Naslovnica Vijesti Hrvatska

Don Stojić na Ultri: Dugo sam promatrao djevojku na nogostupu, nitko joj nije prilazio

Papa Franjo poziva nas da izađemo iz naših samostana i da stvorimo tzv. kulturu susreta, da budemo tamo gdje je narod. Za mene salezijanca to još znači da budem tamo gdje su mladi - napisao je Stojić
17. srpnja 2017. u 13:03 33 komentara 10974 prikaza
Damir Stojić
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/4

Studentski kapelan don Damir Stojić i ove je godine došao na splitsku Ultru. Na svom je Facebook profilu sinoć objasnio zašto je ponovno, drugu godinu zaredom, došao na najveću svjetsku zabavu elektronske glazbe. Njegov status donosimo u cijelosti:

Split: Svećenici pod geslom "never thirst" na raspolaganju partijanerima, dijele im i vodu Nije šala I svećenici na Ultri: 'Dijelimo vodu i ljubav'

- Zašto si došao na Ultru? Podržavaš li Ultru? Kako se osjećaš na Ultri? Je li Ultra mjesto za svećenika? Ovakva i druga pitanja me bezbroj ljudi – vjernika, partijanera i novinara – pitalo ovih dana. Da, bio sam na Ultri ove godine, kao i prošle, zajedno s pedesetak drugih mladića i djevojaka, volontera iz cijele Hrvatske. U Evanđelju čitamo kako su Isusu postavljali slična pitanja.

Mnogi nisu razumjeli Isusovo ponašanje pa su tražili odgovore i objašnjenja. Isus je odgovarao pričama i prispodobama. Priče su puno uvjerljivije od teorija i argumenata jer nas otvaraju za poruku koju nose. Želim stoga odgovoriti na ova pitanja s tri priče. Primijetio sam djevojku, kasnije mi je rekla da se zove Bethany, iz Irske, kako sjedi sama na nogostupu u lošem stanju. Dugo sam je promatrao. Nitko joj nije prilazio. Kada sam ju upitao kako joj je, rekla je da je sama i da joj nije dobro. Donio sam joj vode. Prebacio sam njenu ruku preko svoga ramena i odveo je do šatora hitne pomoći gdje su je preuzeli i zbrinuli.

 

Petorica Židova iz Izraela zaustavili su se kod nas kako bi se napili vode. Kad su primijetili da sam svećenik upitali su me vjerujem li da su Židovi još uvijek izabrani narod. Odgovorio sam potvrdno; Židovi su još uvijek izabrani narod jer Bog ne povlači svoje riječi. Ispitivali su moje znanje židovske povijesti spasenja. Osim što sam pobrkao imena žena patrijarha, bili su zadovoljni mojim odgovorima. Na kraju smo zajedno izmolili omiljenu židovsku molitvu na hebrejskom, Sh'ma Israel, a jedan od njih pozvao me u Svetu Zemlju rekavši da je to moja domovina.

Nepoznati Talijan došao je do mene, poljubio mi ruke, zagrlio me i zahvalio što sam tu. Ja sam mu dao križić na čelo i on je otišao dalje. Takvih je susreta bilo mnogo.

Zašto sam došao na Ultru? Papa Franjo poziva nas da izađemo iz naših samostana i da stvorimo tzv. kulturu susreta, da budemo tamo gdje je narod. Za mene salezijanca to još znači da budem tamo gdje su mladi. Na Ultri među mladima nismo propovijedali ili naučavali neku doktrinu. Zapravo, mi smo nauk i doktrinu stavljali u praksu. Dijelili smo vodu žednim ljudima. Ništa drugo. Neki su zahvalili, neki nisu. Neki su stali razgovarati, neki nisu. S nekima smo molili.

Mnogi me pitaju je li bilo nekih neugodnosti ili negativnih iskustava? Da, bila su dva: bura i neki naši mediji. Oba su bile neugodna jer su bacala prašinu ljudima u oči i ometala naš posao.

Na kraju, želim odgovoriti na pitanje je li svećeniku mjesto na Ultri? Prisjećam se Isusa Krista kod zdenca, kad je susreo Samarijanku.

S odmakom od dvije tisuće godina, za nas zapadnjake to nije problem, ali u Isusovo vrijeme biti kod zdenca i razgovarati sa ženom Samarijankom bilo je nezamislivo i gotovo sablazno. No Isus je ipak tamo bio. U tom susretu Isus nudi Živu Vodu i krši sve tabue i društvena očekivanja jer je bio spreman učiniti sve za čovjeka. Zato sam ja bio na Ultri.

Damir Stojić DON DAMIR STOJIĆ 'Pomalo mi je žao što Amerika nije dobila prvu predsjednicu; već bi je imali da je nisu abortirali' Dunja Ercegović Stala pred povorku Don Damir Stojić: Dunja Ercegović je proročica! Damir Stojić 'Ubijamo djecu' Don Damir Stojić objasnio izjavu o trudnoći kod silovanih žena

 

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Cat
  Cat:

  Bravo za don Stoića, kršćanstvo se živi i propovijeda se djelima. Riječi bez djela ne vrijede, a vjera bez djela je mrtva.

 • Avatar Feniks
  Feniks:

  👍👍👍 slažem se!

 • Avatar šta
  šta:

  Konačno da naši mediji donose i jednu pozitivnu i lijepu priču o istinskom svjedoćenju kršćanske ljubavi, koja ne mora biti mrtva teorija već praksa. Svaka čast Don Damiru Stojiću, to je pastir Crkve Isusove i velikan ovog društva.