Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ZAKONIT RAD LIJEČNIKA

Komora i sindikat liječnika poslali ultimatum Plenkoviću, najavljuju nove akcije

Krešimir Luetić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
Autori: Večernji.hr / Screenshot, Romana Kovačević
23.11.2019.
u 12:56

Štrajk u školama traje mjesec dana i podržava ga sve više građana, a sada se dižu i liječnici. Hrvatska liječnička komora najavila je danas široku inicijativu svih strukovnih udruga u zdravstvu, i poteze koji bi mogli ozbiljno ugroziti funkcioniranje sustava

Zdravstvo i školstvo stupovi su na kojima počiva zdravo društvo, a u Hrvatskoj pucaju oba. Štrajk u školama traje mjesec dana i podržava ga sve više građana, a sada se dižu i liječnici. Hrvatska liječnička komora najavila je danas široku inicijativu svih strukovnih udruga u zdravstvu, i poteze koji bi mogli ozbiljno ugroziti funkcioniranje sustava.

Evo njihovog priopćenja:

Hrvatska liječnička komora i Sindikat poručuju Premijeru i Vladi RH: 

U PROSINCU SLIJEDE KONKRETNI KORACI U BORBI ZA ZAKONIT RAD LIJEČNIKA

Više od dva mjeseca prošlo je od kada su hrvatski liječnici, okupljeni u tri krovne organizacije, Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski liječnički zbor, zatražili od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ih žurno primi na sastanak zbog loše i zabrinjavajuće situacije u liječništvu i hrvatskom zdravstvu. Premijer se oglušio i nije čak odgovorio ni odbijenicom na liječnička traženja, što je nažalost jasna poruka Vlade RH hrvatskim liječnicima.

- Ovakvim ignoriranjem liječničke struke premijer Plenković poslao nam je jasnu poruku da ga problem odlaska liječnika, nezakonitog rada liječnika, smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i drugi problemi liječništva te zdravstvenog sustava „ne impresioniraju“. To je neodgovorno ne samo prema liječnicima, nego i prema našim pacijentima, jer je rješavanje problema liječništva usko povezano s nastavkom pružanja kvalitetne i ujednačeno dostupne zdravstvene skrbi pučanstvu. Tražili smo od Premijera i Vlade RH da bez odgode započnu proces izrade i donošenja Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. Premijer nas nažalost ignorira. Očito je da ćemo biti prisiljeni određenim konkretnim akcijama skrenuti pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika - rekao je dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat će sljedeći tjedan u Zagrebu na konferenciji za medije najaviti daljnje akcije koje će pokrenuti u prosincu. Cilj tih aktivnosti bit će uklanjanje nezakonitosti u prekovremenom radu liječnika i donošenje posebnog
Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora. Naime, istraživanje koje je HLK provela u rujnu ove godine pokazalo je da bi 60 posto liječnika koji rade u javnom zdravstvenom sustavu sigurno ili vjerojatno povuklo suglasnost za
prekovremeni rad kao podršku zahtjevu da liječnici sami pregovaraju o svojim radnim pravima i obavezama. Također,  86 posto liječnika je vjerojatno ili sigurno spremno sudjelovati u javnim prosvjedima za ostvarenje njihovih zahtjeva, rezultat je istog
istraživanja.

Očekuje se da na konferenciji za medije svoj potpis podrške Rujanskoj izjavi stave i još neke organizacije liječnika, među ostalima Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Također, svi saborski zastupnici koji su po zanimanju liječnici, pozvani su da supotpišu zahtjeve iz Rujanske izjave i tako iskažu kolegijalnost te daju podršku zahtjevima liječnika. Ključan zahtjev Rujanske izjave i ključan zahtjev liječnika je da se žurno započne s izradom Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora.

- Liječnici već šest godina nemaju pravo pregovarati za svoja prava i plaće. Hrvatski liječnički sindikat se cijelo to vrijeme bori svim dostupnim metodama za vraćanje prava pregovaranja liječnicima. Situacija je dovedena do paradoksa činjenicom da liječnici zapravo nemaju pravo pregovarati čak niti na razini Granskog kolektivnog ugovora u djelatnosti zdravstva. Hrvatski liječnički sindikat je u zadnje dvije godine iscrpio sve postojeće i dozvoljene zakonske mjere za rješavanje problema reprezentativnosti liječnika. Iz Ministarstva zdravstva i rada nam već dvije godine poručuju da je potrebno izmijeniti Zakon o reprezentativnosti i HLS-u priznati
reprezentativnost, ali do danas se ništa nije promijenilo. U uvjetima u kojima danas rade hrvatski liječnici, obećanja nam doista nisu od pomoći i mi smo prisiljeni pokrenuti cjelokupni liječnički korpus u akcijama za zaštitu dostojanstva, statusa, ali i zdravlja liječnika - rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić.

Podsjetimo, tri liječničke organizacije 10. rujna donijele su Rujansku izjavu o hrvatskom liječništvu i sustavu zdravstva, u kojoj upozoravaju da je zdravstveni sustav već dulje vrijeme u kadrovskoj, financijskoj, infrastrukturnoj i organizacijskoj krizi koja se iz dana u dan sve više produbljuje.  U tom dokumentu, zbog neodržive situacije u hrvatskom zdravstvu, HLK, HLS i HLZ traže konkretne promjene te su pozvali Vladu da hitno prione rješavanju problema zdravstvenog sustava.

Ključne riječi

Komentara 47

IS
istinaizlike
13:19 23.11.2019.

Svi profesori u SDP-u, evo izgleda da su i svi doktori... Ima li tko pametan u HDZ-u? 😀

RO
ronyday
16:32 23.11.2019.

Svima treba uvesti radnu obvezu, a tko nije zadovoljan neka si traži drugi posao, a sve što smo uložili u školovanje tih kadrova neka vrate. Sve viš je jasno da nema nikakvih pomaka bez konkurencije, odnosno privatizacije zdravstva i školstva.

ST
stefj
14:02 23.11.2019.

Jedna riječ: vaučer. To će riješiti sve probleme i u školstvu i u zdravstvu. Ono što treba napraviti jest izjednačiti privatno i državno, staviti HZZO na tržište s drugim osiguranjima pa nek ljudi biraju... Država treba biti regulator i platiti svima jednako, a ako netko hoće, mora moći nadoplatiti za bolje... Tada će bolji doktori i sestre imati bolje plaće, bolje opremljene bolnice imati više osiguranika... Danas vlada korupcija, plaća se ili se traži veza da se dođe na liste, doktori uz rad u državi imaju i privatnu praksu, pa uvjetuju pacijente da idu tamo itd... Ovo danas je rasulo gdje se zarađuje ogromna lova ispod stola i naravno da postoje veliki otpori da se to sredi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije