Naslovnica Vijesti Svijet

Dvojica republikanaca uništila Trumpovo zdravstveno osiguranje

Čak 41 posto ispitanih Amerikanaca smatra da bi predsjednika trebalo opozvati i to odmah
19. srpnja 2017. u 10:10 4 komentara 946 prikaza
Foto: Reuters Photographer/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik SAD-a Donald Trump doživio je još jedan veliki poraz, a zanimljivost vezana uz njega jest da su protiv njega bili senatori iz njegove vlastite Republikanske stranke.

Donald Trump JOŠ JEDAN NEUSPJEH Trump neće biti sretan: Kongres odbacio kontroverzni zakon

Nakon što su se dvojica republikanskih senatora “odmetnula” i nisu glasala za novi Trumpov prijedlog zakona o zdravstvenom osiguranju, taj zakonski akt pao je u Senatu što znači da se o njemu u sadašnjem obliku više neće moći glasati.

Nakon debakla Trumpova zakona, postaje potpuno jasno da se republikanci rascjepljuju na više struja. Dvoje senatora Rand Paul i Susan Collins već su otprije vrlo jasno kazali da neće glasati za ovaj zakon. Rand Paul smatra da prijedlog zakona nije dovoljno restriktivan i da još uvijek omogućava da previše ljudi dođe do zdravstvenog osiguranja.

Rascijepljena stranka

Collins je pak zabrinuta zbog toga što se reže novac za Medicaid, vladin program za liječenje onih koji spadaju u socijalu i koji nemaju apsolutno nikakvih sredstava koja bi mogli izdvojiti za zdravstveno osiguranje ili liječenje. No u ponedjeljak su se pojavila dvojica novih odmetnika, senatori Mike Lee i Jerry Moran. Obojica smatraju da zakon ne ide dovoljno duboko u ukidanju svih povlastica koje je Amerikancima dao Obamacare. Kako republikanci imaju većinu od 52 senatora, četvero spomenutih “odmetnika” miniralo je tu većinu.

Nakon što je doznao za poraz, Trump je zakonodavnu vlast pozvao da glasa o potpunom ukidanju Obamacarea što bi u relativno kratkom roku poništilo sve njegove odredbe, a njemu i njegovoj administraciji stvorilo bi prostor da “krenu od nule bez ikakvih opterećenja nekih bivših zakona”. No politički odnosi unutar Republikanske stranke upućuju na to da ni ovo ne bi prošlo glasanje u Senatu, ali iz sasvim drugih razloga. Naime, ured kongresa za proračun izračunao je da bi novi zakon u razdoblju od deset godina zdravstvenog osiguranja lišio oko 22 milijuna Amerikanaca.

List Washington Post i TV mreža ABC proveli su istraživanje koje je pokazalo da se dvije trećine ispitanika protive ukidanju Obamacarea koji je postao vrlo popularan među Amerikancima.

Nakon nepunih šest mjeseci boravka u Bijeloj kući Donald Trump oborio je i rekord u nepopularnosti među američkim pukom. Podršku mu daje tek nešto više od trideset posto ispitanika.

Ne smeta mu ni Iran

Čak 41 posto Amerikanaca smatra da bi se protiv Trumpa trebao pokrenuti proces opoziva. Za usporedbu, u trenucima kada se počela razbuktavati afera Watergate, 24 posto Amerikanaca smatralo je da bi Richarda Nixona trebalo opozvati.

Trump odustaje i od svojih predizbornih obećanja. U kampanji je najavljivao da će, čim postane predsjednik, odmah izaći iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu. No sada najavljuje da će ga odobriti.

Još ništa od posjeta Trump: Theresa, neću doći u London dok mi ne središ toplu dobrodošlicu Donald Trump ISTRAŽIVANJE Amerikanci nezadovoljni Trumpovim radom Donald Trump i Emmanuel Macron 'RAZGOVARALI SMO DETALJNO' Trump je ipak promijenio mišljenje o važnom svjetskom sporazumu?
RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

  • Tihi:

    Predsjednik SAD-a-navodno izabranik Putina - Donald Trump doživio je još jedan veliki poraz, a zanimljivost vezana uz njega jest da su protiv njega bili ( Od opozicije dobro plaćeni ? ) senatori iz njegove vlastite Republikanske stranke. ( tvrdi neimenovani ... prikaži još!ani izvor!?) Pravi dokaz kako Američki predsjednik je bijeda bijede čak i ključ kofera sa "navodnim aktiviranjem za nuklearni rat " Nose drugi i ne daju mu da priđe njemu ! ( ""prema neimenovanim izvorima"" ) !!! Kako vidimo do sad nije mogao ni na WC ako mu nije provjereno i dozvoljeno od "starijih i pametnijih" majstora !!!! Zato kad vide Putina crkavaju od zavisti jer to je znate vide da je "diktator" čim smije da obnaša dužnost slobodno bez suđenja i neprestanog osporavanja sudova pojedinaca..., Blago Američkom predsjedniku koji živi i radi u slobodi i demokraciji u redu da je teška sprdačina od funkcije .. Jedino što ima slobodu da sluša NATO - Generale i da bomba, napadne sve što mu organiziraju dozvole kuda če ti veče i ljepše slobode ....

  • Avatar mofo
    mofo:

    A tih 41% na kojem uzorku? Koji profil ljudi? To necete napisati? To ko da ipsos ode u rijeku i napravi anketu pa proglasi da vladu slabo podrzavaju u hrvatskoj...