Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAZIL

Donji dom brazilskog parlamenta podržao opoziv predsjednice Dilme Rouseff

Dilma Rousseff
Reuters/PIXSELL
18.04.2016.
u 07:36

Glasovanje u donjem domu parlamenta održano je u ozračju okupljanja građana u gotovo svim brazilskim regijama, kako onih koji je podupiru, tako i onih koji traže predsjedničin odlazak.

Donji dom brazilskog parlamenta u nedjelju je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsjednice države Dilme Rousseff, a tu će odluku razmatrati gornji dom, odnosno Senat.

U Senatu je za odluku o opozivu potrebna jednostavna većina glasova. Ako Senat odobri početak procesa opoziva, Dilma Rouseff će napustiti poziciju predsjednice na 180 dana, tijekom kojih će parlamentarci razmatrati njezino djelovanje. U tom će razdoblju na čelu Brazila biti potpredsjednik Michel Temer. 

Ako senatori ne prihvate argumente inicijatora opoziva, Rouseff će se vratiti na dužnost.

Glasovanje u donjem domu parlamenta održano je u ozračju okupljanja građana u gotovo svim brazilskim regijama, kako onih koji je podupiru, tako i onih koji traže predsjedničin odlazak. 

Vlada je priznala poraz Dilme Rouseff u donjem domu, uz tvrdnju da su u tom tijelu pobijedili "zagovaratelji prevrata" te da je riječ o privremenom porazu, jer "rat još nije okončan". Vlada poziva na očuvanje mira te ističe kako građanima valja objasniti da je donji dom utvrda zagovaratelja puča, ali da se borba nastavlja na ulicama i u Senatu. Šef Ureda predsjednice Rouseff Jaques Wagner kaže kako je Vlada uvjerena da će Senat odbaciti odluku donjeg doma.

Postupak opoziva Dilme Rouseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita tijekom kampanje za ponovni izbor krajem 2014. godine.

Trenutačno uživa potporu od samo 10 posto Brazilaca, a u prilog joj ne ide ni gospodarska kriza, najteža s kojom je suočen Brazil u zadnjih nekoliko desetljeća. 

>> Brazilska predsjednica pokušava izbjeći opoziv, što će Donji dom parlamenta izglasati?

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
15:54 18.04.2016.

Neka za predsjednika izaberu Pele-a. Bar ce znati igrati nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije