Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPITNA VJERODOSTOJNOST

Komora češlja svjedodžbe medicinskih sestara: Sumnjivu svjedodžbu ima i liderica prosvjeda?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
21.11.2019.
u 08:49

Njena svjedodžba, kao i svjedodžbe većine drugih sestara koje su pod sumnjom, dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji

Hrvatska komora medicinskih sestara pronašla je dosad 50-ak svjedodžbi medicinskih sestara upitne vjerodostojnosti. Provjeravaju se pod sumnjom da su kupljene ili stečene na neki drugi način bez stvarnog obrazovanja, potvrdili su u HKMS-u.

Nakon što je u 24sata stigla anonimna prijava o vjerodostojnosti diplome jedne od liderica velikog prosvjeda medicinskih sestara i tehničkog osoblja u bolnicama Sande Alić, poslan je upit o tome HKMS-u, a oni su im otkrili kako je pronađeno više sumnjivih svjedodžbi. Neslužbeno su iz HKMS-a potvrdili da postoji sumnja i u vjerodostojnost svjedodžbe Sande Alić.

Redoviti program prekvalifikacije inače traje 65 tjedana ili 16 mjeseci, ali Alić ga je prošla u upola kraćem roku, za osam mjeseci. U lipnju 1997. dobila je svjedodžbu, zatim ju je u studenome iste godine nostrificirala u Hrvatskoj i tako postala medicinska sestra, a navodno je cijelo vrijeme radila na Rebru i nije odlazila na školovanje.

Njena svjedodžba, kao i svjedodžbe većine drugih sestara koje su pod sumnjom, dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Redom su izdavane tijekom 90-ih. Škola u Travniku koja je Alić izdala svjedodžbu tvrdi da je ona vjerodostojna, ali nije objasnila kako je moguće takvo ubrzanje procesa.

Što se tiče drugih slučajeva, utvrđeno je i da je jedna od medicinskih sestara upisala prekvalifikaciju u školi u BiH godinu dana prije nego što je škola koja je navodno izdala svjedodžbu i osnovana, dok su u drugom slučaju majka i sin istodobno, u istoj školi, po brzinskom postupku ishodili svjedodžbe.

Zbog toga je Komora pokrenula postupak provjere zakonitosti izdanih licencija za članove koji su stekli zvanje temeljem prekvalifikacija u BiH i Srbiji. Zasad se radi o 50-ak slučajeva, a očekuje se da će na kraju provjeriti oko 100 slučajeva.

Komentara 36

VB
vbk
09:15 21.11.2019.

Podijeliti otkaze i zaposliti mlade.

DU
Deleted user
09:44 21.11.2019.

Anonimna dojava. Kako anonimno dojaviti sumnju u vjerodostojnost diploma političara?

MA
MALTEZ
09:09 21.11.2019.

Pola Slavonije studira u Mostaru. Čemu služe sveučilišta u Osijeku, Slavonskom Brodu itd,,,? Uvesti diferencijalne ispite, jer za njih ima itekako velika potreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije