranje. U svakome trenutku su spremni uskočiti. Određeni su i bili uskočili i u bolnice, a riječ je o studentima svih godina", kazao je Boban.

"Od ministra zdravstva Vilija Beroša, od ravnatelja HZJZ-a... Svi su oni bili oduševljeni studentima, njihovom ozbiljnošću, angažmanom i brzinom", kazao je Relić. Dodao je da su svi studenti bili educirani. "Studenti su od 19. studenoga do 10. siječnja kontaktirali 70.000 osoba, obavili toliko telefonskih razgovora, sada imamo i još mjesec dana", dodali su studenti.

Boban je objasnio kako je bilo volontirati i kako se radilo na terenu.

"Mi smo dobivali popise, sve ono što se nije moglo odraditi, odlično smo napravili. Imate pacijente koji su navikli na studente i drago im je da vide nekoga mladog. Imate pacijente koji odbiju da ih student pregleda zbog straha. To je ipak manjina pacijenata", kazao je. "Meni je bilo najteže pitati pacijente osobne stvari, malo je neugodno kada pitate neke obiteljske stvari", naglasio je.

Na pitanje kako se volontiranje studenata vrednovalo, Relić je rekao da je volontiranje prije svega dobrovoljan rad. 

"Svi studenti koji su radili dobit će potvrdu. Mi bismo kao fakultet htjeli potaknuti tu kulturu volontiranja. U nekim zemljama to se vrednuje. Nadamo se da će te potvrde omogućiti studentima prednost u zapošljavanju", dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije