Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komora češlja svjedodžbe medicinskih sestara: Sumnjivu svjedodžbu ima i liderica prosvjeda?

Njena svjedodžba, kao i svjedodžbe većine drugih sestara koje su pod sumnjom, dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji
21. studenoga 2019. u 08:49 36 komentara 18223 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska komora medicinskih sestara pronašla je dosad 50-ak svjedodžbi medicinskih sestara upitne vjerodostojnosti. Provjeravaju se pod sumnjom da su kupljene ili stečene na neki drugi način bez stvarnog obrazovanja, potvrdili su u HKMS-u.

Ilustracija Predsjednik komore: 'Provjeravamo sumnjive svjedodžbe medicinskih sestara'

Nakon što je u 24sata stigla anonimna prijava o vjerodostojnosti diplome jedne od liderica velikog prosvjeda medicinskih sestara i tehničkog osoblja u bolnicama Sande Alić, poslan je upit o tome HKMS-u, a oni su im otkrili kako je pronađeno više sumnjivih svjedodžbi. Neslužbeno su iz HKMS-a potvrdili da postoji sumnja i u vjerodostojnost svjedodžbe Sande Alić.

Redoviti program prekvalifikacije inače traje 65 tjedana ili 16 mjeseci, ali Alić ga je prošla u upola kraćem roku, za osam mjeseci. U lipnju 1997. dobila je svjedodžbu, zatim ju je u studenome iste godine nostrificirala u Hrvatskoj i tako postala medicinska sestra, a navodno je cijelo vrijeme radila na Rebru i nije odlazila na školovanje.

Njena svjedodžba, kao i svjedodžbe većine drugih sestara koje su pod sumnjom, dolaze iz raznih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Redom su izdavane tijekom 90-ih. Škola u Travniku koja je Alić izdala svjedodžbu tvrdi da je ona vjerodostojna, ali nije objasnila kako je moguće takvo ubrzanje procesa.

Milan Kujundžić TRAŽI VIŠE NOVCA Kujundžić: Bolnicama je teško raditi po sadašnjim cijenama

Što se tiče drugih slučajeva, utvrđeno je i da je jedna od medicinskih sestara upisala prekvalifikaciju u školi u BiH godinu dana prije nego što je škola koja je navodno izdala svjedodžbu i osnovana, dok su u drugom slučaju majka i sin istodobno, u istoj školi, po brzinskom postupku ishodili svjedodžbe.

Zbog toga je Komora pokrenula postupak provjere zakonitosti izdanih licencija za članove koji su stekli zvanje temeljem prekvalifikacija u BiH i Srbiji. Zasad se radi o 50-ak slučajeva, a očekuje se da će na kraju provjeriti oko 100 slučajeva.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • vbk:

    Podijeliti otkaze i zaposliti mlade.

  • Riki1991:

    Anonimna dojava. Kako anonimno dojaviti sumnju u vjerodostojnost diploma političara?

  • MALTEZ:

    Pola Slavonije studira u Mostaru. Čemu služe sveučilišta u Osijeku, Slavonskom Brodu itd,,,? Uvesti diferencijalne ispite, jer za njih ima itekako velika potreba.