Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12 godina

Sudski vještak: Što je natjeralo Nušu Bunić da ubije bivšeg dečka?

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
22.05.2019.
u 18:26

On smatra kako je kazna od 12 godina zatvora prikladna te da se ovdje radi o narcističkoj povredi.

Nuša Bunić osuđena je na 12 godina zatvorna zbog ubojstva 30-godišnjeg Nikole Tureka. Dnevnik.hr razgovorarao je sa stalnim sudskim vještakom i psihijatarom dr. Špirom Janovićem koji kaže da se u ovom slučaju ubojstva radi o dubokoj patologiji.

 On smatra kako je kazna od 12 godina zatvora prikladna te da se ovdje radi o narcističkoj povredi.

Objašnjava kako tragični slučajevi nasilja imaju zajedničko polazište, a to je obično neka krizna situacija.

- Gubitak može biti prekid braka ili emocionalnog odnosa. Neke će osobe nakon žalovanja zbog gubitka naći pozitivnu prilagodbu na promjene i krenuti dalje u životu. Na žalost, neke osobe u slučaju prekida emocionalne veze, odbijanja bliske osobe, prestanka bliskog odnosa, će reagirati destruktivno. To znači da u takvom emocionalnom trenutku nisu mogle naći emocionalni izlaz iz krizne situacije. Osoba je u takvoj situaciji psihološki preplavljena negativnim osjećajima, a naročito je izražen osjećaj da ne može savladati takav gubitak. Destruktivni porivi, koji se javljaju reaktivno, mogu završiti tragično za osobu i njenu okolinu- kazao je Janović za Dnevnik.hr.

Ističe kako se neki oporavljaju od takvih stvari uz podršku obitelji i prijatelja, a osobe s nekim psihičkim poremećajima su sklonije nasilju.

- Osoba, koja percipira gubitak poštovanja ili povredu nekog ponosa, može osjetiti jaku, očito i preplavljujuću, frustraciju koja dovodi do agresivnog čina. Nepodnošljivu frustraciju može izazvati i nemogućnost zadovoljenja neke potrebe, akutne ili dugoročne, psihološke ili emocionalne, što se doživljava ponovno kao nedostatak poštovanja, osjećaj nesigurnosti, praznine i zatim dovodi do abreagiranja u vidu nasilnog ponašanja- kaže dr. Janović.

Frustracije su te koje sruše sve granice i tada dođe do nasilja.

- Takva se osoba manjkavo nosi s frustracijama i stresom, jer nema razvijene zrele mehanizme obrane. Isto tako, neke psihičke bolesti, naročito neliječene, dovode do smanjenja sposobnosti osobe za toleranciju frustracije i posljedične sklonosti agresivnom ponašanju- zaključuje Janović.

Komentara 12

TR
tratincica68
19:12 22.05.2019.

Uvedite dozivotni zatvor.onaj tko ubije ima da provede dozivotno u zatvor a ne ove smijesne godinice.zato i ima kriminala jer znaju koliko ce unaprid dobit za ubojstvo.zato uvest dozivotno sto prije.

OL
Oldmarinero
21:38 22.05.2019.

Doktore baš si ovo lijepo objasnio, divim se tvom znanju.

Avatar lola lola
lola lola
21:09 22.05.2019.

Ovo nije zena vec cudoviste. Nadam se da ce dobijat svoju porciju batina u zatvoru sljedecih 12 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije