Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUKČIJE UČENJE POVIJESTI
Povratak na članak

Domovinski rat: što uče drugdje u EU

Istražili smo kako se hrvatski obrambeni rat prezentira učenicima u Njemačkoj, Italiji, Finskoj... Ne imenuju agresora, ne idu u detalje, bitno je da učenici shvate posljedice nacionalizma

Komentari 107

CU
cupus
08:47 02.12.2016.

Svi izbjegavaju povjesnu istinu kad o njoj sami pisu. Nizozemci( uglavnom) ne znaju da su bili pirati, ne spominju ni pokolj dasetak tisuca Indonezana na Baliju ( ubijemi goloruki u jednom satu jer su bili protiv kolonista) i puno slicnih stvari u svakoj zapadnoj zemlji...

VL
DU
Deleted user
07:29 02.12.2016.

Koga briga sto oni misle? Svi oni imaju dio svoje povijesti o kojoj drugi misle drugacije od njih.Cinjenica je da imamo svoju slobodnu domovinu koju trebamo voljeti,graditi i cuvati.Psi laju karavana prolazi.

VL
ST
stomiovotreba
10:31 02.12.2016.

Ja zivim u inozemstvu. I ovdje misle da se radilo o gradjanskom ratu - dva balkanska plemena se opet potukli. Problem je sto mi nista ne radimo da se to promijeni.

VL
OB
obivankenobi
08:56 02.12.2016.

Nacionalizam nije kriv za rat. Za rat su krivi srbi i velikosrpske ideje. Svi ostali su htjeli samo slobodu, a nametnut nam je rat. Također u propaloj jugi bio je pozeljan nacionalizam, ali jugoslovenski nacionalizam. Hrvatski je zatiran u ime "bratstva i jedinstva". Bratstvo i jedinstvo vidjeli smo devedesetih, a vidimo ga i danas u Hrvatskoj gdje jos postoje jugonostalgicari koji bi dijelili na "mi ili oni". To su ostaci komunizma i njihove djece koji promoviraju zlocinca tita i sve komunisticke zlocine.

VL
DU
Deleted user
09:12 02.12.2016.

Te priče o ratu vam ne drže vodu više,rat je bio i prošao a politika se i danas vodi kao da je država u ratu,morate naučiti da je rat jedno a politika nešto drugo zato je problem u politici koja je gubitnička,Srbi su preokrenuli pilu i vode pobjedničku politiku tkzv ko nas bre zavadi

VL
DU
Deleted user
09:32 02.12.2016.

Ovo samo dokazuje da je politika svih predsjednika i Vladi RH nakon 2000 bilo pogubno i da smo na pravom putu da se nastave ratovi na području bivše juge.

VL
Avatar pendreck
pendreck
10:14 02.12.2016.

Eh Hrvati moji, da li u Vasim skolskim knjigama pisu primjerice ovi podati? ...Naravno da ne...a Zasto? eh to je posao za istazitelsko novinarstvo. u agresiji na Hrvatsku je ubijeno 7263 civila i 6891 vojnika! Dakle meta su bili uglavnoavno civili!!!Agresor je ubio 3182 žena, ranio 3560 žena ,s tim da su stradale žene bile civilne osobe!srpsko crnogorski agresor sustavno je uništavao više od 500 hrvatskih gradova i sela, a samo tijekom 1991. i 1992. izvedeno je više od 30 000 artiljerijskih i zračnih napada po najgušće naseljenim hrvatskim područjima.Srbi su u ratu preko pet tisuća puta napali samo bolnice! Mozete naci u knjizi knjige ‘Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku’ , Andrija Hebrang

VL
DO
doktorica
08:26 02.12.2016.

krivo je jer nismo proglasili rat i tražili ratnu otštetu

VL
IL
ilijan
08:35 02.12.2016.

Od prilike uče realno osim da su srbi protjerani, to ja ispravljam srbi su sami pobjegli usljed njihove propagande da se sklonu na par dana i da će se brzo vratiti. Sami su se etnički očistili na što im ja čestitam.

VL
MA
matador007
08:16 02.12.2016.

A što o Domovinskom ratu znaju djeca agresora koji su abolirani!?E,tu bih voljela vidjeti odgovore.

VL
OV
Ovozemaljski
07:33 02.12.2016.

Najbitnije je da imamo Hrvatsku, slobodnu i demokratsku, izgradit cemo je i sutra ce biti najsjajnija zvijezda na zastavi EU. Pozdrav svim Jugoslavenima, znam da vam nije lako, kao sta nije bilo lako biti Hrvat u Jugi.

VL
QQ
qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
08:29 02.12.2016.

Nije to nikakva kompleksna povijest, postoje dokumenti o stvaranju etnički čiste v.srbije, dakle nikakav građanski rat. Svi u hr koji tvrde da je bio g.rat su bili povezani sa vrhom vlasti u bivšoj državi. Po meni, sa hdz-om nije nam lako ali sdp-hns i još malo pa smo opet prvo nekakva juga a onda opet v. srbija.

VL
Avatar future Gohan
future Gohan
09:42 02.12.2016.

Budimo iskreni, prvo u samoj RH se lome koplja o povijesti u nas, agresija koju smo preživjeli... Drugo, jeste li imali u rukama povijesne knjige tih zemalja, što li uče o drugom svjetskom ratu ili pak nekim drugim stvarima, daleko je to od one povijesti koja se učila i uči kod nas o tom vremenskom razdoblju, isto se može napisati i o prvom svetskom ratu i drugim stvarima. Nebitno na kraju krajeva. Uzmimo danas Siriju, dešava se sad u ovom trenu, znate i ami koliko "istina" o tom sukobu je na djelu... Stvar jest da večina nas je tu agresiju preživjela i kako čete svoju djecu učiti, to je sve... da nikad više ne budu uhvačeni na spavanju, da nikad više kao guske ne srljaju u maglu, da nikad više komšija nema priliku nož u leđa zabiti pjesmom...

VL
JU
juice
12:27 02.12.2016.

(10-25 tisuća mrtvih i 320 tisuća protjeranih do kraja rata u Hrvatskoj te 140-250 tisuća mrtvih i 2,5 milijuna protjeranih do kraj rata u Bosni) To je slika i ogledalo Beograda onda i danas...drugo vrijeme isti običaji isti akteri istog mentalnog sklopa.

VL
DU
Deleted user
14:46 02.12.2016.

To je to, uči se ekipu da je počinjeno čišćenje, a ne i to da ih nitko nije čistio već su sami dobrovoljno napustili ili ostali, a određeni su se i vratili i nikom ništa. Malo po malo pa ćemo biti i teroristi. Isto kao što sada rade Assadu i kurdima da su oni okrutni i ubijaju djecu, pucaju po bolnicama, ali to što se teroristi raznose, režu glave, to nije problem.

VL
DA
davnor
11:09 02.12.2016.

Nemogu a da se neosvrnem na ovo pisanje kako neko vani može znat što se desilo u hrvatskoj kad i kod nas političari poput pušićke josipovića i ostale stpske bratje tumače na drugi način a vani nam je i danas diplomacija jugoslavnska ili srpska.

VL
PP
pp
11:22 02.12.2016.

"Pozornost se pridaje nacionalizmu". S pravom. Nacionalizam je vrlo aktualan. Brexit, Trump, pad Merkel, brisanje socijalista u Francuskoj...sve to je uzrokovano između ostalog i ovakvim učenjem povijesti...to je poludjeli liberalizam. Ne treba se oko toga uzrujavati, ali trebamo znati na čem smo. Ovo je pogrešno. I nije dobro. Za njih. Jel mala finska djeca ne uce povijest već religijsku interpretaciju svijeta. Zato je zapad u krizi. I trebate znati da su komentari isti ovakvi i na stranicama engleskih, američkoj, španjolskih novina. Svi isto misle. Većina Engleza, Amerikanaca je ogorčena na način na koji se predaje engleska i americka povijest. Zato su se počeli i javljati pokreti reakcije. Prije pada slijedi vrhunac. Liberalni establišment je doživio svoj vrhunac. Na nama je da se ne uzbuđujemo. Samo da budemo pametni, a ne impresionirani. Ipak nas stari dobri prijatelj Soroš u Americi pokušava srusiti novoizabranog predsjednika i podriva američki demokratski poredak, pa se sad Amerikanci javno pitaju, zašto taj tip nije uhićen. Zašto nije u zatvoru. Zašto nije protjeran. To je smutljivac. Jednako kad je rusio predsjednika Tuđmana kao i kad rusi Trumpa. A i njegova povijest je za kos za smeće. Ali u papir. Reciklirajmo. Cuvajmo Hrvatsku :)

VL
Avatar Becarina
Becarina
15:11 02.12.2016.

Pisao "ministar Jovanovic. Nije tako davno kad je nosio udzbenik na provjeru vojvodi Nikolicu u Beograd a svi zaboravili .

VL
GU
gunslinger
19:00 02.12.2016.

Pitam se što Belgijanci uče o Kongu.

VL
ST
stefj
10:16 02.12.2016.

Glede rata ima puno krivice same Hrvatske i njezine nekonzistentne politike. Kako dođe neka vlada ili predsjednik, tako se mijenja pogled na rat. Pogledajte izjave donedavne ministrice vanjskih poslova ili predavanja jednog predsjednika u SAD-u... Ako na to dodamo "domaće" povjesničare koje zadnjih 15 godina guraju lijevi mediji, tipa Jakovina i slični, zapravo je čudno što se ne uči da smo mi sami krivi za rat i da smo se sami napali...

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.