Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Nobelovac upozorio: ‘Svijetu se sprema nova ekonomska kriza

“To je kaos! Usporava se razvoj, a svi koji misle da će taj spor proći bez posljedica grdno se varaju”, kazao je Shiller u razgovoru za američki CNBC komentirajući američki prijedlog za uvođenje carinskih stopa Kini.
02. travnja 2018. u 09:22 4 komentara 4508 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Robert J. Shiller, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2013. godine i profesor na sveučilištu Yale, upozorio je nedavno na China Development Forumu u Pekingu da bi rastuće trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine mogle izazvati novu ekonomsku krizu.

Mač s dvije oštrice Trgovinski ratovi kao nervoza SAD-a zbog slike svijeta u kojem više neće dominirati

Trgovinskim ratom SAD-a i Kine, dviju najvećih svjetskih ekonomija, riskira se zaustavljanje poslovnih ulaganja što može dovesti do naglog ekonomskog usporavanja, piše Business Insider. 

“To je kaos! Usporava se razvoj, a svi koji misle da će taj spor proći bez posljedica grdno se varaju”, kazao je Shiller u razgovoru za američki CNBC komentirajući američki prijedlog za uvođenje carinskih stopa Kini.

“Prva neposredna posljedica bit će ekonomska kriza jer bi bila pogođena poduzeća stvorena na dugoročnom planiranju s razvijenim poslovanjem i sposobnom radnom snagom. Kada se zaustavi uvoz, sve to ćemo morati sami ponovno osmisliti”, kazao je Shiller podsjetivši na dosad najpoznatiji carinski rat – zloglasnu Veliku depresiju početkom 30-ih godina prošloga stoljeća.

“Kada me pitate za razmjere udara koje bi mogla pretrpjeti ekonomija, mislim da će taj udar više biti psihološki nego izravan”, kazao je Shiller.

U vrijeme Velike depresije, dodao je, visoke carinske stope uništile su samopouzdanje i vjeru u budućnost. 

Shiller smatra da recesiju pospješuje stav “pričekajmo da vidimo što će se dogoditi”. Kritički se osvrnuo na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio višim carinskim stopama. Trumpove izjave, kaže Shiller, pokazuju da se radi o ‘šoumenu’ koji uživa u svojoj celebrity-ulozi. Njegovo zaoštravanje retorike oko carinskih stopa pripisuje, pak, izborima za američki Kongres koji se održavaju u studenome ove godine.

“On je predsjednik već godinu dana i vrijeme je da napokon učini nešto od čega će građani imati koristi”, kazao je Shiller.

Za Trumpa je još rekao da je osoba koja očito uživa u tome da neprestano stvara vijesti.

novac Ivan Majić i Matej Bule Od početka krize gospodarski je rast slab ili ga uopće nema Političari prvo trebaju reformirati sebe Ekonomija ekonomistima Da bi reformirali državu, političari najprije moraju reformirati sebe i zaboraviti decimale popularnosti Grabar-Kitarović: Hrvatska želi iskoristiti otvaranje argentinske ekonomije
Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Avatar Moxa
  Moxa:

  Premda ima pravo, biti će još gore u svim segmentima života, ali kad pročitam "nobelovac" sjetim se da je to ipak nekada prije imalo veću vrijednost.

 • lojtra2:

  Udar koji je kineska proizvodnja (uglavnom smeća) pod krinkom "globalizacije" napravila na razvijeni do svijeta nije zabilježen u povijesti. Time se poremetila tradicionalna zapadna poslovna logika gdje je borbu za kvalitetnije zamijenila borba za jeftinije.

 • nogogaz:

  kinezi proizvode "smeće" samo zato, što ga mi tražimo i za njega plaćujemo ogromne novce. Ali kinezi imaju i najsavremeniju svemirsku tehnologiju... a nama triba ono jeftino smeće. Da ga mi ne kupujemo oni ga sigurno ne bi proizvodili.