Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj iz Bijele kuće

Trump tvitovima ruši dionice i diže Twitter

Američki predsjednik Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
20.08.2017.
u 22:50

Donald Trump aktivno koristi Twitter za iskazivanje svojih stavova. Dok nekim kompanijama ruši cijenu dionica, Twitteru pomaže

Bez tvitova američkog predsjednika Donalda Trumpa, Twitter bi ostao bez 2 milijarde dolara tržišne vrijednosti.

Izračunao je to analitičar James Cakmak iz investicijske kuće Monness Crespi Hardt&Co., a objavio Bloomberg. Cakmak tvrdi da bi toj društvenoj mreži moglo jednostavno nestati petina vrijednosti ako Trump ili na Twitteru poznat kao - @realDonaldTrump prestane tvitati. Ne radi se o tome da bi odlazak predsjednika s Twittera potaknuo masovni egzodus korisnika niti bi takvo što utjecalo u velikoj mjeri na bazu korisnika i svih onih koji štuju tu mrežu. No gubitkom tako rječitog i osebujnog tviteraša koji je i aktualni američki predsjednik Twitter bi izgubio ono što se zove nematerijalna vrijednost te bi došlo do takozvane višestruke kompresije.

Štetan za zemlju

Pojednostavljeno, bez utjecajnog tviteraša i Twitter bi imao manji sveukupni doseg. Posljedica toga vjerojatno bi bila pad cijene dionica odnosno mišljenje investitora da je u tom slučaju (bez Trumpa) dionica precijenjena, što bi ih potaknulo na prodaju. Mnogi smatraju da su Trumpovi tvitovi štetni za zemlju i nacionalnu sigurnost, pa su tražili od uprave Twittera da njegov profil ukloni s mreže. U nedavnoj anketi, Trump je zabilježio najmanju podršku otkad je postao predsjednik - samo 35 posto, čak 72 posto anketiranih njegove je tvitove označilo neopreznima i zbunjujućima.

S njima bi se sigurno složio i Jeff Bezos, čelnik Amazona, tvrtke koju je protekli tjedna Trumpov tvit poprilično koštao. Trumpovih 140 znakova, koliko iznosi gornja granica jednog tvita, srušilo je dionice Amazona 1,2 posto. U manje od dva sata od objave nestalo je 5,7 milijardi dolara vrijednosti tog tehnološkog diva. U Twitteru su ipak sigurni da Trumpov profil ne treba ukinuti, unatoč tomu što je cijena dionice manja 14 posto od kada je Trump postao predsjednik.

Najbolja reklama

Kako kaže James Cakmak, ipak nema bolje besplatne reklame na svijetu od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a upravo je to ono što Trump osigurava Twitteru. Inače, Trump ima 36,1 milijuna pratitelja s objavljenih 35.000 tvitova i time Twitter drži na vrhu vijesti svih medija gotovo svakodnevno. Twitterov je problem druge vrste, a to je nedostatak strategije i nesposobnost kapitaliziranja očitih prednosti koje ima, kao što je politički utjecaj, smatra Cakmak.

Barack Obama, bivši američki predsjednik, upisao se još jednom u povijest. Naime, nakon nasilja na skupu rasista u američkom gradu Charlottesvilleu, njegova poruka postala je najpopularnija objava u povijesti Twittera.

“Nitko nije rođen s mržnjom prema drugome zbog njegove boje kože, porijekla ili religije”, napisao je Obama citirajući bivšeg južnoafričkog borca protiv aparthejda i predsjednika Nelsona Mandele.

Do tog Obamina tvita, koji je do sada prikupio više od 4 milijuna lajkova, rekord je držala Ariana Grande sa svojim tvitom nakon terorističkog napada na njezinu koncertu u Manchesteru koji je lajkalo 2,4 milijuna ljudi.

Komentara 5

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:21 21.08.2017.

Rasmussen kaze 42 posto. Gdje si ti nasao taj podatak? Ovo je podatak od petka. A ne znas ni napisati pravilno ime kompanije a tu glumis nekog panetnjakovica haha

HO
homofob
00:57 21.08.2017.

Dakle ovaj clanak je primjer kako se plasiraju lazne vijesti I dezinformacije. Ako je vjerovati svim onim agencijama koje su posljednjih 6 mjeseci pa cak I dan prije americkih izbora predvidali pobjedu Clintonice onda je Predsjednikova popularnost 35% medutim ako se pogleda sta pokazuje Rasmunsen - agencija koja je predvidjela Trumpovu pobjedu onda je Predsjednikova popularnost oko 70%. Kome vjerovati?! Da li vjerovati onima koji u posljednih nekoliko izbora konstantno pouzdano predvidaju pogresne rezultate izbora ili onima koji imaju ispravna predvidanja? Takoder o stetnosti za ekonomiju i trziste dionica: Cijene dionica su u porastu posljednjih 10 mjeseci of 2 do 8%. Dow Jones is 22000!

GU
Gustirna
10:15 21.08.2017.

Kako javlja tvornica fake news cnn trump pisanjem u obicnu wc skoljku podize dionice proizvađa tih wc skoljki a unistava dionice zidnih skoljki predvidjenih samo za pisanje....fasista...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije