Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog slobode govora

Don Damiru Stojiću zbog referenduma prijete smrću

Damir Stojić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.11.2013.
u 08:05

Na Youtubeu ispod snimke jednog od Stojićevih govora u komentaru se poziva na njegovo ubojstvo. Udruga Vigilare priprema kaznenu prijavu, smatrajući da su za atmosferu nesnošljivosti krivi političari i dio medjia

Zbog referenduma o braku studentskom kapelanu don Damiru Stojiću zaprijetili su ubojstvom, javila je udruga Vigilare! Vigilare upozorava da je "stanje alarmantno", jer je očito da su protivnici referenduma toliko ispolarizirali javnost da je na internetu jučer osvanula i prijetnja smrću jednom katoličkom svećeniku.

- O tome koliko je trenutačno stanje alarmantno i ozbiljno govori slučaj prijetnje smrću zagrebačkom studentskom kapelanu don Damiru Stojiću, koja je izrečena na internetskom Youtube kanalu "Nova Eva" s aktualnom temom "Brak je zajednica muškaraca i žene“. Komentarom ispod video-snimke jedna je osoba javno pozvala na ubojstvo don Damira Stojića. Kaznena prijava se priprema te ćemo na vrijeme izvijestiti javnosti – kaže dr. sc. Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, koji čuva presliku prijetnje s interneta.

Batarelo kaže kako su za atmosferu nesnošljivosti krivi političari i dio medija.
- Političari trenutačno vladajućih stranaka svojim su izjavama i javnim istupima učinili atmosferu u hrvatskom javnom prostoru izrazito negativnom, do te mjere da se situacija ozbiljno radikalizirala. Podsjetimo, 6. studenoga zastupnik HNS – LS-a Igor Kolman govorom mržnje diskriminirao i stigmatizirao sve potpisnike i podupirajatelje građanske inicijative U ime obitelji nazvavši je "prljavim pokretom“, a Vesna Pusić kao predsjednica HNS – LS-a nije se očitovala u roku od tjedan dana kako smo od nje zatražili u poslanom joj dopisu, čime je podržala takav govor mržnje i diskriminacije. Zastupnik SDP-a Nenad Stazić 14. studenoga skandaloznim je i opasnim govorom aluzije, pak, povezao inicijativu U ime obitelji s fašističkim režimom i logorima. Toj atmosferi uvelike pomažu i mediji poput Jutarnjeg lista koji se otvoreno stao na stranu protivnika referenduma, kao i javna televizija (HRT) koja svojim pristranim informiranjem javnosti sve očitije pokazuje isti stav u situaciji u kojoj mora biti objektivna. Takav je neprofesionalizam doveo i do sramotnih diskriminacijskih izjava poput one psihologinje Mirjane Krizmanić od 14. studenoga o djeci u domovima kao mentalno zaostalim osobama – kaže Batarelo.

- Dosta je ove hajke vladajuće političke i medijske 'elite' koja kroz svoje ideološke i huškačke izjave negativno utječu na javno mišljenje te (ne)izravno dovodi do ugrožavanje ljudskog života. Svatko ima pravo na svoje čak i iskrivljeno mišljenje o nekoj temi, ali nema pravo poticati otvoreno nasilje zbog nepromišljenih riječi netrpeljivosti i mržnje. Tražimo odgovornost od političara i javnih medija da budu objektivni i otvoreni za drugo mišljenje, te tako potiču kod hrvatskih građana demokratsko ponašanje, a ne totalitarnu isključivost i nasilje – kaže Batarelo.

Komentara 106

RH
RHAlanFord
08:28 17.11.2013.

Sada se vidi tko je za demokraciju, a tko nije.

RE
@ revenge
08:26 17.11.2013.

Partija SKH u konspiravtivnom dejstvovanju..Željko Jovanović u deliriju..

FE
fellix
08:34 17.11.2013.

Ma vidi vraga, pa ko bi reko da tetkice znaju i prijetiti !!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije