Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transnacionalna dolina vodika

"Dolina vodika Sjeverni Jadran" prvi korak prema zelenoj budućnosti regije!

Jadransko more
Zvonimir Barisin/PIXSELL
09.11.2023.
u 11:38

U srpnju 2023. godine konzorcij od 37 partnera iz zemalja Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji potpisao je ugovor s organizacijom Clean Hydrogen Partnership o sufinanciranju projekta „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ s 25 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Dolina vodika Sjeverni Jadran prva je transnacionalna dolina vodika u EU, koja spaja dvije zemlje i jednu regiju. Provedba ovog projekta u okviru programa Horizon Europe usmjerena je na uspostavu doline vodika te se provodi od 1. rujna 2023. Projekt će trajati 72 mjesec, a sadržava sedamnaest pilot projekata na sva tri partnerska teritorija.

Koncept projekta obuhvaća cijeli lanac vrijednosti obnovljivog vodika, od njegove proizvodnje, skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, prvenstveno industriji te kopnenom i pomorskom prometu. Projekt je dobio najveću ocjenu od svih vodikovih projekata koji su prijavljeni na poziv, a Europska komisija ga je istaknula kao vodeću inicijativu.

U partnerstvu sudjeluje ukupno 37 organizacija (34 partnera i 3 pridružena partnera): poduzeća, sveučilišta, instituti i druge javne ustanove s tri teritorija: Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji. S područja Hrvatske u projekt je uključeno 6 tvrtki (Indeloop iz DOK-ING grupe, Maritime Center of Excellence, Dilj iz NEXE grupe, Gitone Kvarner, ACI i Active Solera), 3 znanstveno-istraživačke organizacije (Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Rijeci – Tehnički fakultet i Sveučilište u Splitu – Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje) te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Od ukupnog iznosa hrvatski partneri dobit će 7,4 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Industrijski dionici iz sve tri zemlje razvit će pilot projekte za proizvodnju više od 5000 tona zelenog vodika godišnje iz obnovljivih izvora energije te za njegovo skladištenje, distribuciju i korištenje. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je stvaranje tržišta obnovljivog vodika, kako u pogledu potražnje tako i u pogledu ponude, što bi ga učinilo konkurentnim energentom budućnosti. Uvođenjem naprednih tehnologija za iskorištavanje vodika te razvojem znanja i infrastrukture, projekt slijedi i druge ključne ciljeve europskog Zelenog plana. To se posebno odnosi na dekarbonizaciju glavnih industrijskih sektora, poput proizvodnje čelika i cementa, kao i na održiva transportna rješenja za smanjenje ugljičnog otiska. Na ovaj način projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran započinje stvaranje cjelovitog ekosustava za prelazak na korištenje obnovljivog vodika koji uključuje proizvodne i uslužne djelatnosti za potrebe kućanstava i građana, čime se stvaraju i radna mjesta budućnosti planiranjem potrebnih vještina i kompetencija.

Svemu je prethodilo potpisivanje pisma namjere između Slovenije, Hrvatske i regije Friuli Venezia Giulia u Italiji, a u ime Hrvatske čitav proces vodilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Tako je prepoznata važnost regionalne suradnje i prekogranične doline vodika u poticanju energetske tranzicije i promicanju sektorske integracije između transporta, industrije i krajnjih korisnika u zajednički ekosustav. Potpisnici su se obvezali na provedbu zajedničkog programa inovacija i projekata suradnje kako bi se ubrzala implementacija rješenja temeljenih na vodiku, jačanje lokalnih vodikovih ekosustava i izgradnja međuregionalnih lanaca vrijednosti.

U projektu Dolina vodika Sjeverni Jadran iz akademske zajednice sudjeluju Universita degli studi di Trieste, Univerza v Ljubljani te Sveučilište u Rijeci, sa svojim sastavnicama Fakultetom za fiziku i Tehničkim fakultetom, kao i pridruženim partnerima Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (istraživački tim prof. emmeritusa Frana Barbira) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (istraživački tim prof. Ankice Kovač).

„Sveučilišta će u projektu brinuti o monitoringu implementiranih vodikovih tehnologija kako bi se moglo objektivno ocijeniti učinkovitost i optimizirati nove i inovativne procese u povezanim industrijama. Također ćemo posebnu pažnju usmjeriti na razvoj mikrokvalifikacija iz vodikovih tehnologija koje će zatim biti ponuđene kako studentima povezanih studija (od strojarstva, elektrotehnike do pomorstva) tako i inženjerima koji već rade u tim sektorima i koji nestrpljivo čekaju mogućnosti usavršavanja u ovim temama. Te mikrokvalifikacije bit će ponuđene ne samo studentima NAHV sveučilišta već i za 3 europska sveučilišna saveza u kojima smo partneri, konkretno studentima YUFE saveza u slučaju Sveučilišta u Rijeci. Brinut ćemo za razvoj istraživanja u tom području i nastojati međusobno umrežiti mlade znanstvenike – doktorande i poslijedoktorande, pogotovo zato jer se radi o izrazito interdisciplinarnim istraživanjima, a k tome i temeljnima i primijenjenima. Radit ćemo na podizanju svijesti i razumijevanju toga što nove vodikove tehnologije donose građanima. Odgovorni smo i za istraživanja društvenih i ekonomskih promjena koje će razvoj vodikovih dolina donijeti.

Sveučilište u Rijeci značajno je posvećeno djelovanju u zajednici, što naravno uključuje i suradnju s gospodarstvom. U ovom trenutku, Sveučilište je pored partnerstva u NAHV projektu, voditelj European Digital Innovation Hub Adria (EDIH Adria) te partner u INNO2MARE projektu, koji su fokusirani na inovacije u digitalnom, odnosno u pomorskom sektoru. Dodatno razvijamo suradnju s Graz University of Technology koji je vrhunsko sveučilište upravo u interdisciplinarnim i primijenjenim istraživanjima, te smo jedan od pokretača i partnera Maritimnog inovacijskog klastera MARINN u našoj županiji“, izjavila je prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

„Ponosna sam što su i dvije tvrtke iz Lürssen grupe dio ove značajne inicijative i što ćemo od samog početka sudjelovati u stvaranju lanca vrijednosti vodika u regiji. Ova suradnja ne samo da potvrđuje našu predanost održivim rješenjima, nego također naglašava važnost regionalne integracije u budućim energetskim projektima. Ono što je bitno za Hrvatsku da ćemo kroz ovaj projekt dobiti Regionalni centar za vodik, a članice Lürssen grupe intenzivno će raditi i na projektu razvoja i opremanja plovila na vodikov pogon”, izjavila je direktorica tvrtke Maritime Center of Excellence Teuta Duletić.

Tvrtka ACI d.d. planira isporučiti rješenje za održivi morski turizam kroz nove energetske koncepte s proizvodnjom vodika i korištenjem vodika u višesektorskom pristupu na transnacionalnom teritoriju.

„40 godina duga tradicija, kao i kontinuirano implementiranje visokotehnoloških rješenja usmjerenih na održivi razvoj, energetsku učinkovitost te zelenu tranziciju poslovanja, prometnuli su ACI u logičnog partnera u projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“. Prepoznali smo potencijal čistog vodika kao faktora koji može transformirati energetsku infrastrukturu i poslovanje te me veseli što sudjelovanjem u procesu, zajedno s partnerima, otvaramo vrata prema održivoj i čistoj budućnosti“, izjavio je Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije