Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO

Domac: Zelena transformacija je prilika koju Hrvatska mora iskoristiti

HRT
16.02.2021.
u 23:10

Državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg ističe kako je Hrvatska jedna od 13 zemalja koje su dostavili prijedlog.

Sve članice Europske unije trebaju do kraja travnja dostaviti Plan oporavka i otpornosti. Uzevši kako trideset posto sredstava treba biti usmjereno za zelenu tranziciju, u sklopu ključne strateške smjernice Unije Zelenog plana. U HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljalo se o potencijalima Hrvatske i zanemaruje li se važnost zelene politike. 

- Mi još moramo dobar korak napraviti da to budemo, po prirodnom potencijalnu, moramo raditi odgovrnije i sustavnije. To je prilika za više generacija, ističe dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu. 

Državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg ističe kako je Hrvatska jedna od 13 zemalja koje su dostavili prijedlog. 

- Mogu istaknuti da je klimatska komponenta, 5,96 milijardi eura nepovratnih sredstava, a u svim tim komponentama dominantna je zelena nota. Ovo je iznimno velika prilika koju će se Hrvatsku smjestiti na kartu zelenih zemalja, kartu zemalja koje se brinu o svojem okolišu - objasnio je Šiljeg.

Tomislav Sokol pak navodi kako je Hrvatska napravila veliki iskorak. 

- Bit će potrebna velika ulaganja za sve uvjete koje ljude čekaju, ali mi smo u puno boljoj situaciji nego druge države, ali ljude treba obrazovati za sve što će se događati, kaže hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. 

Saborska zastupnica Sandra Benčić koja je ujedno i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode ističe važnost Zelenog plana. 

- Zelena transformacija je zaista izuzetna prilika, ne samo da imamo bolje gospodarstvo, nego kvalitetnija radna mjesta, napominje Sandra Benčić. 

-  Mi moramo adresirati i spriječiti sve negativne procese iz prošlosti. Cijela priča zelene transfromacije je jedna prilika koju moramo iskoristiti. Zelena transfromacija je zapravo trijumf znanosti u Europskoj uniji, dodaje Domac.

Ključne riječi

Komentara 6

BR
Branitelj2020
05:56 17.02.2021.

Takozvana zelena trasnformacija je jedna velika prijevara. A u priči o 5,6 milijardi bespovratnih sredstava slučajno su "zaboravili" spomenuti obvezno 30% vlastitog učešća što iznosi 1,68 milijardi koje bi mi morali dati iz svog džepa za nepouzdane izvore energije koji se uz sve to uopće ne proizvode u Hrvatskoj.

ST
stefj
00:05 17.02.2021.

Kod tog "zelenog" treba jako paziti što ima smisla i ne slušati standardne zelene naricaljke koje nemaju puno smisla. Ti zeleni su donijeli toliko lošeg u prošlosti, da su si dovoljno stvari natovarili na vrat i da ih treba ignorirati... Koji je smisao zelenog kao npr. solarna elektrana na Visu gdje je trebalo posjeći šumu i makiju na cijelom brdu da se postave solarni paneli koji daju struje manje od diesel generatora u kućici manjoj od 10 kvadrata? I još k tome dovesti gomilu štetnih akumulatora da bi se dio energije mogao spremiti i trošiti po noći?... Ili kako će to izgledati kada imate hrpu električnih polovnih automobila na smetlištu koje nitko ne želi kupiti, čije baterije su izuzetno štetne za okoliš i teške za zbrinjavanje?... To je tako kada se ne sluša struka ili se sluša kupljena struka. Solari imaju smisla eventualno na krovovima kuća, vjetroelektrane imaju smisla ako se uz njih rade balansne termoelektrane, jedino geotermalne elektrane imaju smisla jedino je pitanje njihove isplativosti kod nas... Pri tome nikoga ne brine što Hrvatska mora uvoziti preko 40% el. energije, dio toga je skupi interventni uvoz radi "zelenih" elektrana koje imamo...

Avatar Terra
Terra
23:27 16.02.2021.

Zelena transformacija uopće nije zelena.....ima već dosta studija i rasprava o tome. Čak je i Michael Moore napravio odličan dokumentarac o tome Planet of the human u kojem je dosta toga objašnjeno o toj "zelenoj" transformaciji. Pogledat i dokumentarac Green lie . Odlično. Na kraju krajeva evo sad upravo u Njemačkoj za vrijeme ovih zimskih oluja ostali su bez energija na solarnim panelima i vjetrenjačama. Ja osobno sam za nuklearnu energiju....sa još jednom nuklearnom elektranom riješili bi dosta toga što se tiče energije za industriju i kućanstva. Koliko znam neki bivši djelatnici Green peacea su danas pobornici nuklearne energije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije