Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hoću raditi zakonito'

Doktori više ne žele raditi prekovremeno: Kreću u akciju koja bi mogla ugroziti pacijente

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
28.11.2019.
u 10:37

Premijer već dva mjeseca ignorira Liječničku komoru i Liječnički sindikat pa oni kreću s povlačenjem suglasnosti za prekovremeni rad

Pod motom “Hoću raditi zakonito“ Liječnička komora i liječnički sindikat 1. prosinca počinju prikupljati potpise liječnika za povlačenje suglasnosti za rad više od 48 sati tjedno. Skupljat će ih 60 dana, a potom i aktivirati ne pokrene li Vlada RH aktivnosti u smjeru donošenja Zakona o plaćama liječnika ili omogućavanja donošenja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. Aktivacija potpisa dovela bi do golemih problema prije svega u bolnicama jer dio liječnika više ne bi radio prekovremeno.

Nema odgovora premijera

Liječnici su lani odradili tri milijuna prekovremenih sati. Upravo prekovremeni rad održava hrvatski zdravstveni sustav funkcionalnim, a liječnici ne samo da za njega nisu adekvatno plaćeni, već su i sudski gonjeni. Naime, Zakon o radu dopušta maksimalno 180 prekovremenih sati godišnje, a sve više od toga protuzakonit je rad i mnogi su se zbog njega našli na sudu. Nije ni pravilno plaćen zbog čega su pak liječnici lani podnijeli oko 4000 tužbi, od čega je oko 800 već pravomoćno presuđeno u njihovu korist, a uskoro slijedi nova serija tužbi za prekovremene u 2019. godini, najavila je dr. Renata Čulinović Čajić, predsjednica Liječničkog sindikata.

– Tijekom pregovora o granskom kolektivnom ugovoru sindikati su tražili da se odredba o prekovremenim satima prepiše iz kolektivnog ugovora za državne službe, no Vladin je pregovarački tim bio stava da se ta stavka ne mijenja jer je predmet na Vrhovnom sudu. A suci pak govore da nema potrebe mijenjati tu odredbu jer, da je važno, stavili bi je u granski kolektivni ugovor – opisuje dr. Čulinović Čajić.

Zdravstveni sustav je u kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi s tendencijom produbljivanja, a odgovorni pred tim problemom uporno zatvaraju oči. Više od dva mjeseca od dopisa kojim čelnici Komore i sindikata traže sastanak s njim, premijer im nije uopće ni odgovorio.

– To je kao prvo nepristojno i iz toga shvaćamo da nas ignorira – ustvrdila je dr. Čulinović Čajić. Dodala je i kako posao u bolnicama uvelike nose specijalizanti, koji ne bi smjeli raditi bez nadzora specijalista, no njih nema dovoljno. Sustavu nedostaje najmanje 2000 liječnika, a još toliko odlazi kroz pet godina u mirovinu, navodi dr. Krešimir Luetić, čelnik Komore.

Traže donošenje zakona

– Od ulaska u EU, odselilo se 850 liječnika, to je kao da je šest županijskih bolnica ostalo bez liječnika. U sljedećih pet godina u mirovinu ih ide 2000, u deset godina 4000. Ove je godine otišlo šezdesetak mladih liječnika bez dana radnog staža, što je rastući trend. Više bolnica ostalo je bez pojedinih specijalnosti. Prijeti nam kolaps primarne zdravstvene zaštite: 200 ambulanti nema liječnika, tj. nositelja tima. U sljedećih pet godina u mirovinu odlazi 614 obiteljskih liječnika, a istovremeno će obiteljsku specijalizirati samo njih 186. Dječjih kirurga nema u Puli, Karlovcu, Čakovcu, Zaboku, Bjelovaru, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Dubrovniku – nabraja dr. Luetić.

Stoga traže donošenje ili Zakona o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor, kako bi sami pregovarali o svojim radnim i statusnim pravima i kako bi zaposlene zadržali u sustavu i motivirali mlade na ostanak, jer ova je situacija, kažu, neodrživa i za zdravstvene radnike i za pacijente. U protivnom će aktivirati potpise i prestati s nezakonitim prekovremenim radom. U prethodnoj se anketi 60% liječnika izjasnilo da je to spremno učiniti. Ogluši li se Vlada i sljedeća dva mjeseca na sve probleme, oni će se samo produbiti, a nečinjenje će na kraju platiti pacijenti. 

Ključne riječi

Komentara 43

Avatar korona
korona
10:47 28.11.2019.

Ova žgadija na vlasti ,pokupljena po birtijama,istjerala je svo što je vrijedilo i što je htjelo pošteno raditi.Istjerti će još ono malo vrijednog što je ostalo.Ostati će samo njihovi partijski uhljebi,vojska i policija,koji im čuvaju režim,i umirovljenikci, koji nemajukud,več čekaju red na pokop.

TO
tovaravot
10:57 28.11.2019.

jel se to napokon sprema restart drzave? dokad ce SK-HDZ dolijavati glasacima?

TZ
tomislav.zubovic
11:34 28.11.2019.

U samom centru Zagreba stariji umirovljenici među kojima ima i profesora skrivečki se skupljaju oko 1 u noći i kopaju po kontejnerima u potrezi za flašama i to rade do jutarnjih sati i sve zato jer se srame što morajuju raditi pod stare dane jer nemogu normalno živjeti od svoje mizerne mirovine, razmislite dobro da li je HDZ zaslužio još jedan mandat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije