Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita životinja

Donose europski zakon, a dopuštaju borbe bikova, pasa...

ljubimci-najljepši pas
Stella Dekanić
22.02.2013.
u 18:42

Borbe bikova održavaju se i u Vrbovcu, gdje zasigurno imaju tradiciju dugu pune dvije godine, kaže Holy

– Jadno i žalosno. Riječ je tek o kozmetičkim izmjenama, uvjetovanima zakonodavstvom EU, pa su u toj prepisivačini izostavljene i neke dobre odredbe staroga zakona poput zabrane pokusa na životinjama zbog testiranja na sredstva za čišćenje, a pas u Hrvatskoj i dalje može biti 24 sata na lancu – kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja, nakon što su izmjene Zakona o zaštiti životinja u Saboru dobile potporu svih stranaka.

Balkanska praksa

Svi se slažu da u javnosti treba više podizati svijest o zaštiti svih životinja, no prema Prijateljima životinja, njih bi trebali biti svjesni i sami zastupnici. Stoga i nije daleko od istine tvrdnja laburista Branka Vukšića da će “papir biti europski, a praksa i dalje balkanska”.

Ministar Tihomir Jakovina jučer je objašnjavao da će se izmjenama, među ostalim, broj životinja u pokusima svesti na minimum kako bi se postigli odgovarajući rezultati, a uz već postojeću zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, uređuje se i zabrana trgovine krznom tuljana, pasa i mačaka te nekih divljih životinja ulovljenih nedopuštenim stupicama. Objašnjava se i pojam domaće životinje, u svrhu zabrane držanja divljih životinja u cirkusima, deve ili ljame više se u nas neće dovoditi pod izlikom kako su to u nekim državama “domaće” životinje.

Vukšić je pak Jakovinu pitao za “domaće” krave koje nikada nisu vidjele sunce.

– Te krave imaju papke velike kao skije jer nikada nisu hodale po livadi. Uostalom, koliko ste puta vidjeli stada debelih zdravih goveda kako pasu pokraj puta? Do sada smo skrivali našu stoku, a uskoro nećemo imati što skrivati – prigovorio je Vukšić. A iako su kazne za sve te prekršaje relativno velike, za pravne osobe čak do 100.000 kuna, a za fizičke do 15.000 kuna, i dalje se, primjerice, u Zagrebu organiziraju borbe pijetlova i borbe pasa.

O Liniću i šaranu

U sklopu postojećeg povjerenstva za zaštitu životinja osnivaju se i dva nova odbora – za kućne ljubimce i farmske životinje, a propisuju se i način i uvjeti postupanja pri držanju kućnih ljubimaca, kontrole njihova razmnožavanja te način postupanja s napuštenim životinjama – rekao je pak Jakovina. No iako je SDP-ova zastupnica Mirela Holy podržala zakon, ocijenila ga je kao degradaciju u odnosu na vrijedeći zakon i umanjenjem prava životinja. – Posebno mi je žao što Ministarstvo nije zabranilo takozvana tradicionalna natjecanja bikova koja se pod izlikom kulturne tradicije održavaju čak i u Vrbovcu, gdje zasigurno imaju tradiciju dugu pune dvije godine – primijetila je Holy. Zakonodavci su iznevjerili životinje, poručili su jučer Prijatelji životinja, no “životinjske” teme nekim su sabornicima dobrodošle i za novi vic o Liniću i šaranu, dok jedinice lokalne samouprave upozoravaju kako ne mogu štititi životinje ako nemaju povoljno financijsko stanje. 

>> Za primjer ljudima! Umjesto da jedu jedni druge, najbolji su prijatelji

Komentara 5

OB
-obrisani-
18:46 22.02.2013.

Sto se bojite? Nece vam nitko zabraniti Sinjsku alku.

DO
dormen
20:14 22.02.2013.

pitamsepitam:Nisu pogledali jer u slobodno vrijeme uče engleski,swahili, i ine strane jezike,bave se progonom stranačkih neistomišljenika itd.Životinje jedino doživljavaju ako su ispod peke,na ražnju,u pečnici,u paprikašu,kao modni dodatak,ili kao seksualni afrodizijak.

PI
pitamsepitam
18:59 22.02.2013.

Mi i kad imamo priliku izdignuti se iznad balkanskih običaja, ostajemo u kaljuži i kamenjaru, Pitam se jesu li saborski zastupnici ikada pogledali Animal Channel ili neku sličnu Tv stanicu. a tu kod nas...Kako prema životinjama, tako i prema ljudima. Onakav si čovjek kako se ponašaš prema životinjama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije