Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Don Damir Stojić o snimci vježbanja u crkvi: 'Dogodila se gruba povreda svetog prostora'

Ja se zaista nadam da gosp. Valentić i gosp. Cimerman nisu znali što čine, poručio je
01. prosinca 2020. u 18:52 94 komentara 38949 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Župljanima i vjernicima u utorak popodne na svojoj Facebook stranici zbog skrnavljenja crkve obratio se i župnik iz Sv. Mati Slobode don Damir Stojić, navodeći kako se „dogodila gruba povreda svetog prostora i naših svetinja“. Komentirao je slučaj u kojem je fitness trener Mario Valentić vježbao u crkvi.

„Kao župnik, svećenik, vjernik i čovjek dijelim vaše osjećaje i emocije koje ste mi prenijeli putem stotine poruka i mailova sinoć pa i danas, a to su ljutnja, razočarenje, uvreda, ali ponajviše žalost.

neshvaćena poruka Mario Valentić radio sklekove u crkvi pa izbrisao video: 'I ja sam vjernik, žao mi je zbog svega'

Naime, u razdoblju od subote 28. do ponedjeljka 30.11., dvojica muškaraca i jedan snimatelj bez naše su suglasnosti i znanja ušli kroz glavna vrata župne crkve. Inače, glavna su vrata crkve preko dana otvorena kako bi se vi, vjernici, mogli uvijek moliti pred Presvetim oltarskim sakramentom. Dotični su snimili video kako vježbaju u našoj kapelici, ispred svetohraništa gdje čuvamo Presveto Tijelo Kristovo. U završetku ovog video uratka iznose svrhu i cilj ove radnje, a to je protest što su fitness klubovi zatvoreni, a što crkve mogu primati do 25 vjernika“, objasnio je Stojić što se događalo u crkvi i kako su Valentić i Cimerman ušli u nju.

Rekao je i kako posve razumije njihovo ogorčenje zbog novih epidemioloških mjera te podržava „njihovo pravo na izražavanje vlastitih misli i stavova, ali ne tako da pritom oskvrnjuju i obezvrjeđuju mjesto na kojem tisuće ljude u molitvi pronalazi snagu i nadu za nošenje svojih svakodnevnih životnih križeva“.

„Ja se zaista nadam da gosp. Valentić i gosp. Cimerman nisu znali što čine. Jutros sam razgovarao s nadležnim crkvenim poglavarima i ovih dana ću vas detaljnije obavijestiti o zadovoljštini koju ćemo mi kao župna zajednica učiniti. Razmatramo o mogućnostima i potrebi prekršajne odnosno kaznene prijave. Navodno su neki od počinitelja izrazili žaljenje zbog počinjenog, stoga se iskreno nadamo ispravljanju ove situacije mirnim putem na dobro sviju“, kaže don Damir Stojić.

„Dragi župljani i vjernici, znam i razumijem da ste i vi duboko povrijeđeni, razočarani i žalosni zbog ovog čina, ali ja vas molim da se ponašamo kao kršćani te da očuvamo svoje dostojanstvo i poput Isusa i mnogih svetaca opraštamo te da pronađemo način da nam ovo svima bude na rast i posvećenje. Poput Isusa izgovorimo riječi: „Oče, oprosti im, ne znaju što čine!“ (Lk 23,24)“, piše Stojić u svome obraćanju vjernicima.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar arator
  arator:

  Kad se covjek pogubi u svojoj samodopadnosti...

 • Lajavac:

  Ne znam bi li se ova dva junaka odlučili malo vježbati mišiće u džamiji, npr. u Parizu.

 • Avatar Burviles
  Burviles:

  kakvo žaljenje i zakaj popuštat,treba ih prijaviti i kazniti da drugima ne padne na pamet još nekaj gorega raditi u crkvi !!