Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasna poruka

Trump Kimu: Bijes i vatru koje spremam svijet još nije nikada vidio

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.08.2017.
u 22:20

Eskalacija je krenula kad se doznalo da je Pyongyang uspio značajno smanjiti nuklearne bojeve glave koje mogu nositi i manje rakete

Ako nastavi s provokacijama usmjerenima prema SAD, Sjeverna Koreja će iskusiti vatru i bijes kakve svijet dosad još nije vidio, poručio je američki predsjednik Donald Trump na tiskovnoj konferenciji, i tim je otovorio eskalaciju napetosti u istočnoj Aziji koju vjerojatno nije očekivao. Naime, Pyongyang je nedugo potom objavio kako razmišlja o raketnom napadu na američki otok Guam gdje se nalazi vojna baza američkih zračnih snaga!

– Pažljivo istražujemo operativni plan za udar u kojem bismo vatrom naših domaćih raketa Hwasong-12 obuhvatili područje Guama – stoji u priopćenju koje je danas izdala sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Usporediv s Trumanom

Naravno, borbena spremnost svih vojnih postrojbi na tom području odmah je podignuta na najvišu razinu, no za sada nema naznaka da se sjevernokorejski napad doista priprema i da će biti izveden u skoroj budućnosti. Gotovo je sigurno da bi sjevernokorejski udar otvorio sukob širih razmjera u koji bi bili, uz SAD, uključeni i Južna Koreja i Japan.

Prilično je izvjesno da je ova sjevernokorejska objava samo retorički odgovor na Trumpovu izjavu o vatri i bijesu, kakva nije uobičajena u međunarodnoj diplomaciji.

– Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un očito ne prepoznaje diplomatski jezik i predsjednik Trump poslao mu je otvorenu poruku. Mislim da je predsjednik samo htio biti potpuno jasan u poruci kako će SAD braniti i sebe i svoje saveznike na tom području – ustvrdio je danas američki državni tajnik Rex Tillerson.

Ova, za sada samo verbalna eskalacija neprijateljstva dolazi samo dvadeset i četiri sata nakon što su zapadne obavještajne službe potvrdile da je Sjeverna Koreja uspjela razviti nuklearnu bombu dovoljno malih dimenzija da je se može postaviti na interkontinentalnu raketu. Ako je to doista točno, Sjeverna Koreja uspjela je prijeći i posljednju veliku prepreku u građenju svojih nuklearnih postrojbi. Za ovaj korak minijaturizacije nuklearne bojeve glave vjerovalo se da će Sjevernoj Koreji trebati desetak godina, no prema svemu sudeći, taj dio posla vojni su znanstvenici iz Pyongyanga uspjeli dovršiti.

Trumpova žestoka poruka nije baš uobičajena u diplomaciji. Ona se jedino može mjeriti s Trumanovom izjavom 1945. kada je pozvao Japan na predaju.

– Ako se ne predaju, mogu očekivati kišu uništenja iz zraka, onakvog uništenja kakvo još nije viđeno na svijetu – ustvrdio je tada Truman. Naravno, okolnosti su u tome trenutku bile znatno drugačije. Sjedinjene Američke Države imale su tada, jedine na svijetu, razvijenu atomsku bombu, a mogućnost uzvrata nije bio moguć. Japan u tome trenutku nije imao ni mogućnost masovnog topničkog udara prema glavnom gradu američkog saveznika, kao što to danas ima Sjeverna Koreja jer na četrdesetak kilometara od Seula ima raspoređeno nekoliko desetaka tisuća artiljerijskih oružja koje mogu ispaliti salve granata u manje od sat vremena. Glavni južnokorejski grad bio bi pri tome gotovo potpuno srušen, a broj žrtava broja bi se u desecima tisuća.

Upravo su Južnokorejci, koji bi mogli postati kolateralna žrtva ovog sukoba, sada izuzetno zabrinuti. Iako su naviknuli na gotovo svakodnevne prijetnje koje dolaze sa sjevera, zbog kombinacije oštre retorike, očito dovršenog razvoja sjevernokorejskog nuklearnog programa, ali i nepredvidivosti poteza Donalda Trumpa, sada im više nije svejedno.

– Ovo što Kim Jong-un radi nas zabrinjava. Situacija je prilično zastrašujuća i nitko mirno ovdje ne spava – ustvrdio je Yeon Eui-sook, stanovnik glavnog južnokorejskog grada.

Nema pravog odgovora

Da sjevernokorejski lider kim Jong-un ipak ima smisla za diplomaciju, pokazuje i činjenica da je usred ove eskalacije napetosti naložio oslobađanje britanskog svećenika Hyeona Soo Lima, 62-godišnjeg misionara koji se u tamošnjem zatvoru nalazi već dvije godine.

Prema svemu sudeći, američka administracija nema pravi odgovor na sjevernokorejski problem. Riječ je o režimu koji ugnjetava svoje stanovništvo, koji je u zavadi gotovo sa svim susjedima, ali i o režimu koji je sada već, u vojnom smislu, toliko ojačao da bi svako otvaranje sukoba neminovno dovelo do destrukcije u okolnim zemljama. A kako će se doista stvari odvijati, sada se više ne može predvidjeti, no ova je igra otišla dalje nego li je itko očekivao.

Komentara 24

KI
Kissinger
00:07 10.08.2017.

Trampu-nisam očekivao da te svojim izmišljotinama vozaju od W.P--------------do N.Y.T !¨!¨! napravit ćeš veliko sranje kao tvoji prethodnici u Iraku,Libiji i Siriji-zahvaljujući lažima američkih udbaša.

Avatar mama mia
mama mia
06:53 10.08.2017.

Uvijek ista priča nađu se dve budaletina a onda narod strada

GV
golub Vaso
23:31 09.08.2017.

jenki go home

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije