Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija u sklopu kontrola na cestama

Dok se čeka da stroži zakon stupi na snagu, policija upozorava vozače na veće kazne

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.07.2019.
u 20:57

Na listi su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h te prolazak kroz crveno na semaforu

Dan nakon što je Sabor u petak usvojio izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u sve je policijske uprave odaslana uputa o postupanju i obavijest glavnog ravnatelja policije Nikole Miline da vozače koje zaustave u kontroli ili zbog prekršaja upoznaju i s novinama u regulativi te ih upozore na strože kazne. Prema prvim informacijama iz MUP-a, reakcije vozača su pozitivne. Dok se još čekalo izglasavanje, ministar Davor Božinović osnovao je povjerenstvo za praćenje provedbe zakona, a prvi im je sastanak bio u ponedjeljak.

Na dnu smo EU

“Broj prometnih nesreća i broj poginulih u Hrvatskoj veći je u odnosu na EU. Lani je u Hrvatskoj u 33.440 nesreća poginulo 317 osoba. Riječ je o 7,7 poginulih na 100 tisuća stanovnika, a prosjek EU je pet, dok najbolje zemlje poput Švedske, Irske, Nizozemske imaju oko tri poginula. Od nas slabije kotiraju samo Bugarska, Rumunjska i Letonija. Svjesni smo da na smrtnost utječe i stanje prometnica, infrastruktura, kao i starost voznog parka. Lani je našu granicu prešlo gotovo 158 milijuna putnika i 57 milijuna vozila, što dovoljno govori o intenzitetu prometa. Unutar svega toga, MUP je inicirao uvođenje promjena u onome na što može utjecati. Osnovni je cilj zakonskih izmjena mijenjati ponašanje sudionika i podizati razinu prometne kulture kako bismo smanjili broj nesreća i stradalih”, obrazlaže MUP zašto se išlo u izmjenu regulativa. U fokusu su neučinkovitost dosadašnjih prekršajno-pravnih sankcija, problem recidivizma, učestalo upravljanje vozilom dok je dozvola oduzeta, nepropisno korištenje mobitela u vožnji, nekorištenje pojasa... Lani je policija utvrdila 722.095 prometnih prekršaja, a najviše ih se, 283.044, odnosilo na prebrzu vožnju.

Za mobitel 1000 kuna

Za najteže prekršaje kazne se povećavaju s pet do 15 tisuća na 10 do 20 tisuća kuna, izricat će se zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili od najmanje godine za treći ili više, s tri na šest povećat će se negativni bodovi te u konačnici privremeno oduzeti vozilo. S 500 na 1000 kuna povećat će se kazne za nekorištenje pojasa, nepropisan prijevoz djece, korištenje mobitela... Zakon još nije objavljen u Narodnim novinama, no bit će vrlo skoro. Da bi stupio na snagu, mora proći osam dana od objave. Do tada će policija vozače koje zaustavi obavještavati kakve ih kazne čekaju. MUP najavljuje i nabavu novih uređaja za nadzor brzine i vozila za prometnu policiju te nastavak sanacije opasnih 
mjesta. 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
dugonja66
21:47 16.07.2019.

u ovoj kvazi drzavi zakon vrijedi samo za male ali za zastupnike i zlatnu mladez ne

DV
dvorskaluda
21:24 16.07.2019.

M akoji Sabor, koji zakoni? Zakoni vrijede eventualno za "stoku sitnog zuba" . Kako reče šef pompozni ; ako je kriv, skrivio je to prije izbora i imenovanja. Ako je poslije izbora i imenovanja - je pa on je služio stranci, nemre bit kriv. Dajte, koja Vlada, koja Država, koji Sabor, koji zakoni?

Avatar Asterix
Asterix
00:56 17.07.2019.

Nikad još nisam vidio policiju da snima na nepreglednom zavoju, naravno puna crta, a svako malo netko prijeđe pola metra preko crte u suprotni trak. Ne sjećam se kad sam odvezao 50 km a da nisam naišao na barem jednog takvog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije