Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Doktorica otkrila: Ako ste alergični na jaja, nećete se moći cijepiti protiv koronavirusa

Prijedlog je da se ugledamo u cijelu Europu. Ako je Njemačka pripremila punktove, zašto ne bismo i mi, pita se doktorica.
18. prosinca 2020. u 12:11 15 komentara 6783 prikaza

Dr. Mirela Marković iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) otkrila je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 kako obiteljski liječnici još uvijek ne znaju kako će se provoditi cijepljenje protiv koronavirusa te da u ovom trenutku nemaju informaciju moraju li testirati svakog pacijenta prije toga. 

Nove mjere u Hrvatskoj Nove mjere Okupljanje samo za dva kućanstva, zabrana izlaska iz svoje županije, teže do propusnica...

Naime, jučer je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak s predstavnicima obiteljskih liječnika u vezi s cijepljenjem protiv koronavirusa. Obiteljski liječnici na njemu su iskazili svoju zabrinutost da bi im redovit rad mogao biti narušen zbog cijepljenja pacijenata. 

Na sastanku su liječnici iznijeli prijedloge o kojima govore već dulje vrijeme i dali su provedbeni plan za cijepljenje. Ističe da će cijepiti, ali da isto tako nužno je znati da je cijepljenje drugačije od ostalih i da mnoge ordinacije nemaju potrebne uvjete za sve postupke cijepljenja. n

- Prijedlog je da se ugledamo u cijelu Europu. Ako je Njemačka pripremila punktove, zašto ne bismo i mi? Znači, punktovi koji bi bili osigurani i s epidemiološkim mjerama, ali i sa zdravstvenim osobljem, administrativnim osobljem koje bi upisivalo podatke, rekla je Marković i dodala da su predložili i digitalnu platformu na kojoj bi se pacijenti upisivali.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Prijedloge podržali Kaić i Capak

Marković je rekla da su njihove prijedloge podržali Bernard Kaić i Krunoslav Capak iz HZJZ-a, ali da oni nisu ti koji mogu donijeti odluku, zbog čega bi ministar trebao biti na tim sastancima. Marković je objasnila da, ako to budu radili u svom radnom vremenu, svi ostali pacijenti neće imati skrb.

- I ovako nas se stalno proziva da smo nedostupni, bit ćemo još nedostupniji. Mislim da to nikome nije cilj, poručila je i istaknula da još uvijek nemaju informacije o tome koji će biti ritam cijepljenja.

Paradoks romske nacionalne manjine Integracija Roma Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

- Organizacija još nije nikakva. Mi ne znamo kako će se to cijepljenje provoditi. Mi nemamo tu informaciju moramo li svakog pacijenta prije toga testirati. To još nitko nije rekao, poručila je Marković i naglasila nužnost cijepljenja te otkrila kako će se i ona sama cijepiti. 

Upitana o virusu kazala da o virusu ne znaju sve, ali su u ovom trenutku pametniji nego u veljači i ožujku.

- Kako bih ja to opisala, zbilja je zločest, zato što svaki pacijent ima drugu sliku, rekla je Marković i dodala: - Kod svakog pacijenta je ta bolest drugačija, dodala je.

Nada se kako će imunitet od cjepiva trajati barem tri mjeseca. No, naglasila je da kod svakog cijepljenja postoje kontraindikacije, pa tako i kod ovog, 

- Svaki onaj naš sugrađanin i zdravstveni djelatnik koji imaju neke alergijske reakcije ne bi se trebali cijepiti, rekla je Marković, dodavši da još nije dobila točne smjernice tko se smije cijepiti, a tko ne.

- Ovaj koji je alergičan na jaja sigurno se ne može cijepiti, to mogu reći, a za biljke, ambroziju, pelud i to nemamo još točne podatke. Ja bih u ovom slučaju preporučila da se ljudi koji su alergični možda u prvoj turi ne cijepe, rekla je Marković u HRT-ovoj emisiji
 

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • mentar:

    9/10 cjepljenih ima nuspojave.Jedna od nuspojava je i smrt.

  • stela_zg:

    za vas, doktorice, autoimune bolesti ne predstavljaju nikakvu kontraindikaciju za cijepljenje? i to je oblik alergije, ali na vlastito tkivo. koliko samo žena ima hashimoto tireoiditis ili reumatoidni artritis, tu su i multipla skleroza, lupus. svi, sa ovim cijepljenjem riskiraju ... prikaži još! autoimunu bolest, a oni koji je već imaju mogu računati s pogoršanjem. ne morati vjerovati meni, poslušajte dr. James Lyons Weilera

  • Tajg:

    Jel taj famozni Đikić sa jajima?